Muzeului Naţional de Istorie a României a pus la cale o aventură inedită pentru copii: prima expoziţie interactivă pe teme de educaţie financiară- “Fabuloasa lume a banilor”.
Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) îi introduce pe copii în “Fabuloasa lume a banilor”, cu ocazia lansării primului program de educaţie financiară dedicat lor. Timp de aproape cinci luni, micuţii pot călca pragul muzeului pentru a învăţa circuitul banului, ce este cardul bancar, cum să cheltuiască veniturile, semnificaţia etichetelor de pe produse şi multe altele, în bănci şi supermarketuri construite special pe mărimea lor, pentru expoziţia amintită. “Te invităm în călătoria <
Altfel spus, vizitatorii vor primi un card de economii cu care pot câştiga ori plăti bani la fiecare staţie (bancomat) din cadrul expoziţiei. Fie că trebuie să răspundă corect la anumite întrebări referitoare la tema expoziţiei, fie că trebuie să execute anumite mişcări, toate acestea îi ajută pe cei mici să se joace inteligent cu banii şi să realizeze că doar aceia care muncesc pot cheltui banii câştigaţi cu greu. De exemplu, află că în trecut se practica spălarea aurului. Aşadar, trebuie să găsească cele opt pepite de aur ascunse în pietrişul dintr-un “râu”. Apoi, ele trebuie introduse într-un bancomat care le alimentează cardurile cu bani ce pot fi cheltuiţi ulterior în supermarket.
Mai pot învăţa, de asemenea, care sunt deosebirile între bancnotele Euro originale şi cele false, ce este valoarea adăugată. Îşi pot verifica apoi cunoştinţele la unul dintre bancomate cu întrebări precum “Cine are voie să imprime bancnote?”, “De unde află un adult câţi bani are în contul său?” ori “La ce trebuie să fim atenţi atunci când plătim cu cardul?”. Zonele expoziţiei unde micuţii pot învăţa jucându-se sunt: Grădina zoologică a banilor, Legenda Regelui Midas, Despre sărăcie, La muzeu, La magazine, Vizita la Bancă, Zona de lux, Banca Naţională şi Bugetul meu.
“Fabuloasa lume a banilor” este o expoziţie interactivă concepută de Zoom – Muzeul Copiilor din Viena în colaborare cu Muzeul Copiilor din Graz, realizată în timp record, doar câteva luni, potrivit organizatorilor.
Programul de educaţie financiară pentru micuţi se află la MNIR până la 30 aprilie anul viitor.