REPORTAJ
Intre 8 si 10 iunie a avut loc, pe o insula privata din Oceanul Atlantic, reuniunea la nivel inalt a liderilor tarilor industrializate. Planul de democratizare a Orientului Mijlociu, principalul punct al agendei, a fost impus de catre Washington pe un ton aparent prietenesc...
ANCA ALDEA
Trei evenimente de importanta cruciala pentru scena internationala au marcat ultima saptamana: tragica disparitie a fostului presedinte american Ronald Reagan, reuniunea la nivel inalt a liderilor G8 si mult-asteptatul vot ONU privind rezolutia referitoare la transferul de suveranitate in Irak, document la care Romania a fost coautoare. Pentru toate trei, au existat masuri de securitate fara precedent: o mobilizare masiva a agentiilor federale si o concentrare de trupe militare in jurul locatiilor in care s-au desfasurat aceste evenimente - Washington, Sea Island (in Oceanul Atlantic) si, respectiv, New York.
Raiul miliardarilor
Citește pe Antena3.ro
Fara teroristi
OASPETI
Invitatii presedintelui american, George W. Bush, - liderii Canadei, Marii Britanii, Frantei, Germaniei, Japoniei, Italiei si Rusiei - s-au simtit in siguranta, in spatele barierelor metalice inalte de 2,4 metri, izolati complet de lumea exterioara. In zilele obisnuite, un puhoi pestrit de oameni roieste intre centrele balneare, cluburile de golf si pajistile insulei, renumite pentru confortul si eleganta pe care le ofera. Agenti ai Pazei de Coasta au patrulat, in formatie. La bordul micutelor ambarcatiuni de supraveghere, comandouri de elita au asigurat buna desfasurare a evenimentului, de la aproximativ 300 de metri distanta de hotelul unde presedintele Bush i-a primit pe inaltii sai oaspeti.
Vom avea un alt mare Orient Mijlociu?
Invitatia pe Insula Marii n-a fost una pentru o petrecere intre lideri, ci una serioasa, pentru ca summit-ul avea pe ordinea de zi probleme chiar importante. Una dintre acestea se vrea o noua viziune despre Orientul Mijlociu. Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Rusia si SUA au cazut de acord asupra "Initiativei pentru un Orient Mijlociu extins si Africa de Nord", propusa de Statele Unite. Insa Egiptul, Arabia Saudita si Tunisia, tari care au refuzat participarea la summit, s-au aratat scandalizate de oferta de democratizare a Orientului Mijlociu si a Africii de Nord. Proiectul presupune, intre altele, crearea unui forum care sa supervizeze implementarea reformelor economice si democratice in aceste regiuni sau, cu alte cuvinte, un forum care sa monitorizeze introducerea valorilor americane in Orientul Mijlociu si Africa de Nord. Axata pe ideea ca rezolvarea conflictelor existente reprezinta solutia pentru progresul politic in aceste regiuni, initiativa americana prevede ca palestinienii sa construiasca institutii democratice care sa permita o pace durabila cu Israelul.
Pro si mai ales contra
Presedintele Chirac si-a exprimat nemultumirea fata de proiectul american, explicand ca reformele care nu apartin spatiului din Orientul Mijlociu si Africa de Nord nu pot fi impuse spre implementare aici. Insa Bush s-a asigurat ca, atunci cand va anunta initiativa, la masa tratativelor sa se afle liderii unor tari din zona, recte Irak, Afganistan, Bahrein, Iordania, Turcia, Yemen si Algeria. Dupa o intrevedere cu Bush, noul presedinte irakian, Ghazi al-Yawer, a multumit Statelor Unite pentru eforturile care au dus la eliberarea de sub regimul Saddam si a promis ca va aduce democratia in tara. "Tarile din regiune nu au nevoie de misionari ai democratiei", a declarat Chirac, presedintele unei tari cu o minoritate musulmana importanta. "Marele Orient Mijlociu este o capcana. Este o utopie sa instauram democratia in aceasta regiune. Cred ca putem vorbi doar de un sistem care sa justifice prezenta militara. Americanii au atacat Irakul pentru ca se temeau de Arabia Saudita", a declarat, transant si sub acoperirea anonimatului, un diplomat participant la reuniunea G8.
