x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Înaltele, presfințitele vile

Înaltele, presfințitele vile

de Alex Nedea    |    07 Iun 2016   •   17:50
Înaltele, presfințitele vile

Pe numele rudelor unor înaltpreasfințiți ai Bisericii Ortodoxe Române au răsărit în ultimii ani somptuoase vile sau chiar hoteluri. Beneficiarii din umbră sunt bănuiți ar fi chiar ierarhii care au depus un jurământ de sărăcie atunci când au devenit călugări.

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin parohiile pe care le coordonează, cere bani tot timpul de la instituțiile publice. Cere bani pentru ridicarea de noi biserici, cere bani pentru repararea celor vechi, bani pentru anexe bisericești, bani pentru mănăstiri, bani pentru picturi, bani pentru ce-o mai vrea Domnul. În tot acest timp, în vreme ce nevoile Arhiepiscopiei sunt satisfăcute din banii contribuabililor români, în Stănița, comuna natală a Înaltpreasfințitului Ioachim Băcăuanu, chiar vizavi de casa părintească a ierarhului, se înalță în mare taină o vilă. E clădită din finisaje scumpe chiar la marginea satului sărăcăcios, cu case din chirpici, ruinate de vreme și de lipsuri. Privită din ulița noroioasă, construcția iese în evidență, așa cum ar sări în ochi un diamant într-un coș cu bolovani. Cu porți aurite, din fier masiv, garduri cu ziduri care să ascundă privirii o curte unde nimeni nu s-a zgârcit la pavaje sau la numărul de felinare puse unele lângă altele. Accesoriile sunt toate la locul lor: camere de supraveghere, fântână arteziană, panouri care să capteze energia solară. Conform autorizației de construcție, vila are zece încăperi și o suprafață de 400 de metri pătrați, cam cât vreo șase-șapte apartamente cu două camere dintr-un bloc comunist.

„Nu Dumnezeu a făcut vila”

Gura satului vorbește că vila i-ar aparține lui Ioachim Băcăuanu. „E a episcopului. Se zice că pe dinăuntru are o cameră pictată ca în biserică, cu sfinți. Are vilă fiindcă are bani. Are bani tot de la păcătoșii ca noi”, zice ironic săteanca Maria Bălan. Femeie credincioasă și cu frică de Dumnezeu, nu se teme însă să se uite cu dezgust la investiția răsărită în satul ei, ridicată ca un ghimpe în ochii sărmanilor: „Dumnezeu e pentru toată lumea. Și pentru săraci. Dar nu El a venit să ridice vile aici”. Mai vehement e un alt sătean: „Băi, omule, nu ai ce face cu banii? Hrănește niște copii săraci. Tu ce faci? Faci ditamai casa? Pentru ce? Să cânte cucuvelele în ea? O iei cu tine în groapă? Am ajuns la un singur cuvânt: averea mea este în Cer, nu pe pământ. Tu ia-ți toată averea și puneți-o în sicriu și du-te și lasă-mă în pace!”. „Vila e a Preasfințitului! Nu stă încă aici că nu e gata”, crede și săteanca Rucsandra Săvescu, care stă pe aceeași uliță cu construcția.

Un indiciu că gura satului nu vorbește neadevăruri și că reședința ar putea fi chiar a Înaltpreasfințitului e că în fața porții găsim parcată mașina instituției religioase. Din ea coboară un domn extrem de secretos și zgârcit la vorbă la întâlnirea cu reporterul care îl întreabă a cui e casa în care tocmai intră. „Nu am timp acum, lăsați-mă în pace!”, se răstește. „E vila arhiepiscopului?”. „Dar nu te interesează pe dumneata!”

O variantă incredibilă

Și, pentru că nu am primit un răspuns clar la fața locului, am mers chiar la reprezentanții Arhiepiscopiei să aflăm ce legătură este între Biserică și vila cu pricina. Inițial, purtătorul de cuvânt al instituției a încercat să ascundă faptul că între instituție și acea construcție ar fi vreo legătură. „Mașina (Arhiepiscopiei n.r.) la un moment dat poate fi văzută oriunde în parohiile din jurisdicția Arhiepiscopiei Romanului și nu e nimic în neregulă. Dacă îmi parchez mașina în fața unui imobil, înseamnă că am legătură cu imobilul respectiv? Dacă eu parchez mașina mea personală în fața casei dumneavoastră, avem vreo legătură?”, ne întreabă preotul Alexandru Zamfir, purtătorul de cuvânt.

