Inventica romaneasca se poate lauda cu realizari deosebite la acest sfarsit de an. In lunile noiembrie si decembrie inventatorii romani au participat la evenimente internationale importante, saloane de inventica precum: INOVA (Croatia), INFOINVENT (Chisinau) si KIDE (Taiwan). La aceste evenimente, Romania a fost reprezentata de Forumul Inventatorilor Romani (FIR), ca delegat oficial, prezentand inventii ale membrilor sai dar si ale creatorilor de la INCD Urban Incerc.
La ultimul eveniment de inventica - KIDE - Kaohsiung International Invention and Design EXPO, desfasurat in Taiwan, intre 4 si 6 decembrie, inventatorii romani au urcat, cum era de asteptat, pe podium. Forumul Inventatorilor Romani asociatie profesionala cu sediul in Iasi, care sprijina, dezvolta si valorifica activitatile de creatie stiintifica, tehnica si cultural - artistica, reprezentata de dr. ing. Andrei Victor Sandu, cadru didactic la Universitatea Tehnica ”Gh. Asachi” din Iasi, a primit premiul special al Korea University Inventions Association pentru intreaga activitate.
Alaturi de cercetatorii ieseni au fost si cei de la Institutul National de Cercetare Dezvoltare URBAN INCERC, o alta institutie de elita. Directorului acesteia, conf. univ. dr. arh. Vasile Meita i-a fost decernat premiul Special Pentru Mediu. Delegatia Romaniei a primit si trei medalii de aur, doua de argint si una de bronz pentru cele sase inventii prezentate. La expozitia de inventica din Taiwan au participat 20 de tari cu peste 450 de creatii.
De asemenea, la sfarsitul lunii noiembrie, Federatia Inventatotilor Romani (FIR) a participat la INFOINVENT desfasurat la Chisinau, eveniment organizat de Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova (AGEPI) ce a adunat peste 400 de inventii din peste 10 tari.
Romania a fost reprezentata de numeroase institutii academice. Si la Chisinau, palmaresul FIR s-a imbogatit cu urmatoarele medalii: medalia de aur pentru realizarea: Pasta de dinti ecologica (medaliat anterior si in Ucraina si Polonia) si la care a lucrat un colectiv de cercetatori condus de prof. dr. Kamel EARAR.
La acelasi eveniment, medalia de argint a revenit tot romanilor de la FIR pentru “Metoda de determinare a echilibrului hidric a lemnului” (medaliat anterior si in Polonia), realizare a autorilor: Ion Sandu, Constantin Luca, Irina Sandu, Mikiko Hayashi, Ioan Gabriel Sandu, Viorica Vasilache și Andrei Victor Sandu. A alta medalie de argint au luat romanii pentru – “Metoda de potabilizare a apelor de suprafata si subterane”, cu autori precum: Ion Sandu, Anca Monica Cretu, Ioan Gabriel Sandu, Viorica Vasilache, Violeta Vasilache si Andrei Victor SANDU.
De asemenea, medalia de bronz a fost primita pentru - Panou dublu pentru jocul de baschet, autori: Pantelimona Mihoc, Ion Sandu, Marin Chirazi, Cezar Honceriu și Andrei Victor Sandu. Si in cele din urma, premii speciale au revenit si romanilor de peste Prut: Special Award, pentru Institutul de Genetica, Fiziologie si Protectia Plantelor al Academiei de Stiinte din Moldova, Chisinau.