Masuri antifoamete
Liderii celor mai industrializate state din lume au adoptat, in cele trei zile petrecute pe Sea Island, o serie de masuri impotriva foametei de pe continentul negru. Greii lumii au propus o crestere mai accentuata a productivitatii agricole si ajutoare pentru aproximativ cinci milioane de locuitori ai Etiopiei. In cadrul reuniunii au fost incheiate o serie de proiecte, referitoare la neproliferarea armelor de distrugere in masa, petrolul, reducerea datoriilor pe care le au tarile cele mai sarace din lume, o relaxare mai vizibila a barierelor din comertul international, dezvoltarea unui vaccin anti-SIDA, mentinerea dezvoltarii economice la nivel mondial. Participantii la reuniune au fost de acord cu propunerea SUA de a reduce datoriile Irakului, functie de prevederile Fondului Monetar International. FMI a propus anularea a circa 66-67% din aceste datorii. Presedintele Bush a incercat, in repetate randuri, sa convinga mai ales Franta si Germania sa renunte la aceste pretentii. In general, liderii G8 s-au anuntat pregatiti sa anuleze o parte din datoria irakiana, dar nu au convenit asupra procentului la care se va renunta.
Soferul Putin, pietonul Blair si ciclistul Prodi
Pe Aeroportul din Savannah, Putin a fost asteptat de un grup de copii de clasa a treia, de guvernatorul statului american Georgia si de primarul orasului. "Dobro Pojalovat" - i-au intampinat micutii pe presedintele rus si pe sotia acestuia, Liudmila, abia coborati din avionul prezidential Il-96. Micutii, elevi la o scoala din Savannah, i-au oferit lui Putin un cosulet cu prajituri coapte in casa si cateva papusi matrioska, pe care le-au confectionat din hartie creponata. Zambitor, Putin a multumit pentru cadourile primite, si-a luat nevasta si s-a imbarcat intr-un elicopter al Marinei militare americane, cu destinatia Sea Island. Ajunsa aici, familia prezidentiala rusa s-a plimbat, pana la hotel, cu o masinuta electrica cu patru locuri, pictata in alb, albastru si rosu, intocmai steagului Rusiei. Putin, imbracat lejer, a tinut mortis sa conduca el insusi masina pitica. Toti liderii G8 s-au bucurat de un astfel de mijloc de transport, caci asa este cutuma. Chiar daca pregatirile au depasit asteptarile, doar Putin, Schröder si Berlusconi s-au incumetat sa conduca masinuta. Koizumi a preferat sa stea pe unul din locurile din spate, iar Blair si Chirac au ales sa se plimbe pe jos pentru a-si intretine silueta. Cat despre Romano Prodi, italianul din fruntea Comisiei Europene, e inutil sa ne mai pronuntam asupra motivelor pentru care a cerut o bicicleta pentru transport, refuzand sa se alature celor doua grupuri de lideri - cei cu masinuta si cei care au preferat mersul pe jos.
Laptuci, rosii si dude Inaintea deschiderii
dezbaterilor, presedintele Bush le-a oferit invitatilor si sotiilor acestora un dineu fastuos, compus din bucate traditionale americane si udat cu cele mai fine vinuri. Salata verde cu fragi si rosii verzi tinute in prealabil cateva secunde pe un gratar incins, biban american cu garnitura de porumb si branza Cheddar cu legume verzi si rosii coapte, tarta cu dude si inghetata cu pecan.
"Galusca" numita datoria Irakului
Profitand de peisajul minunat oferit oaspetilor si de bucatele alese, care le-au linistit stomacelele pofticioase, SUA au cerut anularea a 80-90 la suta din datoria Irakului, care in 20 de ani a atins valoarea de 120 de miliarde de dolari. De altfel, principalii creantieri ai Irakului apreciaza ca Washingtonul e foarte generos cu banii altora! Franta si Germania sunt dispuse sa anuleze doar jumatate din creantele irakiene, iar Rusia ar fi de acord cu anularea a doua treimi din aceasta datorie. Japonia nu s-a pronuntat pana acum in legatura cu valoarea creantelor care vor fi anulate si numai Canada va renunta la toata suma pe care i-o datoreaza Irakul, adica doar 750 de milioane de dolari.