Viata de boier nu era in secolul al XVI-lea, in Fagaras, numai lapte si miere. Sa ai urmasi era foarte important, altfel, la moartea ta boiereasca numele-ti disparea si de averea ta se bucurau strainii.
|
AVUTIE. Boier fagarasean framantat poate doar de gandul ca nu are un urmas |
Viata de boier nu era in secolul al XVI-lea, in Fagaras, numai lapte si miere. Sa ai urmasi era foarte important, altfel, la moartea ta boiereasca numele-ti disparea si de averea ta se bucurau strainii.
Fagarasul este un tinut special. Intreaga sa istorie este marcata de evenimente si fapte minunate, de obiceiuri mirifice si viata deosebita. Prodecanul Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii Bucuresti, prof. dr. Antal Lukács, cunoaste foarte bine situatia acestei provincii istorice de-a lungul timpului. Foarte important Fagarasul e singura zona din Transilvania in care nobilii romani se numesc boieri, ca si dincoace. Chiar si in actele oficiale tot boieri li se spune. Domnul stapanea Tara Fagarasului sub titulatura de duce: Domn al Tarii Romanesti si duce de Amlas si Fagaras.
PROBLEME... DE BOIERI. Daca ai fost boier fagarasean, de secol al XVI-lea, ai fi avut probabil in spate un nume vechi macar de doua-trei sute de ani, un blazon de cinstit si aparat, mosii de marit si de lasat mostenire! In mod normal ai fi avut copiii tai, ideal, baieti, mai putin ideal, fete (nu este vorba de misoginism, asta era situatia atunci). "Conform dreptului Regatului, fetele mosteneau o patrime, asa-numita patrime de fiica, dar puteau mosteni bunuri mobile, pamantul putea fi mostenit numai de baieti, si atunci, daca obtii â¹â¹carteâşâş de la stapan contra unei sume, ai voie sa lasi mostenire si fetelor. Nu oricine putea plati aceasta valoare, unii vindeau chiar si cate o mosie. Cu toate acestea, multi boieri au recurs la aceasta solutie", explica profesorul.
|
URMA. Pecetea documentului a fost afectata de trecerea timpului |
PRIN ISTORIA IMBAIETIRII. In analele istoriei s-au pastrat cateva cazuri de imbaietire. Un document din 1582, emis de prefectul si provizorul cetatii Fagarasului, Cosma Horvat Petrichevich, aminteste faptul ca Gabriel Mailat, fiul voievodului Stefan Mailat, le asezase pe Boba si pe Naxa, fiicele raposatului boier Stan Grigore din Venetia de Jos, in mostenirea partilor de boierit pe care fratele lor, Stefan More, le avusese in satul pomenit, ca mostenitori barbati, drept rasplata pentru moartea acestuia din urma in luptele pe care stapanul Fagarasului le-a avut cu secuii razvratiti impotriva regelui Ioan Sigismund Zápolya.
Pe langa rasplata conducatorilor, fetele mai erau imbaietite si la rugamintea si plata "expresa" a parintilor lor. "Scopul era acelasi, de a pastra mosia, pentru ca mosia este baza statutului juridic, daca nu ai mosie nu mai poti sa fii nici boier, nici nobil si atunci sigur ca straduinta neamului era sa pastreze mosia cu orice pret", afirma Antal Lukács. "Se si spunea: «Ai carte, ai parte». Daca ai carte, deci ai dovada, poti sa participi la mostenire, ca asta era partea, partea de mostenire. De acolo a ramas expresia asta, cu toate ca azi are alt inteles", completeaza Marcel Ciuca, directorul DANIC.
|
COLABORARE. Directorul DANIC, prof. Marcel Ciuca (stanga), a dat o mana de ajutor profesorului dr. Antal Lukács |
DOCUMENT INEDIT. "Infratirea pe mosie este o modalitate de a pastra pamantul in familie. Inseamna ca mai multi boieri, prin conventie, deveneau stapanitori si apoi urmasi, daca murea unul il mostenea celalalt. Infratiri exista din secolul al XV-lea, avem documente chiar care se refera la Fagaras, din 1473, dar adoptie propriu-zisa cred ca numai din secolul al XVI-lea", afirma profesorul de istorie. La arhive se pastreaza un document inedit din foarte multe puncte de vedere.
"Este adoptat nu o ruda, ci un alt boier, deci boierul care este titularul nostru, acest Ioan Stroia are un copil minor. Banuiesc ca el a fost un pic obligat de Comsa Sarbul, care era comitele pertinentelor Fagarasului, a doua slujba ca importanta dupa capitanul Fagarasului, si probabil ca ori ii era dator cu ceva, dar asa spune in document ca dintotdeauna a stat alaturi de acestia si i-a ajutat, si alaturi de fiul sau minor il adopta si pe acest boier mostenitor. Urma ca boierul sa mosteneasca impreuna cu fiul sau, din acest motiv este un caz mai rar intalnit. Se impartea in doua, absolut. Daca se intampla sa moara baiatul lui Stroia, Comsa mostenea tot. In document se spune ca baiatul este nevarstnic si nu poate sa se ingrijeasca de mosie", povesteste Antal Lukács.
"E FRUMOS ARDEALUL". Documentul este inedit si pentru ca este singurul cunoscut pana in prezent, cel putin in Tara Fagarasului, un document latin al unor boieri, care este intarit de capitanii lui Mihai Viteazul, el a stapanit scurta vreme Fagarasul, circa un an de zile. Boierii au simtit nevoia sa se duca la noua autoritate sa ii recunoasca drepturile, si atunci cei doi capitani au scris textul slav, sub plicatura, si spun ei: "Eu, Jupan Badea stolnic si Ianus comis, capitan din orasul Fagaras, intarim aceasta carte cum a fost mai dinainte vreme asa sa fie si de la noi in zilele lui Mihail Voievod si domn al Tarii Ardealului". Titlul este foarte important, fiindca numai in aceste documente fagarasene Mihai ii zice "Domn al Ardealului". E frumos cuvantul "Ardeal", e romanesc, incheie profesorul.
Material realizat in colaborare cu DANIC