x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Hai cu pluta pe Bistrita!

Hai cu pluta pe Bistrita!

de Anca Scarlat    |    13 Aug 2006   •   00:00
Hai cu pluta pe Bistrita!

August este luna ideala pentru a te duce cu pluta. Da! Cu pluta! La Cio-canesti, pe Bistrita Aurie. Plutasii batrani din comuna duc mai depar-te traditia.

August este luna ideala pentru a te duce cu pluta. Da! Cu pluta! La Ciocanesti, pe Bistrita Aurie. Plutasii batrani din comuna duc mai departe traditia.

Comuna Ciocanesti se afla in vestul Bucovinei, la doar 22 de kilometri de statiunea turistica Vatra Dornei. Este un adevarat muzeu in aer liber unde poti avea senzatia stranie ca ar trebui sa te descalti. Te opreste insa faptul ca te afli pe un drum national DN 18.

Casele pictate, lemnele pentru iarna, asezate cu minutiozitate, iarba de un verde ireal, colinele care completeaza decorul in toate directiile si caii cu ciucuri mari, rosii, te deruteaza mai intai. Nu prea stii daca te afli intr-un spatiu public sau privat, daca ai nevoie de pasaport sau de bilet de intrare…

SURPRIZE. Cand te dezmeticesti, observi ca pe raul care strabate localitatea asteapta cateva plute. Plutasii batrani le pregatesc pentru lansarea la apa, iar cei tineri fura meseria, pentru a continua traditia. August este luna ideala pentru plimbarile cu pluta in aceasta parte a Bistritei Aurii. Daca si precipitatiile au fost suficiente pana in aceasta luna, pentru a asigura un nivel optim al apei, aventura va fi pe cinste.

Tot in aceasta perioada a anului, daca esti norocos, poti intalni si lostrite, care inoata impotriva curentului.

Cat despre mancare, la loc de mare cinste este pastravul. Raul Bistrita este renumit pentru pastravii sai, care fac parte din traditia culinara a zonei. Aici se mananca in special pastrav afumat si pastrav cu smantana, retete specifice regiunii, care au cateva secrete de preparare. Acest peste este atat de important pentru bucovineni, incat exista si un festival dedicat lui.

Festivalul Pastravului are loc la Ciocanesti chiar in aceste zile, intre 11 si 16 august. Participantii pot avea impresia ca asista la una dintre nuntile din basme, care aici dureaza mai mult de trei zile si trei nopti. Costume traditionale, autentice, muzica bucovineana, cai de rasa, plimbari cu pluta, concursuri de pescuit si o masa mare-ntinsa, plina de minunatii - acesta este, in linii mari, programul festivalului. Cine nu a fost niciodata la o nunta in Bucovina poate intelege foarte bine ce inseamna, mergand la Ciocanesti. Cu precizarea ca personajul principal ramane el: Pastravul.

PLUTASI. Nu oricine poate sta la carma unei plute. Tehnica e straveche

Traditie pastrata in padurile de brad

Cunoscuta in vechime drept "Tara de Sus", Bucovina se intinde astazi pe o mare parte din suprafata judetului Suceava. Aceasta regiune a fost mult timp sub stapanire austriaca. Influentele imperiului inca se observa foarte bine. Bucovinenii sunt foarte mandri de originea lor si isi pastreza traditia. O particularitate a costumelor populare este aici bundita cu blana de dihor. Majoritatea caselor sunt construite din lemn. Inca se mai foloseste tehnica traditionala, foarte eficienta.
×
Subiecte în articol: aer liber