x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Reportaj - De vorba cu iranienii inca neatarnati

Reportaj - De vorba cu iranienii inca neatarnati

de Irina Munteanu    |    Toma Roman Jr    |    27 Mar 2006   •   00:00
Reportaj - De vorba cu iranienii inca neatarnati

Regimul fundamentalist de la Teheran glumeste cu adversarii politici, atarnandu-i in streang, decapitandu-i sau omorandu-i cu pietre. Aceeasi soarta o pot avea si cei care-si insala nevasta, beau un pahar cu vin sau fac furtisaguri marunte. Totul tine de vointa mollahilor, judecatori islamici care aplica legislatia coranica asa cum ii taie capul.

Multi iranieni au preferat sa fuga din tara lor mancand pamantul. Cam 1.500 dintre ei au aterizat in Romania. Multi dintre ei s-au organizat in Frontul Salvarii Patriei, o formatiune de opozitie care grupeaza partizanii fostului Sah Reza Pahlavi.

La Inceput a fost Sahul. Portretul lui Mohamed Reza Pahlavi era expus in apartamentul de doua camere, de langa Spitalul Panduri, unde se afla sediul central al Frontului Salvarii Patriei, filiala din Romania. Doctorul Abdulreza Heidari este singurul membru FSP din Romania care isi permite sa aiba nume. E si cetatean roman si se afla sub protectia SRI. Ne-a primit in birou si a trimis un fel de aghiotant, pe Bakbak, sa ne faca niste cafea. Doctorul Heidari il iubeste in mod plenar pe sah si si-ar dori ca Iranul sa devina o monarhie constitutionala. Tatal lui a fost sef al politiei dintr-un oras important pe vremea monarhiei. Din cate stim noi, nici pe vremea Sahului lucrurile nu mergeau chiar roz in Iran. Reza Pahlavi a dorit sa laicizeze si sa modernizeze cu orice pret tara. Politica sa dusese la incalcarea drepturilor omului si la o criza economica profunda, ceea ce a provocat o importanta crestere a influentei fundamentalistilor islamici. In ultimii ani de domnie, Sahul a guvernat bazandu-se pe Savak, un serviciu secret destul de dur. In 1979, Ayatollah-ul Ruffollah Khomeini, un lider religios care se afla in exil la Paris, a declansat revolutia islamica si imparatul a fost nevoit sa plece in exil. Regimul Ayatollah-ului a fost mult mai dur decat cel al lui Pahlavi.

AMINTIRI CU CLERICI BATAUSI. Atat doctorul Heidari, cat si Bakbak au amintiri destul de sinistre din Iran. Ambii au fost arestati. Primul fiindca in 1980 a vrut sa sara in apararea unor eleve de liceu care manifestau impotriva impunerii valului islamic. Scos cu greu din mainile autoritatilor de catre familie, Heidari a aflat ca 80 dintre fetele care participasera la manifestatie au fost spanzurate in piata publica. Bakbak a fost arestat fiindca a dat mana dupa un meci de ping-pong cu un prieten armean cu care copilarise. Un judecator religios a considerat ca armeanul, fiind crestin, este impur, iar Bakbak, fiindca nu s-a spalat de sapte ori pe maini dupa ce a dat noroc, a incalcat sharia. Tot Bakbak a fost exmatriculat din facultate dupa ce a fost prins ca picta miniaturi persane, considerate profane din punct de vedere islamic.

Amandoi iranienii au cosmaruri; le revin in minte executiile publice la care au asistat. Sute de oponenti au fost spanzurati de macarale in piete publice in primii ani ai regimului de la Teheran. Cei despre care se presupunea ca au comis adulter erau condamnati la moarte prin lapidare. Doctorul Heidari si-a adus aminte de un caz oribil al unui om vinovat ca s-ar fi uitat cu binoclul la nevasta unui vecin. I s-au scos ochii, cu o lingura ascutita, in piata publica.

IN PERICOL. Dupa moartea Ayatollah-ului, Khomeini a preluat puterea Ayatollah-ul Khamenei. Acesta a intarit structura de stat teocratica. Indiferent cine detine puterea laica, acesta nu poate face nimic fara acordul autoritatilor religioase. Practic, structurile statului sunt dublate. Exista o politie religioasa si una laica, justitie si servicii secrete "la dublu". Foarte activi sunt membrii Hezbollah, o grupare paramilitara menita sa apere "cuceririle revolutiei islamice". Imbracati in negru, membrii Hezbollah patruleaza prin orasele importante si pot aresta dupa bunul plac pe oricine. Iranienii din opozitie aflati in emigratie sunt in pericol continuu. Nu trebuie sa uitam ca Shapur Bakhtiar, un fost prim-ministru al Sahului, a fost asasinat acum cativa ani la Paris de catre Garzile Revolutiei Islamice. Doctorul Heidari spune ca si impotriva lui ar fi fost o tentativa de asasinat, dejucata acum un an de catre SRI. In plus, la toate manifestatiile opozitiei iraniene (Frontul Salvarii Patriei a organizat inclusiv doua mitinguri in fata Ambasadei Iranului la Bucuresti), cameramani apartinand serviciului secret iranian au filmat tot pentru ca, la o adica, dupa identificare, sa-i poata umfla pe participanti.

