x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Fotografii romanesti - Arhivele Nationale pastreaza comori etnografice

Fotografii romanesti - Arhivele Nationale pastreaza comori etnografice

de Costin Anghel    |    Mihai Stirbu    |    30 Iul 2006   •   00:00

Multe "minuni" pastreaza Arhivele Nationale in depozitele sale!


Multe "minuni" pastreaza Arhivele Nationale in depozitele sale!

Ultimele "minuni" descoperite la Arhive sunt albumele etnografice. In ele, pe sute de pagini, sta zugravit in imagini sufletul satului romanesc - portul traditional.

In imaginile prezentate zugravim doar o parte din maretia artei populare de a crea costume. Un mic fagarasean este prima parte a mozaicului. Frumusetea candida a micului pui de om, cu palaria lui mandra cu flori din cele de plac mandrelor si costumul de-un alb imaculat, te duce cu gandul la renasterea continua a vietii, a traditiilor. Alaturi, mandrii bistriteni se-nvart intr-o hora plina de energie vie. Nasaudenii isi tin falnic palaria cu pene de paun intr-un dans ce imita parca ritualul de curtare al nobilelor pasari.

TREI SASOAICE SI UN SAS. Veniti din partile Sibiului, cei patru emana eleganta. "Nemtii nostri" pastreaza frumusetea darza a stramosilor lor. Micul fagarasean nu putea sa ramana nesupravegheat. Doua mandrute, tot din partile Tarii Fagarasului, mandre de costumele lor, facute poate chiar de ele, dupa cum era obiceiul in trecut, se uita mai de departe la puiut si se intreaba poate cand vor deveni si ele Mame! Un picut mai departe, un tanar ardelean priveste cu nesat la o tanara care-si toarce-n fuior itele dragostei. De e mandra si harnica, el sigur o va cere de soata, sa nu ramana nici el baiat neinsurat, nici ea, fata "batrana"! In zi de sarbatoare, nu stiu moldovenii, cei din ultima fotografie, sa aiba altii costume mai mandre si mai frumoase decat ei.

Indiferent din regiunea din care provine, pentru roman costumul popular reprezinta un document de viata si trebuie considerat ca atare. Strans legat de existenta omului, costumul popular a reflectat in decursul timpului, asa cum reflecta si astazi, mentalitatea si conceptia artistica a poporului. Costumul popular s-a dezvoltat o data cu istoria, fiind expresie a traditiilor inchegate de-a lungul veacurilor. Chiar daca in zilele noastre nu mai intalnim tarani imbracati in costume populare decat la zile mari, acestea nu vor disparea.

  • Proiect realizat cu sprijinul DANIC, prin amabilitatea Alinei Pavelescu, inspector superior.
  • ×
    Subiecte în articol: martorii