x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Pamantul portocalilor si al maslinilor: Creta - vacanta cu 99 €

Pamantul portocalilor si al maslinilor: Creta - vacanta cu 99 €

de Carmen Plesa    |    02 Mai 2006   •   00:00
Pamantul portocalilor si al maslinilor: Creta  -  vacanta cu 99 €

Insula Creta e cea mai mare din arhipelagul elen si se afla la circa o ora de zbor de Atena sau de zece ore de mers cu feribotul. Are o lungime de 250 de kilometri patrati, iar latimea variaza intre 12 si 60 km.

Corespondenta din Creta
Insula Creta e cea mai mare din arhipelagul elen si se afla la circa o ora de zbor de Atena sau de zece ore de mers cu feribotul. Are o lungime de 250 de kilometri patrati, iar latimea variaza intre 12 si 60 km.

Insulele grecesti - munti si stanci, in dantela alba a caselor de pe tarm se contureaza printre nori, in verdele inchis al Mediteranei. La sfarsit, cand numai un pas mai mare facut in aer ne-ar arunca deasupra Africii, salasul zeilor rasare inalt si indraznet sfidand ultimii nori si seara de sfarsit de aprilie. Creta - leaganul minoienilor. Popas, intre doua mari - Egee si Libiana - pentru temuti pirati, venetieni si turci. Pamantul, unde cretanii cred ca s-a nascut Zeus, de unde si-a luat zborul Icar si pe care a dansat Zorba miroase a tamarin, a leandru si a trandafiri.

VAMA. Dar pana si tarmul nemuritorilor are o vama. Si vama aeroportului din Heraklion - capitala insulei - are doar doua ghisee unde se verifica pasapoartele pentru cei care nu sunt membri ai Uniunii Europene. Asa ca prima seara in Creta, dupa un zbor de aproape doua ore, incepe cu o coada la verificat pasapoarte. Alaturi, turistii care au sosit din directii "UE" trec linistiti, fluturand pe sub nasul politistului de frontiera o legitimatie. Noi, mai rabdatori si mai experimentati in domeniul asteptatului, privim linistiti la coada de cel putin douazeci de turisti care ne desparte de stampila pe care o aplica o politista somnoroasa. In spatele zambetului ei de functionar obosit se intinde lenesa, caci de acum e noapte si pana si tavernele cretanilor au amutit - "Insula miracolelor".

Drumul plin de lumini urmareste tarmul marii. La capatul lui, binemeritat - somnul si primele vise de pe taramul lui Zeus.

EL GRECO. In golful de langa Fodele, un satuc cretan plantat in mijlocul livezilor de portocali si lamai, dimineata creste in culorile lui El Greco. Caci aici, la Fodele, asezare din vremurile in care ventienii stapaneau pe insula, s-a nascut, in 1541, Domenikos Thetokopoulos (El Greco). Scene din Biblie, insufletite in culoare de pensula lui El Greco si amintind de vechile icoane care pazesc bisericile cretane, asteapta vizitatorii in muzeul din sat. Soselele de pe insula nu au gropi. Si daca ar avea nu le-ai simti cu ochii dupa colibele albe ale vanzatorilor de portocale si lamai, care isi intind marfa la marginea livezilor, langa drum. Si apoi - mai serioase, imbracate doar in verde crud, vin livezile de maslini. Sunt trei soiuri pe insula si toate doar pentru ulei. Cinci milioane de maslini are Creta. Si o populatie de 500.000 de locuitori.

MANASTIRE. Preveli a fost mult timp adapost pentru partizani

PREVELI. De deasupra estuarului pe care-l face raul Kourtaliotis, cocotata pe stanci, vegheaza batrana Manastire Preveli. Exista de pe la 1200, cand catolicii au ridicat aici primele ziduri. Intr-o vreme a fost ospiciu. Acum este manastire ortodoxa.

Nu de putine ori calugarii de la Preveli au pus mana pe arme si au dat o mana de ajutor in diferitele conflicte in care au fost implicati locuitorii insulei. La inceputul secolului al XX-lea manastirea a fost loc de refugiu pentru armata aliatilor.

