x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Învingător în viaţă, ca şi pe munte

Învingător în viaţă, ca şi pe munte

de Diana Scarlat    |    14 Mar 2011   •   20:03
Învingător în viaţă, ca şi pe munte

La 17 ani, Cristi este olimpic la franceză, participă la antrenamente, în zonele cele mai greu accesibile de pe munte, cot la cot cu instructorii de la Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montani Sinaia şi se pregăteşte să-şi facă studiile universitare în Franţa. De ce este un băiat deosebit? Pentru că a crescut la Casa de copii şi a reuşit să facă totul prin propriile eforturi şi cu sprijin din partea oamenilor care cred în el.

Pe Cristi, puştiul de 17 ani care încă se mai află în grija Centrului de plasament Sinaia, până la majorat, nu-l sperie prea rău nici criza economică mondială, nici sfârşitul lumii, despre care se vorbeşte din ce în ce mai des, nici pericolele pe care le are de trecut atunci când este în vârf de munte, pentru că viaţa l-a învăţat că prin muncă susţinută poate depăşi orice greutate. Fiind unul dintre elevii cei mai buni la învăţătură de la casa de copii, Cristi a fost selectat pentru a face parte din echipa de pregătire a Jandarmilor Montani, iar mai târziu va fi unul dintre salvatorii montani de care depind vieţile multor oameni.

"Am ajuns în echipa Jandarmilor Montani printr-o colaborare a Centrului Montan Sinaia cu Centrul de plasament. A mai fost pregătit un băiat înaintea mea, apoi am fost ales eu. Voi face Şcoala de ofiţeri în Franţa şi voi continua ce fac acum", spune Cristi Dorobanţu. Îi place sportul, baschetul în special, iar în timpul liber munceşte pe unde poate, ca
să-şi ajute şi familia care nu l-a putut creşte fără sprijinul statului. La Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montani Sinaia, Cristi a avut norocul să fie pregătit de cei mai buni salvatori montani, de oamenii care pregătesc toate cadrele MAI din ţară, dar şi specialişti din alte ţări ale lumii. Centrul Montan Sinaia colaborează cu toate instituţiile care au misiuni asemănătoare, respectiv Poliţia, serviciul medical SMURD, Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, unităţi MApN, unităţi Romsilva etc.

Cristi participă alături de instructori la pregătire, 90% din activităţi desfăşurându-le în poligoane alpine, în locurile de schi amenajate şi neamenajate. Ştie că jandarmii montani îşi riscă zilnic viaţa pentru a salva vieţile turiştilor, dar asta nu-l sperie, ci îl încurajează să meargă mai departe.

"Toţi copiii din acest centru sunt speciali, fiecare în felul lui. Toţi învaţă bine, participă la o mulţime de acti­vităţi extraşcolare şi au rezultate excepţionale. Centrul Montan Sinaia ne ajută foarte mult, avem o relaţie specială cu aceşti oameni. Jandarmeria Montană vine de fiecare dată la Sărbători, ne ajută foarte mult, iar anul trecut chiar a botezat o fetiţă de 2 ani şi jumătate din centrul nostru. O altă colaborare este cu o asociaţie din Franţa. Aici vin de două ori pe an profesori francezi pentru cursuri cu toţi copiii din centrul de plasament, iar copiii pleacă în excursie într-o localitate de lângă Paris de două ori pe an", spune şefa Centrului de plasament Sinaia, Maria Enache. Pentru Cristi, limba franceză a devenit astfel "a doua limbă maternă", pentru că nu doar Centrul de plasament Sinaia are o colaborare strânsă cu Franţa, ci şi Centrul Montan Sinaia. Centrul de Pregătire Montană a Jandarmeriei Române Sinaia s-a înfiinţat în 2004, după modelul francez, fiind înfrăţit cu cel de la Chamonix, din Franţa. "Având în vedere că formaţiunile Salvamont nu acopereau întreaga gamă de pro­bleme ce se puteau ivi, s-a luat ho­tă­râ­rea înfiinţării unor structuri capabile să facă faţă noilor provocări, după modelul ţărilor europene cu relief muntos. Personalul Centrului este solicitat atunci când amploarea dezastrului este mare, când este nevoie de personal supercalificat şi când acţiunea incubă folosirea de tehnică şi material montan special", spune colonelul Dumitru Chiriţă, comandantul Centrului de Pregătire Montană a Jandarmeriei Române Sinaia, cel care a pus bazele cola­bo­rării Jandarmeriei Montane cu Centrul de plasament. Comandantul este foarte mulţumit de evoluţia lui Cristi şi speră să-l aibă în curând în subordine, însă acest lucru nu va fi posibil decât după ce băiatul va absolvi Şcoala de ofiţeri, în cazul în care posturile s-ar putea debloca în sistem. În acest moment nu se mai pot face angajări nici la Jandarmeria Montană, care are acelaşi regim în privinţa remuneraţiei şi a posi­bi­li­tăţilor de angajare ca orice altă structură din sistemul bugetar, fără sporuri de peri­culozitate pentru cei care-şi riscă zilnic viaţa, în condiţii extreme, fără sporuri de merit pentru cei care salvează zeci sau chiar sute de vieţi omeneşti în fiecare an, fără salarii speciale pentru cei de a căror pricepere depinde nivelul de pregătire a tuturor cadrelor Ministerului de Interne, deşi cea mai mică greşeală a unuia dintre ei ar putea costa oricând viaţa multor oameni. Dar, asemenea celor care-l instruiesc pentru a învinge muntele şi viaţa, Cristi învaţă şi munceşte fără să se mai gândească la beneficiile imediate, fiind pasio­nat de ceea ce face şi iubind muntele la fel ca jandarmii montani.

×