Dans thailandez. Măşti-demoni, măşti-animale, măşti-celeste, măşti-umane, măşti-maimuţă. Dans, muzică, poezie, teatru. Un spectacol fascinant adus din misterioasa şi fascinanta Thailanda pe scena Atheneului Român. La 19 septembrie. Bijuteria aceea este Festivalul Culturii Thailandeze 2010.
Dansul şi muzica thailandeză fac parte din bogatul tezaur cultural al Thailandei. Există o mare varietate de genuri muzicale şi coregrafice, mergând de la dansul cu măşti până la teatrul popular. Instrumentele muzicale folosite în aceste spectacole pot fi un simplu fluier din bambus până la cele folosite de ansamblurile complexe de percuţie, suflători şi coarde. Pentru ca povestea spusă de un dans să fie înţeleasă şi apreciată ea trebuie completată cu muzică şi cântece thailandeze clasice."Ram" sau arta dansului, foarte complexă, constă într-unul sau mai mulţi dansatori care îşi exprimă gesturile în acelaşi timp cu cântecul, muzica şi vorbirea. Sunt patru tipuri de dansatori: "Masculin" sau "Pra", "Feminin" sau "Nang", "Demon" sau "Yak", "Maimuţa" sau "Ling". Povestea se spune cam aşa: prin mişcările corpului se exprimă atât acţiuni, cât şi sentimente puternice - bucuria, mânia, tristeţea, regretul, dragostea. Fiecare dansator execută un anume gest care reprezintă unul din aceste sentimente.
O altă parte importantă a acestei deosebite arte thailandeze este dansul cu măşti sau "Khon". Este un spectacol având la bază poemul epic Ramakian, varianta thailandeză a binecunoscutei "Ramayana". Un spectacol Khon implică muzica, dansul, cântecul, acrobaţia. Cântecele sunt interpretate de un cor situat în afara scenei, care, de asemenea, recită şi dialogurile. Dramele Khon sunt binecunoscute pentru superbele costume pline de culoare şi măştile cu coroane aurite. Fiecare personaj are un costum şi o mască specifică. Tradiţional, un spectacol Khon se juca numai la ocazii speciale - căsătorie, naştere, înmormântare, numai de actori de sex masculin. Nu poţi deveni oricând şi oricum un membru al unei trupe de dans thailandez. Formarea actorilor trebuia să înceapă de la o vârstă fragedă, fiind asemănătoare cu pregătirea gimnaştilor.
Antrenamentul continua până la dobândirea abilităţilor pentru un dans graţios şi expresiv, fiecare gest, mişcare a mâinii şi a corpului indicând diferite atitudini şi situaţii. Sentimentele unui dansator pot fi exprimate prin intermediul instrumentelor muzicale şi nu prin vocea unui cântăreţ, ceea ce se cheamă "Na Part". Cel mai înalt nivel atins în interpretarea muzicală este cunoscut ca "Tra Nimit". Confecţionarea măştilor este, la rândul ei, o formă de artă, acest meşteşug transmiţându-se în familie, din generaţie în generaţie. O mască se poate realiza în câteva zile sau în câteva săptămâni, în funcţie de complexitatea personajului pe care îl reprezintă.
Ele au dat şi numele acestei forme de teatru, Khon în limba thailandeză însemnând cap (Hua Khon). Există în jur de 300 de măşti, împărţite în cinci categorii de bază: demon, maimuţă, măşti celeste, măşti umane şi măşti de animale. Măştile se realizează dintr-o hârtie specială numită "koi". Este acelaşi tip de hârtie pe care au fost transcrise învăţăturile lui Buddha pentru templu.
Păstrătorii
Trupa de Dans Clasic a Thailandei este un grup de artişti thailandezi, care are ca responsabilitate păstrarea, crearea şi răspândirea tezaurului cultural al artelor naţionale ale spectacolului. Iniţial, dansul clasic avea ca singur scop divertismentul în palatele regale. Interpreţii erau grupaţi pe genuri şi fiecare trupă avea un protector, iar datoria lor era să joace cu ocazia ceremoniilor şi ritualurilor sau să distreze Curtea. Mai târziu, aceste trupe au devenit parte a tezaurului naţional al Thailandei. La 19 septembrie, la Atheneul Român, cu începere de la ora 19:00, se desfăşoară spectacolul "Nestemate ale Tezaurului Cultural Thailandez - Oglindiri". Din program: "Dansul Pădurii Fericite", "Dansul Bătăliei", "Dansurile ţeserii mătăsii" şi "Lampionului în formă de Lotus" (dans din nordul Thailandei), "Dansul mării" (din sud), "Dansul pământului" (din nord-est). Festivalul Culturii Thailandeze 2010, al cărui partener principal este Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" nu se încheie aici. Până la 22 septembrie, cei care vor să cunoască poveşti din minunata, luxurianta şi misterioasa Thailanda sunt invitaţi, de data aceasta în Parcul Cişmigiu, pentru a simţi sau degusta aromele acestui tărâm binecuvântat.