x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Peste 90.000 de pelerini s-au închinat la sfintele moaşte la Iaşi

Peste 90.000 de pelerini s-au închinat la sfintele moaşte la Iaşi

de Cristinel C. Popa    |    14 Oct 2012   •   16:33
Peste 90.000 de pelerini s-au închinat la sfintele moaşte la Iaşi
Slujba de Sf. Parascheva, oficiată de Patriarh în prezenţa primului ministru
În acest an, oaspeţi de seamă la prăznuirea Sfintei Cuvioase Parascheva! Alături de Preafericitul Daniel s-au aflat PF Hristofor, Mitropolit al Cehiei şi Slovaciei, şi  Înaltpreasfinţitul Antonie, Arhiepiscop de Borispil şi rector al Academiei Teologice din Kiev. Părintele Antonie a însoţit la Iaşi moaştele Sfântului Cuvios Teofil cel nebun pentru Hristos, aduse de la Mănăstirea Kitaev (Ucraina). La acestea, aşezate lângă cele ale Sfintei Parascheva sub un baldachin plin de flori în faţa Catedralei Mitropolitane, s-au închinat români din toată ţara ajunşi la Iaşi în ultimele zile. La importanta slujbă oficiată de un sobor numeros, format din înalte feţe bisericeşti, a participat şi o parte din Guvernul României. Alături de primul-ministru Victor Ponta s-au aflat pe scena din faţa catedralei şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, Ilie Sârbu, Varujan Vosganian, primarul Iaşiului Gheorghe Nichita, senatorul Mihaela Popa, deputatul PSD Anghel Stanciu şi alţi politicieni locali. La ceremoniile religioase desfăşurate în prima jumătate a zilei au asistat mii de ieşeni. De altfel, până în acel moment trecuseră prin faţă moaştelor sfinte 90.000 de oameni, iar alte 45.000 de persoane stăteau încă la rând sau asistau la slujbă. Dintre acestea, conform datelor centralizate de Jandarmerie, 620 au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza epuizării fizice şi a frigului. În ce priveşte partea laică şi chiar comercială a sărbătorii, oamenii legii au fost nevoiţi să dea un număr record de amenzi. Unele priveau nerespectarea regulilor sanitare, negustoreşti, însă foarte multe vizau numeroşi scandalagii ce-i înjurau de toţi sfinţii pe pelerinii cu frică de Dumnezeu. După cuvântările ţinute la finalul slujbei de Patriarhul Daniel, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei, şi oaspeţii străini, premierul Victor Ponta a dat o fugă la Primăria Iaşi, unde a ţinut o scurtă conferinţă de presă. Aici, primul ministru a dat asigurări că există bani pentru pensii, salarii şi funcţionarea instituţiilor statului până la sfârşitul anului. "Avem bani pentru toate acestea, numai că ei vor trebui realocaţi din alte părţi”, a spus Ponta, care a dat vina pe guvernarea anterioară: "Guvernul trecut a considerat că anul 2012 are doar zece luni, însă obligaţia mea este să asigur funcţionarea tuturor instituţiilor statului până la sfârştitul anului 2012”.

"Să mergeţi acasă cu bucuria sărbătorii şi lumina sfinţilor!”

Pentru o imagine de ansamblu asupra zilei de 14 septembrie am aruncat o privire şi în culisele celor desfăşurate. Este vorba de fapt despre cea mai importantă (din punct de vedere religios) duminică a Iaşiului. De dimineaţă, pe răcoare, străzile gemeau de populaţie. Pelerini întârziaţi, ţigani, amatori de chilipiruri ori obiecte bisericeşti, hoţi de buzunare. La rândul de la moaşte, ce se întindea pe distanţa a mai bine de doi kilometri, foarte mulţi dâmboviţeni, bucureşteni ori cunoscuţii "credincioşi de Voluntari”, cei care se închină "la pachet”. Aceştia sosesc în grupuri compacte cu autocarele, mai pe la toate sărbătorile religioase din ţară. Însă am întâlnit şi credincioşi "fanatici”, dacă se poate spune aşa şi nu e cu păcat. O mulţime de bătrânele în genunchi în curtea Mitropoliei, dar şi călugări tineri, care fie rosteau rugăciunea cu ochii închişi, fie plângeau pe tot parcursul acesteia. Copii, copii cu lumânări aprinse. Care se închinau sfios. Călugări sau feţe bisericeşti care aveau mai mult grija banului. Vindeau la fel de fel de "lucruri sfinte” la unele tarabe improvizate, iclusiv "vase pentru apă sfinţită", comercializate cu 5 lei bucata. În Curtea Mitropoliei din Iaşi, o mare de oameni, împărţită de gradene metalice. Unii nu reuşiseră să ajungă la moaşte şi cereau la cei de peste gard iconiţe sfinţite sau macăr o floare de busuioc.

Doi flăcăi voinici s-au închinat cu energie după ce au ieşit de sub baldachinul ce adăposteşte moaştele. Au făcut trei metanii pe trotuar, cu capul pe cimentul rece. Credincioşii s-au bucurat de oaspeţii străini, înalte feţe bisericeşti. Mai ales la final, când, după un cuvânt de mulţumire, Patriarhul Cehiei s-a adresat credincioşilor în limba română: "La mulţi ani, să trăiţi”. Zeci de bătrânei şi femei mature au zâmbit la frumoasa salutare. "Să mergeţi acasă cu bucuria sărbătorii şi cu lumina sfinţilor”, a spus şi ÎPS Teofan, după ce Patriarhul Daniel a încheiat slujba.Printre vânzătorii de obiecte bisericeşti, un pelerin cu totul şi cu totul deosebit. Bătrânul Teodesie, sosit tocmai din Râmnicul Sărat, în genunchi. Da, aţi citit bine, în genunchi, pentru că omul are picioarele amputate de la gambă în jos. "Vin în fiecare an la Sfânta Parascheva, altfel mă pedepseşte Dumnezeu. Pentru sănătatea mea şi a familiei. Vin pe orice fel de vreme şi în orice condiţii”, spune ineditul pelerine (foto). A urmat, cum era şi firesc, tradiţională îngrămădeală la sarmale. Locaţia, ceva mai departe de Mitropolie, la Cantina de Ajutor Social. Ca şai în ceialţi ani, foarte multe familii de oameni sărăci, sosiţi de acasă cu copil, cu căţel, cu purcel. Sarmalele, 70.000 la număr, au fost asigurate de instituţiile din subordinea Prrimăriei Iaşi. Au ajuns pentru fiecare, unii chiar au poftit de două ori, dar au fost opriţi de jandarmi. Alţii, cu burta plină, au mai cerut şi li s-a dat. Au fost nişte sărbători cu adevărat fericite pentru ieşeni şi pelerinii sosiţi în capitala moldovei din toate colţurile ţării. Dar şi din Cehia, Bulgaria, Ucraina, cum însuşi ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei, a subliniat la final.

×
Subiecte în articol: Sf Cuvioasa Parascheva