FARHAD O POATE PATI. Farhad Shams este un iranian care a reusit sa fuga in Romania. Venit initial cu viza turistica. A depus cerere pentru a i se recunoaste statutul de refugiat. Din cauza unor incurcaturi cu actele, risca sa fie expulzat in Iran. In momentul de fata se afla internat la Centrul de cazare a strainilor aflati in custodie publica de la Otopeni. Dorind sa devina cat mai roman posibil, Farhad a renuntat la religia islamica, si in anul 2002 a trecut la crestinism. Conform shariei, apostatii sunt condamnati la moarte. Daca Farhad va fi trimis inapoi in Iran, poate fi condamnat la moarte prin spanzurare.

PERSPECTIVE SUMBRE. Presedintii Ali Akbar Rasfandjani si Mahomed Khatami au fost considerati moderati. De anul trecut insa puterea laica a fost preluata de catre un dur ultraconservator Mahmud Ahmadinejad. Acesta a inceput, imediat cum a fost ales, sa ameninte Israelul si SUA si sa faca declaratii belicoase. El se comporta la fel de violent si pe plan intern. A sporit influenta Hezbollah-ului si a amenintat ca va reprima orice tentativa de liberalizare. Perspectivele Iranului nu sunt de bun augur. Daca presedintele Ahmadinejad isi va pastra linia politica, se poate ajunge la un conflict armat. In aceste conditii, undele de soc ale cataclismului produs vor atinge si comunitatile iraniene din diaspora. Nu trebuie sa uitam ca in ultimii ani ai lui Saddam Hussein serviciul secret al acestuia, Istihbarat, a actionat impotriva oponentilor in mai multe state occidentale, punand la cale asasinate. Sa speram ca impotriva membrilor Frontului Salvarii Patriei din Romania nu se vor organiza represalii violente.

SHARIA
"Jucasem ping-pong cu un prieten armean cu care am copilarit. Pentru ca am dat mana cu el dupa meci, am fost arestat. Un judecator religios a considerat ca armeanul, fiind crestin, este impur, iar eu, fiindca nu m-am spalat de sapte ori pe maini dupa ce am dat noroc, am incalcat sharia" - Bakbak, membru FSP

CONDAMNARI
"Daca te convertesti de la islamism la crestinism, esti condamnat la moarte. Am aflat despre un compatriot care a fost spanzurat dupa ce i s-au taiat mainile si picioarele, din cauza ca a devenit catolic. Unui om care s-a uitat cu binoclul la nevasta unui vecin i s-au scos ochii" - doctor Abdulreza Heidari, sef FSP Romania

VALUL ISLAMIC
"Am fost arestat de doua ori in Iran. Era prin 1980. Vreo 80-90 de eleve de liceu iesisera in strada pentru a protesta impotriva purtarii valului islamic. Eram cu tata, ma uitam la ele. Cand a aparut Hezbollah-ul, am vrut sa sar in apararea lor. Mai tarziu am aflat ca 80 dintre fetele care participasera la manifestatie au fost spanzurate in piata" - doctor Abdulreza Heidari, sef FSP Romania

PAHLAVI A VRUT SA MODERNIZEZE IRANUL
Mohammed Reza Pahlavi a fost Sahul Iranului din 1941 pana in 1979, cu exceptia unei scurte perioade, in 1953, cand primul-ministru, Muhammed Mosaddeq, l-a indepartat de la conducerea tarii. Sahul a fost repus in drepturi cu ajutorul Statelor Unite. Modernizarea Iranului si reformele sociale intreprinse de Sah i-au nemultumit pe fundamentalistii islamici. In 1979, opozitia religioasa a preluat puterea, iar Sahul a fost nevoit sa ia calea exilului. Pahlavi a primit ingrijiri medicale in Statele Unite, apoi a locuit in Panama si Egipt. A murit la 27 iulie 1980, la varsta de 60 de ani.
×
Subiecte în articol: reportaj romania heidari pahlavi