x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Intalnire cu Chopin la Valldemossa

Intalnire cu Chopin la Valldemossa

19 Iun 2004   •   00:00

REPORTAJ

Este un loc de poveste. Atunci cand pui piciorul n Valldemossa, statiunea din Spania, te transformi ntr-un personaj. Intr-un trecator care pentru cateva ore sau cateva zile a iesit putin n afara timpului sau si a intrat n dimensiunea fara varsta a basmului. Valldemossa este exact ceea ce nu te astepti sa gasesti n lumea de mare si palmieri din Mallorca. Nu seamana cu nimic. Iti creeaza doar senzatii.
CARMEN ANGHEL

Este o asezare a carei istorie se pierde undeva in urma. In ea supravietuiesc cladiri de pe la 1200. Este ca o cetate, ridicata din piatra de culoarea painii fierbinti, tocmai scoasa din cuptor. Emana liniste, iar soarele se abtine sa arda si se arata mai bland. Valldemossa a suferit multe influente arabe, putinul teren arabil care se afla in jurul ei a fost transformat in terase, fiecare palma de pamant fiind folosita macar pentru a planta o floare.

Valldemossa, cea cu livezi de pruni, cu plantatii de maslini si cu flori multe a fost cuprinsa ca intr-un caus de muntii Tranmuntana. Parca pentru a fi ferita de marea pe care acum o vezi doar undeva, in departare, neputincioasa si furioasa in fata marelui zid de piatra. Valldemossa inseamna si "locul ocrotit". Iar sentimentul de ocrotire iti este transmis si tie. Senzatia de bine, de siguranta il cuprinde instantaneu pe vizitatorul transformat in personaj de poveste. Senzatia se amplifica si se diversifica pe masura ce inaintezi pe stradutele sau printre monumentele Valldemossei.

Iubita blanda

Parca intri intr-un loc in care se vand marfuri orientale, cu arome puternice, ametitoare si necunoscute; cu un aer moale care te invaluie, iti racoreste fruntea, iti incolaceste simturile, devine stapanul tau si iti naste dorinta de a merge mai departe in poveste. Valldemossa iti da senzatia unei iubite blande care te asteapta oricat, doar tu sa vii si sa-i primesti tainul de iubire. Te urmareste aerul acela moale peste tot si fara sa-ti dai seama te cuprinde senzatia de liniste, sentimentul ca te ocroteste ceva sau cineva si tot timpul auzi in aer un sunet suav. Pana te dumiresti ca aerul acela molatic poarta peste Valldemossa, peste livezile ei, peste casele ei din coaja de paine, minunata muzica a lui Chopin, amantul de o iarna al frumoasei Valldemossa. Aici, doar ascultand aerul, poti afla si simti minunata poveste de iubire dintre suavul Chopin si hotarata George Sand.

Iubire si prietenie

S-au cunoscut in vara lui 1837, intr-unul din saloanele pariziene. El avea 26 de ani si era considerat cel mai mare pianist care s-a nascut vreodata. A ramas impresionat oarecum negativ de aceasta femeie de 35 de ani, Aurore Dudevant, care isi spunea George Sand. Care se imbraca in haine barbatesti, fuma trabucuri, isi crestea singura cei doi copii - Maurice si Solange - scria romane si peste toate acestea se stia despre ea ca are numerosi amanti! Ea s-a indragostit pe loc de el, dar abia in toamna flacara iubirii a izbucnit. Asa de rau ca el spunea "pentru tine Aurore m-as tari pe pamant", iar ea il asemana unui inger. Au devenit nedespartiti, iar pentru ca sanatatea lui era subreda au fugit la Mallorca, locul unde soarele nu apune niciodata. Dar tocmai atunci se pare ca a fost o iarna grea si starea lui s-a agravat. Iubirea lor a trait noua ani, dar prietenia dintre cele doua genii nu s-a stins niciodata.

Perechea blestemata

Astazi, cei 1.750 de locuitori ai Valldemossei exploateaza la maximum povestea de iubire dintre Chopin si George Sand. Nu exista straduta pe care sa nu fie macar un magazin de suveniruri. Si peste tot gasesti la vanzare obiecte care iti amintesc de indrazneala celor doi amanti de a veni aici intr-un loc plin de principii, de norme stricte, cu o viata condusa de religie si de a-si trai povestea de iubire.

Perechea blestemata, care la 1838 era pusa pe seama Diavolului, ba chiar intruchiparea lui, perechea aceasta ciudata formata dintr-un barbat cam bolnav si debil si o femeie care se imbraca in barbat, puternica, a devenit astazi simbolul de suflet al Valldemossei. Simbolul care aduce cei mai multi bani. Chopin, George Sand si casetele sau CD-urile cu muzica lui, mai ales cea compusa in nefasta iarna petrecuta la Mallorca, atunci cand boala i s-a agravat, sunt unele dintre cele mai vandute suveniruri. Iar chilia in care au locuit cei doi, in care el si-a compus unele dintre cele mai cunoscute lucrari, iar pentru ea au incoltit semintele unora dintre viitoarele romane, este cel mai vizitat loc din Valldemossa.