RETHYMON. Era celebru inca din vremea regelui Minos. L-a distrus eruptia vulcanului Santorini. L-au cucerit dorienii. Apoi venetienii. L-au devastat piratii. L-au cucerit turcii. L-au bombardat germanii in al doilea razboi mondial. Pentru fiecare dintre aceste bucati de istorie la Rethymon exista cate o marturie.

Portul orasului a fost construit de negustorii venetieni care voiau sa-si apere corabiile la inceputul secolului XI. Temutul pirat Barbarosa a atacat Rethymon in 1538. Atunci au scapat venetienii, dar au tras invatatura si au ridicat un zid care incepea din partea de est a tarmului si se termina la vest. Zidul nu l-a impresionat insa pe piratul Olouz Ali care a reusit sa cucereasca Rethymon. Dupa doi ani sub teroarea piratului venetienii au reusit sa elibereze localitatea si au construit fortareata.

Rethymon traieste inca in ritm de Venetia, cu strazi inguste pe care te strecori sub "amenintarea" rosie, alba si violeta a florilor care umplu balcoanele. Miroase a Italia, din apele sarate care spala Fortareata. Miroase si a Orient, din minaretele care candva trebuie sa fi ascuns mersul leganat al cadanelor. Miroase a Creta, din fiecare taverna vesela care te cheama cu galantarele pline de fructe de mare, cu castroane de iaurt cu miere si placinte dulci.

"Vino un minut! Vreau sa ti-i prezint pe prietenii mei! Vino sa bei o cafea cu noi!", ma trage de mana o grecoaica spre una din tavernele din port. Ma scuz, incurcata, ca in cinci minute trebuie sa ajung la colegii mei. "Cinci minute? Sunt o gramada! Da-ne noua un minut! Iti mai raman patru! Ce e un minut in viata ta?", rade grecoaica si ma trage dupa ea in taverna care sprijina zidul venetienilor. Gia sas! (Noroc).

PETRECARETII
"Cel mai bine se distreaza nordicii, romanii, francezii. Mai nou, avem si turisti rusi, dar ei sunt mai timizi, nu o sa-i vezi dansand seara. De baut, cel mai mult beau englezii. Si amesteca ouzo cu votca si whisky. Beau pana cad pe jos"
Nikos
proprietar de taverna din Rethymon
TAVERNA. In Portul Rethymon, Nikos te imbie cu fructe de mare proaspete

CROAZIERA. Corabiile din Rethymon refac azi pentru turisti traseele piratilor
CLIMA MEDITERANEANA. Flori, palmieri adevarati, aroma de mare si de sare
GOLF. In fiecare zi, barcile pescaresti din Agi Alini isi desarta incarcatura

OFERTA
Prima zi din mai e prilej de picnic si petreceri pentru greci. Sarbatoarea si-a pierdut de mult simbolul "muncitoresc", dar grecii nu ar pierde pentru nimic in lume ocazia de a se distra, mai ales ca, prin lege, au liber de 1 mai.
Tot in Creta au sarbatorit si aproximativ 300 de turisti romani. Cea mai ieftina oferta, pentru aceasta perioada, a fost de 99 de euro de persoana, pret in care sunt incluse 7 nopti de cazare, cu mic dejun inclus, bilet de avion la o cursa charter (Bucuresti - Heraklion), transferul de la aeroport la hotel si asistenta turistica in limba romana. Pentru 7 nopti de cazare, demipensiune si bilet la aceeasi cursa charter un turist plateste, la un hotel de patru stele, intre 250 si 350 de euro. Pretul pentru un sejur cu toate mesele incluse, plus bauturi - nelimitat, la hotelurile de patru si cinci stele incepe de la 350 de euro si ajunge pana la o mie de euro.
E si un feribot care face legatura intre Atena si insula. Pentru a va imbarca cu tot cu masina pe acest feribot trebuie sa platiti aproximativ 150 de euro. Fara masina pretul pentru un bilet pe punte pleaca de la 30 de euro. Cea mai ieftina masina de inchiriat costa 30 de euro pe zi. In functie de cat de bun negociator sunteti, la doua zile platite veti primi cadou o a treia zi. In sezon, pretul creste pana la 40 de euro. Pentru jumatate din acest pret puteti inchiria un scuter.
Pentru un pranz la o taverna pretul incepe de la 10 euro. O cafea e 2 euro, iar cea mai ieftina inghetata - 1 euro.
×
Subiecte în articol: reportaj creta rethymon