x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Repetiţie generală la Festivalul Medieval

Repetiţie generală la Festivalul Medieval

de Raluca Cret    |    10 Iul 2011   •   10:26
Repetiţie generală la Festivalul Medieval

Mesterii se stiu deja intre ei, se intalnesc la toate targurile, iar in acest an au avut multe de povestit. Cum le-a trecut criza, ce modele noi au mai inventat si, mai ales, cu ce vor veni la Festivalul Medieval. Targul Mestesugarilor de la Sighisoara a reusit sa aduca in piata cetatii medievale aproape 80 de mesteri populari din toata tara, care si-au trecut deja in calendar editia de anul viitor.

Chiar daca nu vand cine stie ce, mesterii raspund rabdatori la intrebarile turistilor veniti din toata lumea. Prima intrebare cu care esti primit este, invariabil, 'vorbiti romaneste?'. Mesterul Dionisie Negreanu e din Band si se lumineaza cand ii raspundem ca da. Nici nu mai stie cum sa li se adreseze turistilor, atatea limbi a auzit in cele trei zile de cand e la targ. A venit cu tablouri tesute dupa forme geometrice, in trei dimensiuni, pentru care are patent de inventie. 'Nevasta trage sforile', spune mesterul, care are si o super oferta: 'pana la ora 18 discount 20%, dupa aia, nici cu slujbe'. Tablourile familiei Negreanu sunt unice in tara, au pana la 17 straturi, iar 'nevasta' lucreaza chiar si o saptamana la un model. Langa ei, Elena Banu, din Ramnicu-Valcea, unul dintre cei doi mesteri din tara care realizeaza impletituri din par de capra.

De data aceasta a venit fara celebrul covor la care a lucrat peste trei ani. 'Nu, nu l-am vandut, pur si simplu nu a mai incaput in geanta. Am venit cu trei geamantane, toate s-au rupt'. Mircea Bodea este din Cluj-Napoca, a venit cu icoane pictate pe coji de oua si explica oricarui turist procedeul complicat. La sfarsit, primesti o carte de vizita. 'Sa ma vizitati, ca de-aia ii zice carte de vizita'.Turistii sunt colorati, zgomotosi si veseli. De altfel, in cetatea medievala din Sighisoara intri ca sa te deconectezi, intri intr-o alta lume, aici poti sa te imaginezi in capitalele europene, parca ai iesi din Romania.

Oamenii sunt indulgenti, preturile se negociaza dupa cumparator si mai ales, dupa nationalitatea lui. Un mester din Bratei isi vinde ceaunele din cupru. 350, spune, pentru un ceaun, 'dar tine toata viata'. 80 de lei ibricul pentru cafea, dar primesti garantia ca 'iese o cafea turceasca cum nu ai mai baut, si pe aragaz poti sa faci'. O turista blonda se intereseaza de preturi, intreaba, 'how much', 'in euro?' intreaba caldararul, ea nu, 'in local curency'. Omul se uita lung la ea, o masoara din cap pana in picioare, o cantareste si ii raspunde in germana. Turista scutura din cap si pleaca speriata. Il intreb ce i-a spus. '80 de lei, pret pentru toata lumea'.

“Editiile precedente au demonstrat faptul ca Targul Mestesugarilor este o actiune culturala care intregeste cu succes Calendarul Evenimentelor organizate anual la Sighisoara. In timp, am reusit sa cream o baza de date generoasa a mesterilor populari din judetul Mures, dar si din alte judete. Numarul doritorilor de a participa la targ creste in fiecare an, fapt care dovedeste ca actiunea organizata de Fundatia Veriats este viabila si trebuie continuata. Prin organizarea Targului Mestesugarilor ne dorim sa sprijinim conservarea vechilor traditii mestesugaresti din zona Tarnavelor, dar nu numai; sa cream un cadru favorabil de promovare a mestesugarilor, dar si sa contribuim la transmiterea vechilor mestesuguri tinerei generatii prin organizarea atelierelor de creatie cu participarea elevilor de la scolile sighisorene, dar si tuturor celor care doresc sa ia parte la aceasta activitate', a precizat Elena Istrati, coordonator de proiect al Fundatiei Veritas, organizatorul targului.
Sighisoara Medivala, 27-31 iulie

Cei care au venit la Targul Mestesugarilor au primit o mostra de ambianta care va exploda la sfarsitul acestei luni, o data cu debutul Festivalului Sighisoara Medievala, care sarbatoreste 19 ani de la prima incercare timida de intoarcere in timp. In acest an festivalul va fi un spectacol si pentru prima data se deruleaza pe parcursul a cinci zile, urmand ca anul viitor sa fie extins la o saptamana. Noua ordine si grupari cavaleresti, opt formatiuni de muzica medievala si noua trupe de teatru si animatie ii vor tine pe vizitatori conectati la o atmosfera de basm cu domnite si cavaleri.

×