x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Imigrantii redreseaza economia Scotiei

Imigrantii redreseaza economia Scotiei

27 Sep 2004   •   00:00

Economia Scotiei este sustinuta de mii de muncitori din statele Baltice si cei din Sud-estul Europei si are nevoie de imigranti pentru a creste, sustin ziarele britanice.

ANA-MARIA LUCA

Patru din cinci muncitori din Scotia sunt straini. Motivul este expansiunea Uniunii Europene din mai, cand zece tari care au aderat au crescut populatia cu o cincime, la 450 de milioane. Pentru ca populatia imbatraneste si pentru ca si Scotia este martorul unui fenomen de tip "brain-drain", care ii face pe absolventi sa paraseasca Scotia si sa lucreze in alta parte, prim-ministrul Scotiei, Jack McConnela, a anuntat o serie de masuri care ar trebui sa faca Scotia mai atractiva pentru muncitorii calificati.

MUNCITORII STRAINI. Cifrele arata ca o treime din personalul medical din spitale e calificat in afara Scotiei, si aproape jumatate dintre ei si-au primit diploma in afara Uniunii Europene. First Group, cea mai mare companie de transport in comun din Scotia, spera sa atraga 100 de soferi polonezi la Glasgow, dupa ce nu a reusit sa-si ocupe posturile cu muncitorii autohtoni. De asemenea, muncitorii constructori care au lucrat pe schela parlamentului scotian din Holyrood erau romani. Oficiali din departamentul pentru agricultura spun ca majoritatea muncitorilor din agricultura sunt straini. "Zmeura si capsunile care sunt cultivate in regiunile Blairgowrie si Perthshire sunt culese de muncitori din Europa de est. Se inregistreaza o scadere importanta in randul britanicilor care se ocupa de agricultura si s-a adus in discutie si importarea de muncitori chiar din Letonia sau Ucraina."

MARILE ASTEPTARI. Un purtator de cuvant al unei firme de recrutare a declarat ziarului The Scotsman ca fara acesti muncitori din Polonia, Cehia, Romania sau Tarile Baltice s-ar putea spune ca intreaga industrie hoteliera din Edinburg s-ar duce de rapa. "Oamenii care vin aici muncesc din greu si se poate avea incredere in ei! Sunt impecabili din punct de vedere al timpului de predare a lucrarii. Vin aici cu impresia ca vor castiga mult si vor cheltui putin, dar afla curand ca Edinburg-ul are preturile ridicate", spune acelasi reprezentant.

LEGISLATIE

Pentru a tine sub control influxul de muncitori, guvernul a introdus cateva restrictii temporare pentru muncitori.

Muncitorii din cele zece state care au aderat in mai trebuie sa se inscrie intr-un registru al locuintelor daca au de gand sa stea la munca in Marea Britanie mai mult de o luna. Abia dupa ce au lucrat legal timp de un an, au libertatea de miscare. Schema insa nu include lucratorii agricoli, pe muncitorii maltezi sau ciprioti ori pe muncitorii care au mai lucrat in Marea Britanie inainte de 1 mai.

Oficiali din departamentul pentru agricultura spun ca majoritatea muncitorilor din agricultura sunt straini.

×
Subiecte în articol: reportaj