x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Jocul cu mărgele, perle şi cristale

Jocul cu mărgele, perle şi cristale

de Diana Scarlat    |    21 Ian 2012   •   21:00
Jocul cu mărgele, perle şi cristale

Cu perle, cristale Swarovski si cele mai scumpe materiale si accesorii, rochia de mireasa poate transforma o nunta obisnuita intr-una de basm si o mireasa intr-o regina. Astazi, rochia de mi­­rea­sa tinde sa iasa din orice tipare, 'mulandu-se' pe per­so­nalitatea celei care o poarta.

Exponatele targului Expomariage, organizat la Palatul Parlamentului in pe­rioada 13-15 ianua­rie, s-au intrecut si anul acesta in ornamente si accesorii deosebite, materialele pretioase, broderiile si volanele cu aer de epo­ca. Targul a reunit firme din toate domeniile care acopera gama de servicii si produse pentru or­ga­nizarea unei nunti, de la rochii de mireasa, cos­tume de gala pentru barbati si bijuterii, pana la deco­ratiuni, albume foto sau invitatii. Dar di­fe­renta intre un creator si un simplu om de business este data de acel 'har' pe care il are doar ar­tis­tul adevarat si care se simte in creatie.

Pentru surorile 'Ersa', Gabriela si Cristina An­to­nescu, rochia de mireasa inseamna opu­len­ta, un joc permanent cu forme, culori, materiale si pietre pretioase, transformand simpla cre­a­tie artistica intr-un adevarat stil de viata. 'Pentru noi, fiecare rochie este un proces unic de de­venire, definit de dialogul dintre o idee si un vis. Desprinse din siluetele perene ale balurilor clasice, creatiile devin contemporane prin pros­pe­ti­me, estetica si individualitate a detaliului. Pornind de la materiale rare si dantele pretioase, lucrate exclusiv manual, realizam o vestimentatie care propune o imagine sofisticata, pasionala, enigmtica. Este foarte important sa crezi ca poti deveni ceea ce visezi, pentru ca acesta este primul pas catre a fi', spune si Gabriela Antonescu.

Cele doua creatoare au devenit cunoscute in intreaga lume intr-un timp foarte scurt, concurand cu celebrele nume ale modei mon­diale pe cele mai mari podiumuri. Rochiile 'Ersa' au fost foarte apreciate anul trecut, la una dintre cele mai importante prezentari de moda in mariaj, The Bride Show Dubai 2011, care s-a desfasurat in perioada 30 martie-2 aprilie. Cu peste 30.000 de vizitatori, expozitia de la Dubai a devenit in ultimii ani un eveniment monden de anvergura pentru elitele societatii contemporane. 'Rochia de mireasa este cea mai importanta piesa intr-o prezentare de moda pentru ca este cea mai specatculoasa tinuta a unei femei si cea mai importanta rochie din viata ei. Fiecare casa de moda are un stil propriu in privinta rochiilor de mireasa. Vezi Dior sau Valentino, fiecare fiind definita de un stil recognoscibil pe care il si pastreaza', spune Cristina Antonescu.

Creatia lor sta mai mult sub semnul unicitatii, a perso­nalitatii fiecaruia sau a evenimentului pentru care concep o rochie speciala. 'Noi cream fiecare rochie pentru fiecare mireasa in parte. Trebuie sa ti se potriveasca si ca stil, si ca atitudine. In mo­mentul in care incepi sa creezi o rochie pentru un eveniment, trebuie sa se lege toate elementele intre ele, inclusiv locatia, mirele, inal­ti­mea lui, atitudinea lui si asa mai departe', mai ex­plica designerul.

Cristina si Gabriela Antonescu sunt cunoscute si apreciate in intreaga lume pentru colectiile lor vestimentare exclusiviste. Au castigat in 2009 si in 2011 premiul 'Cel mai bun creator de rochii de miresa', la show-ul de la Dubai, dar premii internationale au inceput sa castige inca de cand s-au lansat. Creatoarele spun ca rochiile de mireasa nu pot fi privite ca celelalte obiecte vestimentare si in nici un caz nu poate fi vorba de pret-à-porter in ziua nuntii. O creatie de acest fel porneste de la forma care o inspira, apoi contextul poate decize natura si cantitatea mate­rialelor folosite, iar mai departe depinde de inspiratia creatorului, pentru a definitiva o adevarata opera de arta, intr-un joc permanent cu forma si cu accesoriile, joc studiat, pentru care creatorul depune, in egala masura, munca si suflet.

×
Subiecte în articol: economia