x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Minunatele castele ale Bavariei

Minunatele castele ale Bavariei

de Alexandru Nastase    |    31 Aug 2008   •   00:00
Minunatele castele ale Bavariei

GERMANIA DE SUD  ●  Monarhul Ludovic al II-lea, pasionat de palate, era admiratorul regilor absolutişti ai Franţei
Trei castele unul mai frumos decît altul încîntă cu splendoarea lor turiştii care vizitează Bavaria. Construite în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, ele au secătuit la acea vreme visteria ţării, pentru ca acum să constituie una dintre cele mai importante surse de venit.



GERMANIA DE SUD  ●  Monarhul Ludovic al II-lea, pasionat de palate, era admiratorul regilor absolutişti ai Franţei
Trei castele unul mai frumos decît altul încîntă cu splendoarea lor turiştii care vizitează Bavaria. Construite în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, ele au secătuit la acea vreme visteria ţării, pentru ca acum să constituie una dintre cele mai importante surse de venit.

Bavaria, tărîm binecuvîntat din sudul Germaniei, era la jumătatea secolului al XIX-lea un regat mic, cochet şi puternic, condus de familia Wittelsbach. În 1864, pe tronul regatului a urcat Ludovic al II-lea, care avea să rămînă în istorie sub numele Regele Lebădă sau Regele din Basm, drept unul dintre cele mai controversate personaje ale Europei. Nu ne vom ocupa în acest articol de hotărîrile sale politice, ci de moştenirea pe care a lăsat-o ţării pe care a condus-o: castele excentrice, unul mai opulent decît altul. Palatele, construite în doar 20 de ani, au secat atît vistieria ţării, cît şi averea personală a lui Ludovic. Politicienii contemporani cu Regele din Basm au fost nevoiţi să ia măsuri, astfel încît l-au "scos" nebun şi l-au înlăturat de la putere.

 LINDERHOF. Cochet şi mic, castelul adăposteşte opere de artă inestimabile, imense candelabre şi alte obiecte din porţelan

FANUL REGELUI-SOARE. Fiu al regelui Maximilian, Ludovic (sau Ludwig, cum îi spun bavarezii) a avut o copilărie şi o adolescenţă fericite. A crescut în palate, dezvoltînd o pasiune pentru regii absolutişti ai Franţei: Ludovic al XIV-lea ("Regele-Soare") şi Ludovic al XV-lea. A călătorit de mai multe ori în Franţa, fiind adînc impresionat de Palatul Versailles, ctitoria celor doi Bourboni. Unii istorici consideră că în timpul acestor excursii tînărul prinţ bavarez s-a decis să construiască şi el palate în care să şi locuiască după ce va deveni rege. Aşa s-au născut Castelele Linderhof, Newschwanstein şi Herrenchiemsee. Ludovic, sponsor şi presupus amant al lui Richard Wagner, a adus îmbunătăţiri şi la Castelul Nimphemburg şi a construit apartamente regale la Rezidentzplatz, ambele din München.

 
 NEWSCHWANSTEIN. Americanii de la Disney s-au inspirat din acest palat cînd au creat Castelul Frumoasei Adormite
CASCADA DIMINEŢII. Primul castel ridicat, care a şi fost terminat în timpul domniei lui Ludovic al II-lea şi în care regele a şi locuit, este Linderhof. Construit în stil Rococo, Linderhof poate fi considerat drept o vilă mai mare. Clădirile, bazinele şi fîntînile din curte îl ridică la rangul de castel. Apartamentele sînt pline de imaginea celor doi Ludovic ai Franţei, iar simbolul Soarelui este omniprezent. Regele bavarez a dorit două lucruri la Linderhof: o peşteră şi o cascadă, ambele artificiale. În peşteră este o arcă şi un lac artificial, pe care Ludovic, fire retrasă, obişnuia să se plimbe singur, iar în dreptul dormitorului regal a fost construită "Cascada dimineţii", o impresionantă cădere artificială de apă.

INSPIRAŢIE PENTRU DISNEY. În partea de sud-vest a fostului regat, actualul land al Germaniei, exista un castel, Hohenschwangau, construit de tatăl lui Ludovic, Maximilian. Îndrăgostit de frumuseţea naturală a zonei, Ludovic a construit şi el un castel acolo: Newschwanstein. Cu alură de castel medieval construit în stîncă şi cu turnuri parcă desprise din poveşti, Newschwanstein (deschis în 1886) este preferatul turiştilor din toată lumea. Trei milioane de oameni îl vizitează în fiecare an, în zilele
 
 HOHENSCHWANGAU. Castelul construit de tatăl lui Ludovic este şi astăzi în proprietatea familiei Regelui Lebădă
de vară intrînd chiar şi 6.000 de turişti. Palatul a servit drept sursă de inspiraţie pentru Castelul Frumoasei Adormite din parcurile de distracţie DisneyWorld.

Copia Versailles-ului

Pe o insulă de pe Lacul Chiemsee, din sud-estul Bavariei, Ludovic a construit palatul la care visa de cînd era tînăr: Herrenchiemsee – copia fidelă a Versailles-ului. Regele bavarez a comandat Sala Oglinzilor mai mare decît cea originală şi a amenajat fidel apartamentele celor doi Ludovic ai Franţei. Propriile apartamente, amenajate într-un colţ al palatului, sînt mai puţin luxoase. Herrenchiemsee nu a fost niciodată terminat, fiind ridicat doar pavilionul central. Ludovic al II-lea a pus la bătaie şi ultimele resurse ale statului, dar şi toată averea personală pentru a termina castelul, dar banii tot nu au fost de ajuns. Îngrijoraţi, politicienii bavarezi au produs un certificat medical care să ateste că regele nu este în deplinătatea facultăţilor mintale şi l-au dat jos de pe tron, înlocuindu-l cu fratele său, Otto. Ludovic, care n-a fost niciodată consultat de medicul care a dat certificatul, s-a retras la Castelul Berg, de lîngă Lacul Starberg, la sud de Mün-chen. O zi după abdicare, a fost găsit mort, plutind pe lac. Cauza morţii – sinucidere sau crimă – nu a fost elucidată nici pînă astăzi.

×