Ulterior însă recunoaște: Arhiepiscopia are legătură cu acea vilă, dar nu e ceea ce pare. „Haideți să vă spun: se face caz de imobilul respectiv și practic ne stricați o surpriză, dar dacă lucrurile sunt spre bine, trecem peste asta: imobilul din satul natal al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim va fi așezământ social destinat asistenței bătrânilor!” . Numai că această variantă e greu de crezut. Mai întâi pentru că descoperim că autorizația de construcție nu e pe numele Arhiepiscopiei, așa cum ar fi fost normal dacă acolo s-ar fi înălțat un viitor cămin de bătrâni al eparhiei. Proprietarul din acte este o persoană fizică - fratele Înaltpreasfințitului. Mai mult, pentru imobil nu s-au accesat nici fonduri europene, nici bani publici, lucru total ieșit din tipare pentru Arhiepiscopia care a accesat aceste fonduri pentru investițiile sale. Iar în autorizația de construcție nu se pomenește nicăieri că acea clădire va fi așezământ social, ci doar o ”construcție locuință tip parter cu mansardă şi garaj”. Și, dacă tot este pentru persoane vârstnice, de ce clădirea nu are prevăzute rampe de acces pentru scaune cu rotile, un accesoriu obligatoriu în asemenea situații? Și, mai suspect decât orice, de ce toată lumea fuge de jurnaliști dacă lucrează la un obiectiv atât de nobil?

 

SPA bisericesc la familia Arhiepiscopului de Constanța

Dar vila de la Stănița aflată pe numele fratelui arhiepiscopului de la Bacău e o căsuță prăpădită față de complexul turistic deținut de rudele arhiepiscopului de Constanța. În comuna suceveană Dorna Arini se înalță în jurul unei mănăstiri un imperiu turistic de lux: un hotel de trei stele, o pensiune de cinci etaje și o bază de tratament balnear. Povestea centrului începe în urmă cu 16 ani când arhiepiscopul Teodosie începe să ridice pe un teren moștenit de la părinții săi o mănăstire și ulterior facilități de cazare aducătoare de venit. Enormul edificiu ar fi stors de bani Arhiepiscopia, care în anii următori figura cu datorii la Fisc de un milion de euro. Sărăcite au fost şi biserici din Dobrogea care au contribuit într-o formă sau alta la înălțarea construcției de lux. Apoi, când activele aducătoare de venit au fost gata de produs bani, mănăstirea care le-a ridicat a rămas fără ele. Acestea au fost cedate în 2010 către o fundație nou-înființată pe numele surorilor și a altor rude ale arhiepiscopului Tomisului. Mai multe voci din rândul Bisericii au acuzat atunci că mutarea a fost neortodoxă. „Stau și mă întreb: «Preasfințite, cine pe cine a înșelat?». Pentru că nouă ne-ai spus o poveste frumoasă cu o mănăstire care este a Tomisului. Acum ne trezim că Tomisul a fost numai cu banii, numai cu munca”, observa fostul protopop Marius Mustață, care a contribuit la construcțiile acelei mănăstiri cu 70 de mii de lei. Mustață a fost dat afară din Arhiepiscopie și acuzat la rândul său de delapidare.

 

În comuna de chirpici Stănița a răsărit o vilă de 400 de metri pătrați, cu gard din zid și fântână arteziană. "E vila episcopului de Bacău", zice satul. Nu, este a fratelui său - scrie în acte. Preotul purtător de cuvânt vorbește despre o minune: "Va fi așezământ social".

 

"Dumnezeu e pentru toată lumea. Și pentru săraci. Dar nu El a venit să ridice vile aici" săteancă din Stănița

 

"Haideți să vă spun: se face caz de imobilul respectiv și practic ne stricați o surpriză (...) Imobilul din satul natal al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim va fi așezământ social destinat asistenței bătrânilor" preot Alexandru Zamfir, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului

 

Hotelul, pensiunea și baza de tratament din jurul mănăstirii de la Dorna Arini - Suceava nu aparțin arhiepiscopului Teodosie. El au fost cedate unei fundații aparținând neamurilor sale, după ce Arhiepiscopia s-ar fi îngropat în bani cotizând.

 

 

×