x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Reportaj - Hipnoza: chirurgia gandurilor uitate

Reportaj - Hipnoza: chirurgia gandurilor uitate

de Sidonia Silian    |    26 Mai 2006   •   00:00
Reportaj - Hipnoza: chirurgia gandurilor uitate

Psihoterapeutii au o vorba: pacientii hipnotizabili sunt talentati. Caci nu oricine opteaza pentru aceasta tehnica terapeutica reuseste sa suspende, timp de cateva momente, controlul asupra realitatii si sa se transpuna intr-un plan al reveriilor. Trebuie sa fie extrem de inventiv.

"In principiu, toate persoanele pot fi supuse acestei terapii. Interesant este ca s-a observat ca mai hipnotizabile sunt cele normale, cele mai putin anxioase, care au un coeficient de inteligenta mai ridicat si sunt mai creative", explica psihologul Odette Dimitriu. Clevetirile ignorantei si filmele cautatoare de spectacular au ridicat aceasta simpla tehnica terapeutica la rangul misterului absolut. Si au adus un "mare deserviciu" psihologilor sau psihiatrilor. Scenele cu degetele miraculoase ale vraciului pe care actorul le urmarea fara a putea opune rezistenta, globul atotfermecator care ii fura ochii sau personajele transfigurate, intrate in transa profunda, nu pot fi interpretate decat ca niste gaguri ieftine si rasuflate. De fapt, "hipnoza nu este altceva decat o concentrare asupra relaxarii, este o sora mai mare a ei. Transa profunda nu este folosita decat rar, in scop experimental, pentru a se observa cat de hipnotizabil este un individ", spune ea. "Nu trebuie nimic fortat. Lasi totul sa se intample de la sine." Inainte de a incepe sedintele propriu-zise de hipnoza - care constituie doar o parte din spectrul terapiei - cu cei care manifesta disponibilitate vadita pentru aceasta tehnica, psihoterapeuta le testeaza "prejudecatile". Sa-si dea seama despre impresia pe care si-au format-o cu privire la ea. Sunt multi care au incercat "sa simuleze ca intra in transa", nici ea nu stie precis cauzele, poate "ca sa-i faca pe plac psihologului", poate ca sa "aiba un alibi pentru acasa", poate pentru ca vad treaba ca pe un joc. Si e "o pierdere de timp" atat pentru ea, cat si pentru pacient. Stiind semnalmentele psihologice specifice starii, sesizeaza insa usor teatrul si continua cu o terapie verbala. A remarcat un paradox: lucreaza bine, mai bine cu "cei care nu doresc hipnoza", deoarece survine o reactie psihica inversa. Se intampla ca la somn, cu cat mai mult vrei sa adormi, cu atat mai putin reusesti.

AMBIENTUL. Un cadru semiobscur, linistitor, ferit de zgomote, un anumit grad de confort termic, o canapea sau un fotoliu pe care clientul sa-si gaseasca o pozitie comoda a corpului si o incurajare permanenta cu scopul de a adanci starea de relaxare sunt conditiile sine qua non de care tine cont un terapeut pentru ca sedinta sa nu dea chix. Totodata, e musai sa-si "educe vocea", spune Odette Dimitriu. Altfel spus, sa aiba o voce calda, melodioasa, o voce ca a mamei. Apoi ping! sugestiile psihologului gen "pleoapele devin grele, din ce in ce mai grele, grele ca de plumb... " vin si se pliaza pe dispozitia psihica de moment a pacientului, el pong! isi inchipuie ca-i intr-un loc placut, odihnitor, curtat de amintire. Psihologul ping! mai scoate din maneca niste comenzi cu rol adormitor, forta imaginatiei ping! il absoarbe ca un vartej. Si pong!: pacientul intra pe fagasul "starii modificate de constiinta", asa-zisa hipnoza. Valul misterios care planeaza asupra fenomenului aici apare: "pacientul poate avea halucinatii, in sensul ca aude zgomote, sunete care nu exista in realitate, apare anestezierea simturilor si hipermnezia", explica ea. Revenirea la realitate se face treptat, cu ajutorul indicatiilor de trezire ale hipnotizatorului. Singura explicatie stiintifica descoperita este aceea ca, "din punct de vedere neurofiziologic, s-a dovedit ca in timpul hipnozei apar unde alfa, aceleasi pe care le regasim si atunci cand ne rugam in biserica, facem yoga sau meditam", lamureste terapeuta. Mustaceste in vreme ce-si aminteste de un caz reusit, tratat prin aceasta tehnica: "Un client isi ascunsese atat de bine o suma de bani, incat a uitat locul in care ii pusese. Era foarte talentat, a intrat usor in transa si... datorita hipermneziei care se produce in timpul respectiv, si-a amintit". Insa a avut de-a face si cu firi mai matematice, foarte practice, inabile imaginativ, care "efectiv nu au reusit sa se transpuna, sa intre in starea hipnotica".

