x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Mascatii au invadat Venetia

Mascatii au invadat Venetia

19 Feb 2004   •   00:00

Vremea carnavalurilor: lume buna, distractie si costume excentrice.

Carnavalul venetian este cel mai vechi carnaval al batranului continent. Sarbatoarea a invadat, din 17 februarie, un oras incarcat de atatea povesti fermeca toare, incat chiar si aerul explode
ROXANA ROSETI

Minunatele palate ale Venetiei gazduiesc, timp de 18 zile, baluri si petreceri, la care sunt invitate "faimoase masti" ale orasului - de obicei, personalitati autohtone deghizate in costume sofisticate. Alte mii de masti rivalizeaza prin excentricitate, sub ele ascunzandu-se venetieni sau turisti, ce au invadat strazile si gondolele ornate de sarbatoare. "Autoturismele" Venetiei defileaza pe Canal Grande, unde mastile se saluta, an de an, cu gesturi vadit elegante. In paralel cu parada celor mai frumoase costume, organizata zilnic in Piata San Marco, numeroase concerte de muzica veche aduc aminte de petrecerile secolelor trecute.

Preturi piperate si erotism
In acest an, serbarile se desfasoara sub denumirea "Orient Express", fiind dedicate deschiderii Venetiei spre Orient si calatoriei in China a lui Marco Polo, nascut in urma cu 750 de ani in acest oras.
O parada de costume somptuoase a celebrat "Revenirea lui Marco Polo", iar dansatori din China, Japonia, India si Thailanda s-au instalat pentru toata durata carnavalului in piatetele orasului. Turistii straini considera ca "este carnavalul cel mai decadent, cel mai erotic din lume". Si, totodata, cel mai piperat: de la 45 de euro la 390, atat costa participarea la balul "Venetia romantica", organizat la Hotelul Danieli, iar inchirierea costumului costa si ea destul de mult - intre 150-350 de euro pe zi.
Cel mai select bal mascat se va desfasura la Palatul gotic Pisani-Moretta, situat pe Canale. Un fastuos eveniment al carnavalului va fi traditionala parada a costumelor. Vedeta este masca des intalnita pe strazile Venetiei, respectiv cea alba cu barbia ascutita a lui Casanova. Unele serbari din cadrul carnavalului sunt destul de sugestive: promit divertisment cu muzica si jocuri periculoase din secolul al XVIII-lea.

O veche traditie
Exista documente venetiene din 1268, in care se vorbeste despre oameni mascati. Se pare ca somptuosul carnaval incepea in primele zile ale lui octombrie, se intrerupea timp de patru saptamani, inaintea Craciunului, reincepea pe 26 decembrie si continua aproximativ doua luni, pana de Lasata Secului. Pe atunci, masca insemna libertate prin anularea claselor sociale. Bogati, saraci si multi straini, toti se bucurau de petreceri in lant, amor liber si jocuri de noroc. Venetia devenea, pentru o vreme, orasul cel mai libertin din lume, asa cum il definea Casanova in celebrele lui memorii. In 1897, o data cu intrarea trupelor napoleoniene in Venetia, era abolita constitutia, veche de zece secole, eveniment ce va marca sfarsitul Republicii serenissime, cum era denumita Venetia, si implicit, al legendarului carnaval. Peste ani, Venetia va deveni provincie austriaca pentru cateva decenii si va fi realipita taliei abia in 1866. Carnavalul va renaste abia in 1979, gratie venetienilor dornici de a-si relansa traditia. Costumul tipic venetian pentru carnaval se numeste "bauta": un voal negru, un tricorn de aceeasi culoare, o masca alba si o mantie neagra, lunga si larga. In 1339, "mastilor" li s-a interzis sa circule noaptea prin oras. Dar vechi scrieri venetiene consemneaza ca nimic nu impiedica vizitele barbatilor in chiliile calugaritelor. Isi puneau "moretta", o masca purtata de femeile care mergeau la manastire pentru a se spovedi. Era o masca "muta" - statea aplicata pe fata cu ajutorul unui buton pe care purtatorul il tinea in gura! In secolul al XVII-lea, purtarea mastii a fost limitata la zilele de carnaval si la banchetele oficiale, deoarece libertinajul mascat devenise un adevarat mod de viata pentru venetieni. Au aparut si pedepse grele pentru "mascati": doi ani de inchisoare, 18 luni la galere si 500 de lire amenda.

Rio prefera un rege slab
La 21 februarie va incepe faimosul Carnaval de la Rio. Ingrediente: femei frumoase, dansuri lascive si... regele Momo, cel care deschide sarbatoarea. Doar ca, anul acesta, brazilienii au o problema: Momo, personaj care simbolizeaza toate excesele, trebuie sa cantareasca mai putin de 130 de kilograme, cum prevedea inainte regulamentul. Primarul orasului Rio de Janeiro, Cesar Maia, a decis sa taie accesul persoanelor supraponderale de la una din putinele ocupatii rezervate lor in orasul placerilor. Cesar Maia a considerat ca este bine sa contribuie in acest fel la lupta impotriva obezitatii!

×
Subiecte în articol: reportaj venetia