La picioarele geniului

"La Cartuja", manastirea, astazi transformata intr-un muzeu, are marele merit ca si-a pastrat atmosfera aceea de la 1838 si fara prea mari eforturi poti sa-i vezi pe cei doi servindu-si cafeaua langa soba instalata in mijlocul incaperii; sau poti sa te asezi pe jos, la picioarele lui Chopin si sa-l privesti cum se chinuie sa imblanzeasca iarna de afara imperechind notele asa incat viscolul sa se transforme intr-o suava melodie de iubire. Daca nu ai un ghid cu tine sa iti arate unde este chilia celor doi, ceva bizar te poarta spre ea si te trezesti dintr-o data in fata a ceea ce se numeste "Celda no. 4 - Chopin". Ai un impuls sa te duci sa il vezi. Muzica suna neincetat si il cauti, dai la o parte perete dupa perete. Muzica se aude in continuare, dar pianul lui este inchis si o floare isi traieste ultimele clipe pe clapele acoperite. In fiecare zi cate o floare este sacrificata pentru Chopin. Apoi il cauti in gradina, poate este si ea, si, cine stie, cei doi copii ai ei, caci ii iubeste atat de mult incat nu i-ar fi putut lasa la Paris sau pe mana baronului. Iesi pe mica terasa din fata chiliei, plina de flori, cu fantana care susura, cu nuferii care plutesc in niste jgheaburi micute, te uiti in departare la munti, marea iti face cu ochiul incercand sa te ademeneasca de dupa un colt de munte. Dar... ei sunt in casa, te privesc ganditori si parca prea seriosi din niste tablouri imense.

Dupa ce traiesti momentul sublim al intalnirii cu Chopin si George Sand, pleci ametit sa vezi pana unde poate duce povestea. Si parasesti La Cartuja, cu parere de rau si te opresti cativa pasi mai incolo unde te asteapta o alta fila cu alta istorie.

Licorile magice

Monahii, cine stie din ce motive, au parasit de mult La Cartuja. Dar in urma lor au lasat ceva ce nu va disparea prea curand: numeroase retete de lichioruri, licoarea dulce obtinuta din florile si ierburile care cresc la Valldemossa. Vanzatorul de suveniruri te invita sa degusti si ameteala se accentueaza de data aceasta dintr-un motiv foarte concret, licoarea magica a monahilor disparuti. Ameteala aceasta se obtine gratis.

Locuitorii din Valldemossa se tem parca sa se inmulteasca. Nu au ridicat prea multe locuri pentru turisti. Vreo trei hoteluri, apoi o ferma transformata intr-un loc de agrement, cateva restaurante, cateva terase si multe, multe magazine unde se vand amintiri.

CELEBRITATI

Locul acesta i-a fermecat pe multi. Multi artisti vin aici si revin pentru a-si gasi inspiratia. Multi stapani ai lumii au venit la Valldemossa pentru a trai povestea: imparatii Japoniei, presedinti ai Statelor Unite ale Americii, Regina Sirikit a Thailandei, presedintii Uruguayului, al Portugaliei, al Venezuelei; i s-a dus vestea pana in China, iar regii Spaniei sunt printre oaspetii de seama. Pentru ca Valldemossa este un loc care te inspira. "Peisajul este plin de magie si poezie", spunea Arhiducele Luis Salvador de Austria, incantat de miracolul numit Valldemossa. Celebrul actor american Michael Douglas s-a indragostit si el de acest loc, pe care l-a descoperit in urma cu douazeci de ani. Intalnirea dintre actor si Serra de Tranmuntana cu Valdemossa lor a dat nastere unei iubiri eterne si unui proiect cultural care devine din an in an mai important si mai cunoscut. Vrea sa transmita tuturor vizitatorilor acestui loc unic in lume fascinatia de care au fost cuprinsi atatia artisti, pictori, scriitori, muzicieni si filozofi. Asa s-a nascut Centrul Cultural "Costa Nord", unde isi dau intalnire frumosul, istoria, natura si minunatii oameni care au trecut prin Valldemossa. In fiecare vara sunt organizate "Noptile mediteraneene", un festival in care vizitatorul primeste tot ce poate Valldemossa sa daruiasca mai de pret: muzica, obiceiuri, povesti. Magie... Si anul acesta cand inca nu se deschisese sezonul estival, Michael Douglas, fiul adoptat al Valldemossei, era la post pentru a pregati inca o vara mediteraneeana cum nu s-a mai vazut. Valdemossa se afla la 17 kilometri de capitala Insulei Mallorca, Palma de Mallorca.
×
Subiecte în articol: reportaj valldemossa chopin