TUTUN. Printre cei care vin la ea sunt si fumatorii, cei care vor sa se lase de acest viciu. "Mai intervine arta terapeutului, pentru ca trebuie sa-si adapteze discursul in functie de personalitatea pacientului. Erickson reusea sa-l faca sa renunte la tutun doar printr-o singura sedinta de hipnoza", adauga psihologul. Ea obisnuieste sa dea sugestii scurte, intotdeauna puse la afirmativ, niciodata la negativ. Bunaoara, in loc de "nu mai fumezi", spune "incetezi sa mai fumezi". Si asta pentru ca inconstientul e cucoana mare si preia cu fundu-n sus sugestia. Dupa o derulare ritmica a sedintelor, "apare un anumit automatism" la nivelul psihicului pacientului, in sensul ca acesta reuseste sa intre in transa fara a mai avea nevoie de inductia venita din partea terapeutului.

"Spre sfarsitul terapiei, nici nu mai apuc sa dau comenzi. E de ajuns sa-i apara pe ecranul mental o imagine, ca el si intra in stare de hipnoza. Atunci il invat autohipnoza. Important este sa fie facuta la aceeasi ora, automatismul se creeaza mai repede. De fapt, esenta acestei tehnici este ca se merge pe inlaturarea directa a simptomului fara a mai sta sa deslusesti cauzele care au dus la aparitia lui."

UNDE-I LEGE NU-I... "Conform noii legi a psihologilor, nimeni nu se poate erija in hipnoterapeut. Hipnoza este o tehnica pe care o integram in alte metode terapeutice, cum ar fi terapia cognitiv - comportamentala, experientiala si altele...", da lamuriri Odette Dimitriu. In tarile occidentale, persoanele care isi atribuie calitati de vraci miraculosi si le propovaduiesc in jur sunt tinute in frau de lege. Numai cine are o diploma in psihologie sau medicina poate practica o astfel de tehnica. Deoarece este imperativ ca, inainte de a da curs acestor sedinte, terapeutul sa faca o anamneza a pacientului, sa-i radiografieze personalitatea, ca sa vada daca sufera de anumite tulburari psihice. E contraindicata hipnoza in cazul afectiunilor psihice severe, cum ar fi schizofrenia, psihoza maniaco-depresiva, paranoia si epilepsia. La noi insa inca nu exista astfel de prevederi legislative.

HIPERMNEZIE
"Un client isi ascunsese atat de bine o suma de bani, incat a uitat locul in care ii pusese. Era foarte talentat, a intrat usor in transa si... datorita hipermneziei, care se produce in timpul respectiv, si-a amintit"

RELAXARE
"Hipnoza nu este decat o concentrare asupra relaxarii, este o sora mai mare a ei. Transa profunda nu este folosita decat rar, in scop experimental, pentru a se observa cat de hipnotizabil este un individ. Nu trebuie nimic fortat. Lasi totul sa se intample de la sine" - Odette Dimitriu, psiholog

×
Subiecte în articol: reportaj hipnoza transa