x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje România ascunde praful mortal sub preș

România ascunde praful mortal sub preș

de Alex Nedea    |    08 Sep 2015   •   16:19
România ascunde praful mortal sub preș

Dacă citiți acest text, în plămânii voștri intră, cu fiecare respirație, un produs extrem de nociv despre care se știe foarte puțin. Compusul se numește PM10 și se găsește în concentrații alarmante în marile orașe din România fiind produs cam de tot ce înseamnă viața într-un oraș: gaze de eșapament, șantiere, centrale de apartament. Sunt atât de periculoase încât a ajuns să fie a doua cauză a cancerului pulmonar, după fumat. Dar nu numai plămânii sunt cei afectați. Fiind extrem de fine, de o mie de ori mai mici decât o celulă roșie, pot pătrunde nestingherit în toate cotloanele corpului uman, trecând prin pereții vaselor de sânge ca printr-o sită și pătrunzând în sânge provocând infarcturi. În ultimii ani autoritățile române au scăpat de mult situația de sub control alertând oficiali de la Bruxelles și umplând spitalele pentru boli de plămâni.

Și îmbolnăviți, și cu bani luați

Marile orașe ale României au avut această particulă în aer dintotdeauna, dar în ultimii ani, o dată cu creșterea rapidă a numărului de mașini și cu scăderea dramatică a spațiului vede PM10 a ajuns să depășească și de cinci ori limita pe care organismul nostru o poate suporta. Autoritățile par să nu simtă sufocarea, dar aerul României a creat îngrijorări la două mii de kilometri distanță, la Bruxelles. Oficialii de la UE ne monitorizează atent în fiecare an cantitatea de compuși toxici din aer încă din 2007 de când ne-au dat bani să ne instalăm peste 100 de stații de monitorizare a calității aerului și ne-au obligat să le transmitem anual rezultatele măsurătorilor. O vreme ne-am conformat, dar an de an cifrele raportate nu scădeau, lucru care a stârnit furia oficialilor europeni care ne-au somat periodic și degeaba să micșorăm compușii toxici din atmosferă. Așa că Bruxelles-ul se pregătește să ne trimită în fața Curții Europene de Justiție care poate da amenzi usturătoare statului român. „Dacă nu observăm progrese imediate, e o chestiune de câteva luni ca România să ajungă în fața Curții Europene. Este dificil de spus care e valoarea exactă a amenzii pe care România o poate suporta, dar, deși e riscant să faci comparații cu alte cazuri, pot aminti că unele proceduri de infringment s-au soldat cu amenzi de zeci de mii și chiar sute de mii de euro pentru fiecare zi în care problema nu e remediată”, ne-a spus Enrico Brivio, purtător de cuvânt al Direcției Generală Mediu din cadrul Comisiei Europene.


Iar România a început să ofere „progrese imediate” așteptate de Bruxelles printr-o șmecherie tipic românească. Ca să nu mai fie alarmați de concentrațiile dezastruoase de compuși toxici din atmosferă, autoritățile Române au încetat să mai trimită datele cerute. Au invocat probleme tehnice exact la stațiile care raportau depășirile uriașe și lipsa fondurilor pentru remedierea lor. Astfel că în București din cele 6 stații prezente PM10 a mai fost anul trecut monitorizat la standardele impuse de Bruxelles doar la o singură stație. Dar asta e bine, comparativ cu ceilalți poluanți care nu au mai fost măsurați deloc: particolele de praf de 2,5 microni și dioxidul de azot, un compus cu mari probleme chiar în Capitală.



Deși e riscant să faci comparații cu alte cazuri, pot aminti că unele proceduri de infringment s-au soldat cu amenzi de zeci de mii și chiar sute de mii de euro pentru fiecare zi în care problema nu e remediată


„Desființăm alimentara, ca să nu mai fie coada”

Toate cifrele receptate de stații ar fi trebuit să fie prezente pe un site, www.calitateaer.ro, pentru care Statul Român a cheltuit acum câțiva ani 2 milioane de euro. Dar site-ul în mod bizar nu funcționează cum ar trebui. „Cred că este o combinație între neglijență administrativă și intenție la limita infracționalități pentru că e obligație să fie raportate și înregistrate aceste date. Cred că nu vor să se știe într-o anumită măsură”, crede Costel Popa, președinte Centrul Ecopolis, organizație care a făcut un studiu privind calitatea aerului din București din care a rezultat că în cinci ani din pricina concentrațiilor de PM10 au murit peste 1000 de oameni. Tot defecțiuni tehnice au fost invocate suspect și în cazul panourilor de informare care trebuiau să arate cetățenilor la orice oră care sunt concentrațiile de poluanți din atmosferă. Dar de ani buni acestea zac în întuneric. „ Este exact ca pe vremea lui Ceaușescu, desființăm alimentara ca să nu mai fie coada , desființăm alimentarea cu date ca să nu mai intre lumea în panică”, observă Nicolae Rădulescu Dobrogea, președinte Eco-Civica. Iar această informare e de multe ori o chestiune de viață și de moarte, spun pneumologii. Cei care au afecțiuni pulmonare trebuie să știe la orice oră care sunt zonele cu depășiri de poluate. ”În momentul acela pacientul poate să se protejeze , să folosească o mască, pentru vârstnici e recomandat să nu iasă din casă în momentele acelea. În caz contrar, dacă are o afecțiune cronică respiratorie, i se agravează toate simptomele şi necesită un consult de urgență sau o internare în spital”, explică Florin Mihălțan, medic pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.

1000 de oameni au murit în 5 ani din cauza concentrațiilor de PM10. Autotăţile adoptă tactica struţului


Viena, aer aproape ca în Alpi

Una din capitalele cele mai curate din Uniunea Europeană este Viena care, deși are un număr de mașini și populație comparabilă cu a Bucureștiul aerul de de cinci ori mai curat. Au de zece ori mai mult spațiu verde și de trei ori mai multe stații de monitorizare decât Bucureștiul care aici funcționează non stop. Singura îngrijorare a vienezilor este atunci când bate vântul dinspre România. „Atunci când avem curenți de aer care vin dinspre est, acolo unde sunt țări unde nu se folosesc filtre corespunzătoare în industrie și unde oficialilor nu le pasă prea mult de calitatea aerului, înregistrăm la stațiile noastre scăderi ale calității aerului”, ne-a spus Rainer Plank, reprezentant al Departamentului pentru Protecția Mediului din cadrul Primăriei Viena.

 

×