Conventia Nationala a Partidului Republican s-a incheiat cu nominalizarea presedintelui George W. Bush pentru un nou mandat la Casa Alba si a vicepresedintelui Dick Cheney ca partener de tandem.
ANCA ALDEA
Controversata personalitate a celui care, timp de patru ani, a fost mana dreapta a presedintelui, este capabila sa-l faca pe Bush sa piarda alegerile din noiembrie, sustine publicatia franceza Le Point.
Frapeaza legaturile tulburi de afaceri ale vicepresedintelui si aroganta sa razboinica ce alimenteaza politica. Nu se intampla in fiecare zi ca un vicepresedinte al SUA sa se supere intr-atat incat sa ajunga sa injure foarte grosolan un senator democrat. Cu atat mai mult cu cat face acest lucru in public. Intamplarea nu poate fi inca acoperita cu praful uitarii, pentru ca ea este relativ recenta. S-a petrecut chiar la Senat, iar cel care a alimentat supararea lui Cheney a fost senatorul Patrick Leahy din Vermont, care l-a acuzat pe vicepresedinte de coruptie.
OMUL-PRESEDINTE. Starea de "excitatie mintala" a lui Cheney este tot mai vizibila de la inceputul anului. Inaintea Conventiei Republicane Cheney a pozat "intr-o povara din ce in ce mai grea pentru seful Casei Albe". In ultimii patru ani ai mandatului lui Bush, SUA nu au avut un vicepresedinte atat de puternic. Daca le-am da crezare opozantilor sai, Cheney, "eminenta cenusie" a lui George Bush senior, tatal actualului presedinte, ar fi chiar adevaratul lider al SUA. Cel putin asa sustine ziaristul de stanga american John Nichols, autorul cartii "Dick: omul care este presedinte".
Aparent ironic, Cheney - omul care trage sforile la Washington - este ca o fantoma. De pilda, dupa atentatele de la 11 septembrie 2001 el s-a facut subit nevazut de pe scena publica. Din motive de securitate, dar si din cauza temperamentului sau, au motivat atunci surse apropiate Casei Albe. Personaj secret, mult mai in largul sau in rolul de consilier ocult, Cheney, la cei 63 de ani pozeaza astfel, din culise, in "manuitorul de papusi". Isi permite. Stie ca la varsta pe care o are si dupa cele patru infarcturi suferite este neeligibil.
In timpul celor 40 de ani de serviciu in slujba statului el a fost tot timpul in umbra. Discretia i-a permis sa se ridice tot mai sus, comenteaza Nichols. Asa a devenit, in toamna lui 2000, vicepresedinte. Din aceasta ipostaza a militat in favoarea razboiului din Irak, un razboi declansat pe baza de informatii eronate.
GURUL INDUSTRIASILOR. O alta proba a influentei lui Cheney consta in faptul ca el a reusit, in ciuda presiunilor democrate, sa pastreze secreta identitatea membrilor echipei pe care a insarcinat-o sa elaboreze politica energetica a tarii. Inainte de a deveni mana dreapta a presedintelui, Cheney a condus timp de cinci ani grupul energetic Halliburton. Un fapt de altfel omis in biografia prezentata pe site-ul sau de Internet. Pentru necunoscatori, Halliburton face obiectul mai multor procese asupra practicilor contabile frauduloase intre 1980 si 2001.
A jurat apoi, de mai multe ori, sa nu mai aiba legaturi cu Halliburton. Dar a primit, cel putin pana anul trecut, plati compensatorii in valoare de sute de mii de dolari pe an. Halliburton si-a luat partea leului si in Irak: fara cel mai mic apel de oferta, grupul a castigat mai multe contracte in valoare de vreo 18 miliarde de dolari pentru reconstructia tarii si logistica trupelor americane. Mult mai mult decat orice alta companie americana.
FAMILIA
La Washington, clanul Cheney este supranumit "Familia". Dick si sotia sa, Lynne, care conduce o organizatie de lupta impotriva stangii in universitati, au doua fete: Liz, de 37 de ani, si Mary, de 35 de ani, lesbiana declarata. Ambele lucreaza intens la campania de realegere a tandemului Bush-Cheney.
DETASARE
Ultimul sondaj de opinie, realizat de revista americana Newsweek, il claseaza pe Bush cu 11 procente inaintea rivalului sau, democratul John Kerry. Realizat la doar cateva zile dupa organizarea, la New York, a Conventiei Nationale a Partidului Republican, sondajul releva faptul ca 54% dintre americani ar opta pentru realegerea republicanului Bush, fata de 43% din electorat, care mizeaza pe personalitatea lui Kerry.
Supapa sau pericol?
Imaginea de autoritate pe care o afiseaza Cheney si experienta sa politica au contribuit la alegerea lui Bush, in urma cu patru ani, la Casa Alba. Dar astazi vicepresedintele "a devenit mai mult o piedica pentru partenerul sau de tandem", scrie Le Point. "In 2000 Cheney era o supapa de securitate, trecea drept cineva care l-ar impiedica pe Bush sa comita erori stupide. Acum il vedem ca pe cel care a impins la erori in cei patru ani de mandat prezidential al lui Bush", comenteaza Geoff Garin din tabara democratilor.
DE NECLINTIT. In ciuda speculatiilor - cum ca Cheney nu mai este potrivit pentru postul pe care l-a ocupat patru ani - nimeni nu pariaza pe plecarea sa. Alfonse DâAmato, fost senator republican, a cerut recent inlocuirea vicepresedintelui.
"Alegatorii se hotarasc pentru un presedinte, nu pentru un vicepresedinte", explica Stephen Hess de la Institutul Brookings. De altfel, Bush profita de toate ocaziile pentru a-l lauda pe numarul doi al administratiei sale si nu a enuntat niciodata ideea de a-l inlocui. "A-l critica acum pe Cheney ar insemna sa admita esecul numeroaselor politici initiate de vicepresedinte in cursul primului sau mandat", este de parere Joel Goldstein de la Universitatea din Saint Louis, din statul Missouri.