Prin intermediul celei care şi-a legat parcă viaţa de acest proiect, Nicoleta Balaci, Radio3Net, am stat de vorbă cu ultimul dintre vizitatorii de seamă ai taberei, Liviu Crişan, preşedintele Federaţiei Române de Karate WKC şi vicepreşedintele World Union of Do Organizations, alături de copiii pe care-i antrenează. "Prima jumătate a anului a însemnat pentru noi participarea la Campionatul European de la Santarem în Portugalia, unde echipa noastră a ocupat locul I din cele 24 de federaţii participante. La începutul lui iulie am participat la Sao Paulo, Brazilia, la Campionatul Mondial pentru copii, cadeţi şi juniori, unde am terminat pe locul III după echipele Braziliei şi Italiei.
De obicei, antrenamentele curente se organizează de patru sau cinci ori pe săptămână, acestea sunt însă completate cu stagii de pregătire centralizată sau competiţii de verificare. Avem mai mulţi sportivi care au ridicat steagul românesc pe catargul europenelor sau mondialelor. Nume ca Lambu Elena, Andrusca Raluca, Tichindelean Dora, Teir Magdalena sau Kertesz Robert, Brinza Alin, Alexandru Sorin, Botez Florin, Albert Cristian şi mulţi alţii sunt nume de referinţă în federaţia noastră, sau Kerekes Eva, care a câştigat tot ce se putea de-a lungul unei cariere de mai bine de 20 de ani. Urmează Cupa Campionilor Europeni la Cluj în septembrie, vom avea Cupa României în noiembrie şi Campionatul Mondial pentru cluburi, în decembrie. Sigur că situaţia economică a României şi a ţărilor europene ne afectează, deşi bugetul pentru anul în curs nu a fost diminuat foarte mult, am pierdut majoritatea sponsorilor care ne ajutau în derularea activităţilor noastre.
Practicarea artelor marţiale are implicaţii dincolo de pereţii sălii de antrenament, «cultura fizică» specifică Karate fiind propice pentru dezvoltarea unei personalităţi puternice şi a inserţiei corecte în mediul social. Beneficiile practicării Karate sunt imense şi pot fi sesizate în timp.
Le recomand părinţilor să-şi îndemne copiii spre sport, nu contează ce sport, dar să încerce întâi să identifice aptitudinile copiilor lor, sau aşa cum spunem noi cei din lumea artelor marţiale, să verifice dacă copilul are "chemare" pentru sportul ales de părinte.
Sunt mândru că am reuşit să schimb total percepţia referitoare la români şi la România a străinilor din federaţia mondială. Suntem admiraţi şi respectaţi, pentru că am dovedit că suntem mai buni decât majoritatea... şi nu mă refer doar la performanţa sportivă. Că am reuşit să aduc în România competiţii mondiale cu ocazia cărora străinii s-au convins că lângă Carpaţi trăiesc oameni normali, frumoşi şi inteligenţi, cu caracter", a încheiat Liviu Crişan.