x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Lupa Capitolina, din nou pe soclu

Lupa Capitolina, din nou pe soclu

de Tudor Cires    |    13 Dec 2009   •   00:00
Lupa Capitolina, din nou pe soclu
Sursa foto: Radu Ştefan/MEDIAFAX

Povestea statuii din bronz, numite, în italiană, "Lupa Capitolina", e destul de simplă: etruscii au turnat, probabil, cu cinci-şase secole înainte de Hristos, primul exemplar. Care, la început, nu îi avea dedesubt pe Romulus şi Remus, întemeietorii legendari ai Romei, aceştia fiind adăugaţi în zorii epocii romane. "Lupoaica", având dimensiunile reale ale animalului feroce, reprezintă însă azi un simbol al latinităţii. În România, patru copii ale statuii sunt celebre.



Cea mai cunoscută "Lupa Capitolina" se află la Bucureşti, unde a fost instalată la 7 septembrie 1906, la 25 de ani de domnie a regelui Carol I şi la 1.800 de ani de la cucerirea romană a Daciei. Mutată de mai multe ori în interiorul Bucureştiului, ea se află acum în Piaţa Romană. În 1926, municipalitatea Romei a dăruit şi Timişoarei o statuie similară. La 28 septembrie 1921, la Cluj a fost înălţată o altă statuie a Lupoaicei; aceasta a fost mutată temporar la Sibiu, din motive de securitate, în timpul cedării Ardealului (1940-1944). Tot în 1921, o copie a Lupoaicei Capitoline a fost aşezată la Chişinău. Distrusă în 1940 de trupele sovietice, ea a fost înlocuită, la 1 decembrie 1990, cu o copie în bronz dăruită de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, al cărei preşedinte este prof. dr Victor Crăciun. Pe toate aceste statui era inscripţionat versul memorabil al lui Mihai Eminescu: "De la Roma venim, din Dacia Traiană...".

Lupoaica "în bucate"
Destinul acestei din urmă statui, cea din Basarabia, a fost la fel de neodihnit, ca şi al celorlalte trei. În 2005, când la putere se aflau comuniştii, Arthur Cozma, ministrul Culturii de la Chişinău, constata că lupoaica, aşezată în faţa Muzeului de Istorie al R. Moldova, avea fisuri şi era pe cale să se prăbuşească. Presa reţine expresia ministrului, într-o română aproximativă: "Lupoaica s-a făcut în bucate" (sic!), expresie care stârneşte un haz nebun printre oamenii de cultură basarabeni. "Iarna", explica agramatul ministru, "apa îngheaţă (!), iar gheaţa a rupt această sculptură făcută la Bucureşti în bucate (sic!). Avem o dilemă foarte interesantă: s-o refacem sau să confecţionăm o alta?". Interesanta "dilemă" a durat patru ani, ca şi ultimul guvern comunist din Basarabia; s-a dovedit astfel că nu starea "lupoaicei", cât simbolul latinităţii îi neliniştea pe nostalgicii sovietici de la Chişinău. Şi iată că, la 1 decembrie 2009, Liga Culturală a profesorului Crăciun anunţa, la Congresul Spiritualităţii Româneşti de la Alba-Iulia, că statuia refăcută a "Lupoaicei" se află, din nou, pe soclul ei, în capitala Basarabiei istorice.   

N.B. Nu departe de "Lupoaică", pe "Aleea Clasicilor Literaturii Române" din parcul central al Chişinăului, în preajma aceleiaşi zile memorabile de 1 decembrie 2009, o altă statuie a putut fi ridicată: cea a romancierului Liviu Rebreanu. În vreme ce la Alba-Iulia Grigore Vieru îşi începea şi el odihna în bronz...

×
Subiecte în articol: martorii