x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Istoria Moscovei este luata cu buldozerul

Istoria Moscovei este luata cu buldozerul

20 Aug 2004   •   00:00

REPORTAJ

Moscova e un santier: cladirile vechi sunt acoperite de schele, in timp ce in centru rasar tot mai multi zgarie-nori cu arhitectonica ciudata.
MARINA CONSTANTINOIU

Arhitecti, restauratori, asociatii de locatari, toti acuza Primaria Moscovei ca desfigureaza fata Capitalei, cedand in fata intereselor financiare, relateaza AFP. "Este o tragedie nationala. Primaria este pe cale de a distruge patrimoniul cultural. Asa se intampla si pe vremea URSS-ului, cand se demolau monumentele Rusiei tariste", este de parere Aleksei Klimenko, restaurator si expert in arta, angajat trup si suflet in apararea patrimoniului arhitectural.

MODIFICARI. De la caderea Uniunii Sovietice, centrul istoric al Moscovei nu mai inceteaza cu schimbarea. Si, foarte des, politica de "reconstruire" a patrimoniului consta in raderea de pe suprafata pamantului a cladirilor vechi si in ridicarea altora, copii din beton, mai adaptate la uzul comercial. Aceste "mulaje" sunt deseori mai mari decat originalele si decorate cu noi elemente care introduc un stil heteroclit. Acesta este cazul Gostini Dvor, cladire datand de la inceputul secolului al XIX-lea si situata la doi pasi de Kremlin, renovata in 2000 si devenita centru de afaceri si hala comerciala si latita cu mansarde gigantice. "Aceste mansarde au zdrobit vizual edificiul. Este o profanare a stilului clasic", declara Klimenko, care este membru al unui consiliu consultativ pe langa arhitectul-sef al capitalei, Aleksandr Kuzmin.

MITA SA TRAIASCA! "Functionarii primariei nu au habar de arta. Kitch-ul si prostul-gust infloresc peste tot", regreta expertul. Un exemplu flagrant, in ochii expertilor: Piata Manejului de la portile Kremlinului, decorata de Zurab Tereteli, un sculptor controversat, apropiat al primarului Moscovei, Iuri Lujkov. Tereli este si autorul unei gigantice statui a lui Petru cel Mare, cu o inaltime de 94 de metri, ridicata, ciudat, printre cladiri cu un etaj sau doua. Klimenko este de parere ca la distrugerea patrimoniului arhitectural contribuie numai coruptia. Investitorii conving municipalitatea ca proiectele pe care vin sa le prezinte nu vor afecta arhitectonica zonei. Mita este moneda curenta in acest departament, insarcinat cu aprobarea oricarei constructii noi in zonele istorice ale orasului, sustin expertii, care au dorit, totusi, sa-si pastreze anonimatul.

DE VANZARE

La Moscova exista mai multe zone asa-zis protejate, in care orice constructie este interzisa. Dupa mai multe randuri de discutii, expertii decid ca a venit vremea sa "ajusteze" aceste zone protejate, care impiedica noile constructii moderne sa-si faca aparitia. "Se vinde centrul istoric asa cum se vand petrolul sau gazele", spune un alt expert, directorul Institutului de Studii ale Artelor, Aleksei Komeci. El se teme ca intr-o buna zi va vedea zgarie-nori langa Kremlin. Hotelul Moskva, o mandrete a arhitecturii staliniste, inaugurat in 1935 in apropierea Pietei Rosii, a fost demolat acum cateva zile, pentru a renaste modernizat, transformandu-se in imobil de cinci stele, cu un centru comercial si de petrecere a timpului liber. Distrugerea cladirii monumentale, cu interioruri bogate in decoratiuni, "este o crima", zic expertii in arta, care au cerut in mai multe randuri ca Moskva sa fie inscrisa pe lista patrimoniului istoric, pentru a se impiedica demolarea ei. Primaria s-a facut ca nu aude, iar lucrarile si-au vazut de ale lor.
×
Subiecte în articol: reportaj