Pe malul Dunarii, langa Calarasi, se va construi un parc pe o suprafata de 20 de hectare care va cuprinde hoteluri, pensiuni si restaurante, dar si ateliere mestesugaresti si hanuri create dupa modelul celor de la inceputul secolului XX.
IOHANNA ONACA
Turistii romani si straini care vor veni in Calarasi vor putea regasi atmosfera de inceput de secol intr-un parc amenajat pe malul Dunarii. Proiectul Danubius Park prevede construirea unei zone unde turistii se vor putea caza si a unei esplanade cu hanuri, carciumi si ateliere mestesugaresti. "Este un proiect care foloseste potentialul turistic deosebit al Dunarii si al zonei limitrofe, de la intrarea fluviului in tara si pana la Fetesti", a afirmat Dorin Mitisor, sef de proiect la General Concept, firma care a realizat studiul de fezabilitate.
AMENAJARE. Pe o suprafata de 8 hectare se vor ridica hoteluri, baruri, restaurante, pensiuni si magazine, pe malul fluviului urmand sa fie amenajata si o zona de agrement cu ambarcatiuni mici. Proiectul prevede amplasarea in zona a unui dispecerat turistic, precum si a unui comandament care se va ocupa de administratia parcului.
IN TIMP. Turistul nostalgic va putea simti parfumul vremurilor trecute intr-un sat romanesc de la inceputul secolului, pe care initiatorii proiectului vor sa il recreeze aici. Pe o suprafata de 12 hectare va fi amenajata o zona cu ateliere mestesugaresti de olarit, tasatorie, impletitul rachitei sau cioplit in lemn. Turistii vor fi intampinati de gospodari imbracati in straie populare si se vor putea caza in casele oamenilor sau la han. Cei insetati se vor putea racori la carciuma din sat, construita, ca si casele, in stil traditional. "Dorim sa refacem atmosfera satului romanesc de la inceput de secol XX, in care toata lumea era imbracata in port popular, iar modul de viata si obiceiurile vor fi reconstituite in toate elementele componente", a explicat seful proiectului. Turistii vor avea la dispozitie si o plaja cu piscine pentru copii si adulti. Pentru a fi cat mai aproape de un parc natural, initiatorii proiectului s-au gandit sa populeze cu pauni una din insulele din zona.
FINANTARE. Amenajarea infrastructurii necesare - respectiv iluminatul public, canalizarea, amenajarea unor drumuri, precum si a unui centru de conferinte si a unui dispecerat turistic - va fi finantata in mare parte prin programul PHARE 2003. "Costurile pentru infrastructura se ridica la cinci milioane de euro, din care 4,5 milioane euro sunt fonduri PHARE, iar restul de la Consiliul Judetean si fonduri guvernamentale", a precizat Dorin Mitisor. Contractul de executie a lucrarilor finantate de PHARE va fi atribuit printr-o licitatie internationala programata pentru aceasta toamna. Lucrarile vor incepe, potrivit estimarilor, la inceputul anului viitor. Dupa terminarea lucrarilor de infrastructura vor fi cautati parteneri pentru a doua parte a proiectului, respectiv construirea structurilor de cazare si de agrement. "Cele doua zone turistice vor functiona pe tipologia unui parc industrial, urmand sa atraga si alti investitori", a declarat Dorin Mitisor.
Citește pe Antena3.ro
TIMP LIBER
Turistii vor putea petrece mai mult timp in atelierele mesterilor, incercand sa deprinda ceva din farmecul meseriei si chiar sa experimenteze fauritul oalelor sau impletitul cosurilor din nuiele. Cei care prefera plimbarile vor putea face excursii la Cetatea medievala Pacuiul lui Soare, Manastirea Dervent, Manastirea Sfantului Andrei, pestera Sfantului Andrei sau manastirea ctitorita de Matei Basarab din Slobozia.