x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Eveniment - O saptamana plina de istorie

Eveniment - O saptamana plina de istorie

de Costin Anghel    |    Mihai Stirbu    |    04 Iun 2006   •   00:00
Eveniment - O saptamana plina de istorie

Cinci zile pe an, Arhivele Nationale ale Romaniei isi deschid portile pentru cetateanul de rand. O saptamana in care secole diferite se contopesc in sarbatoare.

Arhivele Nationale ale Romaniei aniverseaza anul acesta 175 de ani de existenta institutionalizata. Timp de cinci zile, persoanele interesate de documentele aflate in patrimoniul Arhivelor au putut lua parte la o serie de evenimente menite sa-i apropie pe oamenii de rand de aceasta institutie si de a-i face constienti de importanta sa.

DOCUMENTE DIN ISTORIA ROMANILOR. In depozitele Arhivelor Nationale, nevazute prea des de oamenii de rand, stau asezate pe rafturi documente vechi de sute de ani, unele avand aproape un mileniu de existenta. In cadrul serviciului Arhive Feudale, Personale si Colectii, cele mai vechi documente detinute sunt cele din 1368 de la Vladislav I Vlaicu pentru Tara Romaneasca, iar pentru Moldova este cel din 1392 de la Roman Musat. Bucati palpabile de istorie, aceste documente pot sta marturie asupra culturii, continuitatii si statorniciei neamului romanesc pe aceste meleaguri. Pe langa aceste minunate documente, arhivele pastreaza bucati de vieti, arhive insumate in fonduri personale. Ai un sentiment ciudat, dar cu siguranta placut atunci cand, cu ajutorul unor documente, incerci sa construiesti un om, o viata a celui ale carui arhive le studiezi. Acest serviciu mai detine si colectii de documente asa-zise "moldovenesti" pentru perioada 1379-1939, documente "muntenesti", pentru perioada 1473-1945, si colectia documente istorice pentru perioada 1378-1931.

CINCI ZILE DOCUMENTARE. Saptamana Arhivelor a debutat cu vernisajul expozitiei Casa Regala a Romaniei cu prilejul implinirii a 140 de ani de la instaurarea monarhiei in Romania si 125 de ani de la proclamarea acesteia ca regat. Regele Mihai si Regina Ana s-au aplecat asupra documentelor pe care familia regala le-a creat. Carmen Dobrota, consilier al Serviciului de Publicatii si Activitati Stiintifice si Cultural-Educative, din cadrul Arhivelor Nationale ale Statului, afirma ca "a fost mult peste asteptarile noastre aceasta intalnire in sensul ca noi nu stiam ca Majestatile lor nu-si mai inchipuiau ca ar mai fi putut gasi aici documentele familiei sau documente personale".

PRILEJ. Arhivistii au ocazia sa studieze documente incredibil de frumoase si bine realizate

Pe parcursul celor cinci zile, au avut loc doua dezbateri legate de teoria si practica arhivistica, legate de evolutiile si mutatiile care se produc in arhivistica, vezi aparitia noilor tehnologii, aparitia noilor documente pe alte tipuri de format decat hartia, tot ce inseamna standardizarea limbajului arhivistic, iar pe de alta parte au fost subiecte legate de istorie, cum este cel dedicat lui Vlad Tepes.

ATRAGEREA TINERILOR. "Am incercat sa popularizam tezaurul documentar catre un segment de populatie pe care nu-l putem atrage decat prin discutii interactive, in speta adolescentii de la colegiile din Bucuresti. Anul acesta i-am avut invitati pe elevii Colegiului National «Spiru Haret»", spune Carmen Dobrota. La sesiunea de marti, moderata de inspectorul superior Alina Pavelescu, au fost prezentate invitatilor, in speta elevii de la "Spiru Haret", cele patru servicii gestionate de Arhivele Nationale: Serviciul Arhive Feudale, Personale si Colectii, Serviciul Arhive Administrative si Culturale, Serviciul Arhive Contemporane, Serviciul Arhive Economice. Un alt punct forte in strategia de atragere a tinerilor catre arhivistica l-a constituit prezentarea fondului "Casa Regala", aflat in ingrijirea Serviciului Arhive Administrative si Culturale. "Sunt 102 caiete scrise in limba engleza si descriu cu lux de amanunte toate evenimentele din perioada ei. Jurnalul Regelui Carol I, scris in limba germana, foarte mic scris, aproape indescifrabil, o sursa istorica pertinenta." Acest fond mai contine si documente oficiale care surprind toate evenimentele prin care a trecut tara noastra in perioada 1866-1947 si Ministerul de Interne care s-a chemat la inceput Vornicia din Launtru, stabilita prin Regulamentele Organice.

DEZBATERI. In Sala Aurelian Sacerdoteanu, elevi si arhivisti au discutat despre trecutul si viitorul Arhivelor Nationale

PENTRU CUNOASTEREA ISTORIEI. Printre sutele de documente se afla si o copie a ordinului de zi a lui Antonescu dupa ce a avut loc uciderea de evrei de la Iasi: "Nu este admisibil insa, ca fiecare cetatean sau ca fiecare soldat sa isi asume rolul de a solutiona problema evreiasca prin jafuri si masacre. Prin asemenea procedee aratam lumii ca suntem un popor nedisciplinat si necivilizat si punem autoritatea si prestigiul statului roman intr-o lumina cu totul neplacuta. Opresc dar cu desavarsire orice actiune pornita din initiativa individuala si fac raspunzatoare autoritatile militare si civile de persecutarea intocmai a acestui ordin". Celelalte doua Servicii detin si ele documente inedite: Serviciul Arhive Economice contine documente create de institutii centrale cu profil economic. Printre ele se numara Ministerul Comertului, Vistieria Tarii, Ministerul Constructiilor de Masini, Ministerul Comertului Interior. Serviciul Arhive Contemporane detine fondurile Comitetului Central al Partidului Comunist Roman.

Proiect realizat in colaborare cu Directia Arhivelor Nationale Istorice Centrale
×