Lupeni. Peste 30.000 de mineri s-au adunat in Valea Jiului, l-au "sechestrat" pe primul ministrul Ilie Verdet, l-au facut pe Ceausescu sa vina in Vale si au obtinut sase ore de munca pe zi.
Dar si 47 de grevisti aruncati in inchisori, circa 1.000 stramutati la alte intreprinderi din tara sau "trimisi la urma", adica in localitatile de origine, altii trecuti pe "lista neagra" a lui Maniu, fara drept de a fi angajati la vreo intreprindere si cu interdictia de a locui in Valea Jiului timp de zece ani. Ion Kiss s-a intors in â84 la Uricani. "Am ramas la Paroseni pana-n â80, pentru ca eram persecutat, tot timpul eram chemat de securistul de la noi din intreprindere ca sa ma mai intrebe de unul, de altul." Securistul Full.p era un maior batran, cum isi aminteste minerul. Dar pentru ca Ion Kiss avea ceva bani pusi deoparte, si-a luat o casa la Odorheiu Secuiesc. "Am lucrat la "Matrite" ca turnator, asta a fost calificarea mea de baza."Cat despre ceilalti ortaci... "Incepusera sa se faca dosare, oameni din Lupeni, de la Paroseni au fost ridicati, unii au fost trimisi in Retezat, la Raul Mare, la alte intreprinderi, cu domiciliu fortat, altii la manastire, dar si la puscarie."
Totul a inceput la Mina Aninoasa, cand s-a simulat o parasire a lucrului la exploatare, o mina izolata printre dealuri. La ora 6:00, la 2 august 1977, minerii de la Aninoasa au refuzat intrarea in subteran, protestand zgomotos in fata puturilor si a gurilor de mina. Practic, dupa cum spune Ion Kiss, greva a durat trei zile. "Prima, in care ne-am dus noi, cei de la Paroseni, ceilalti de la Uricari, Dalja, Lonea, Aninoasa, Livezeni; a doua zi, cea in care a venit Verdet, pe care l-am inchis acolo, intr-o baraca; a treia zi, in care a venit Ceausescu."
Primul ministrul Verdet a fost tinut de mineri, sechestrat intr-o ghereta si pus sa sune la Capitala. "Dadea telefon la Bucuresti si la Snagov, raporta care-i treaba. Intentia noastra era ca Ceausescu sa vina in randurile noastre."
Cu lozinci de genul "Jos burghezia comunista! ", "Vrem dreptate!", "Vrem libertate!", "Vrem drepturile noastre!", scrise pe panza rosie, cu vopsea alba, ortacii l-au asteptat pe Ceausescu. Dar si securistii concentrati de urgenta in zona, imbracati in salopete curate de miner, stateau la panda, tot in asteptare. "Astia erau adusi din alta parte, erau securisti. Si dupa ce s-a linistit treaba, cam dupa o luna, la fiecare intreprindere miniera s-au facut angajari, au fost adusi atunci oameni cu palmele fine, veniti de la stilou si de la hartie", spune Kiss.
Securisti despre care Ceausescu n-a pomenit nimic atunci cand a venit intr-un final in Vale. "Presedintele Romaniei a sosit intr-adevar, impreuna cu garzile sale de securisti, dar a fost silit sa coboare din masina si sa treaca printre minerii care scandau: "Ceausescu si minerii". Iar tot ce isi mai aminteste acum Ion Kiss sunt cuvintele fostului presedinte: "Nimeni n-o sa pateasca absolut nimica, nimeni n-o sa aiba de tras dupa..."
Dupa, au fost trimisi mineri in alte zone ale tarii sau introdusi in somaj, iar Valea Jiului a fost infiltrata cu securisti, falsi mineri si lideri sindicali. Au fost angajati delincventi de drept comun, mutati in zona. Familii intregi au disparut peste noapte, ca si cum nu ar fi existat niciodata.
"Am ramas la
Paroseni
pana-n â80, pentru
ca eram persecutat,
tot timpul
eram chemat
de securistul
de la noi din
intreprindere
ca sa ma mai
intrebe de unul,
de altul. Apoi
m-am mutat la
Odorhei, unde
am lucrat la
"Matrite" ca
turnator, asta
a fost calificarea
mea
de baza"
Ion Kiss
( EUGENIA MIHALCEA
)