x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Rocca din Cefalù

Rocca din Cefalù

de Catalina Iancu    |    04 Noi 2007   •   00:00
Rocca din Cefalù
Sursa foto: Catalina Iancu/

Conform legendei, Cefalù a fost fondat de uriaşi, descendenţi ai lui Iafet, fiul lui Noe. Potrivit unui alt mit, Hercule ar fi construit aici un templu al lui Jupiter.

Conform legendei, Cefalù a fost fondat de uriaşi, descendenţi ai lui Iafet, fiul lui Noe. Potrivit unui alt mit, Hercule ar fi construit aici un templu al lui Jupiter.

Se spune că Daphne, fiul lui Mercur, a fost pedepsit pentru infidelitate şi inchis in interiorul muntelui. La Rocca, stănca in formă de cap, a dat numele oraşului, grecii numindu-l Cephaloedion, iar latinii - Cephaloedium. Localitatea italiană a fost menţionată prima dată de cartaginezi, in secolul al IV-lea i.Hr. Totuşi, aşezarea este mult mai ve-che. Pe La Rocca incă se păstrează o parte a Templului Dianei, ridicat in secolul al V-lea i.Hr., construit el insuşi pe ruinele unei structuri mult mai vechi, datate in sec. al IX-lea i.Hr. Insă in Cefalù şi-au lăsat amprenta asupra arhitecturii, dar şi a limbii şi culturii, fiecare dintre stăpănii succesivi ai zonei: bizantinii, vandalii, goţii, arabii, normanzii, angevinii, spaniolii. Stănca ce domină Marea Tireniană a fost folosită drept fortăreaţă, normanzii ridicănd un castel in sec. XI-XII, chiar şi acum localnicii numind muntele "u Casteddu", Castelul. Dacă pe atunci era folosit drept punct de observaţie, astăzi turiştii pot admira din vărf marea, dar şi oraşul in toată splendoarea sa. Pe partea opusă a stăncii se află Farul şi ruinele de la Kalura.

DOMUL. Clădirea-simbol este Catedrala, veche din 1131, an in care s-a infiinţat oraşul propriu-zis. In ciuda aparentului labirint stradal, un lucru e cert: toate drumurile fie urcă spre Rocca, fie coboară spre mare. Printre clădirile străvechi se numără şi alte locaşe de cult, dar puteţi găsi şi atracţii pentru cei pasionaţi de artă şi de istorie. Spre mare există incă "il lavatoio", baia publică medievală alimentată de un izvor natural. Muzeul Mandralisca găzduieşte colecţia personală a baronului Enrico Piraino, piese de rezistenţă fiind picturile lui Antonello da Messina. Cefalù a fascinat regi, dar şi artişti: scriitorul englez Aleister Crowley a locuit aici intre 1920 şi 1923.

catalina.iancu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: fotograf in jurul lumii