x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje "Romanii sunt foarte calificati si seriosi"

"Romanii sunt foarte calificati si seriosi"

de Maria Toader    |    10 Sep 2005   •   00:00
"Romanii sunt foarte calificati si seriosi"

De trei ani in Romania, Yves-Claude Llorca, directorul Agentiei France Presse pentru Romania si Bulgaria, se simte ca acasa alaturi de numerosii prieteni pe care si i-a facut.

De trei ani in Romania, Yves-Claude Llorca, directorul Agentiei France Presse pentru Romania si Bulgaria, se simte ca acasa alaturi de numerosii prieteni pe care si i-a facut. Gustul natural al legumelor romanesti si verdeata din parcuri l-au incantat inca din primele zile pe directorul AFP.

Jurnalul National: Cum a fost prima zi pe care ati petrecut-o in Romania?
Yves-Claude Llorca: In mai 2002, Directia AFP mi-a propus sa fiu director al agentiei pe Romania, stiind ca sunt un specialist in tari latine si in America Latina. Asa ca am venit pentru trei-patru zile si am fost gazduit de predecesorul meu, sotia sa si cei doi copii, care aveau o casa foarte frumoasa aproape de Piata Domenii. Era mult soare, ma plimbam prin gradina... Prima impresie pe care mi-am facut-o e legata de sotia predecesorului meu, care avea o cutie cu ultrasunete pentru a indeparta cainii cand se plimba prin parcul de la Institutul de Agronomie. Acolo erau multi caini si asta m-a surprins, pentru ca nu cunosteam problema cu cainii, dar am fost incantat de parcuri, de verdeata si de soare. Si m-am intors si le-am zis: "Bine, plec in Romania!".

Ati venit in Romania impreuna cu familia?
Nu, am venit singur. Fiul meu a venit deja de vreo patru ori sa ma vada si ii place mult aici. El traieste si lucreaza la Paris.

Si nu va este dor de el?
Ba da, dar ma duc la Paris la fiecare doua luni pentru a-l vizita. Si, oricum, nu sunt deloc singur aici. Am multi prieteni si nu numai din randul jurnalistilor francezi, romani sau numai expati, dar si multi romani care nu lucreaza in presa, lucru care este foarte placut, pentru ca nu sunt izolat intr-un singur grup. Am oroare de grupurile foarte mici, pentru ca asta nu este un mod de a trai. De altfel, majoritatea prietenilor mei e alcatuita din oameni carora le place sa aiba legaturi cu alti expati, cu atat mai mult cu cat comunitatea de straini din Romania este foarte variata, chiar mai variata decat cele pe care le cunosc din America Latina. In aceasta comunitate au loc o serie de schimburi foarte interesante. Vorbesc de schimburi interculturale, sociale. Noi, ca jurnalisti, intalnim in mediul nostru oficiali, dar putem intalni si comercianti, mici fabricanti, studenti, si este foarte interesant. De exemplu, imi plac discutiile pe care le port cu comerciantii din Piata Amzei sau din Piata Buzesti, unde obisnuiesc sa imi fac cumparaturile. Gasesc mereu ca este foarte interesant sa stau de vorba cu vanzatorii.

Savoarea locala

Va place sa mergeti la piata?
Da, imi place foarte mult, mai ales ca ador sa gatesc. Sunt doar francez, si noi suntem vestiti pentru cum gatim. Prepar cateodata si specialitati romanesti, mai ales ca produsele sunt foarte bune aici. Chiar si sorei mele, care e o bucatareasa excelenta, ii place sa faca piata aici, pentru ca rosiile si celelalte legume au un gust foarte bun. In ciuda faptului ca familia mea nu e aici, mie imi place sa gatesc mai ales pentru prietenii mei.

Cum vi se pare mancarea la noi?
Imi plac sarmalele si micii in cantitati reduse, pentru ca trebuie sa cunosc bucatarul. Salata de vinete este unul din preparatele romanesti pe care il mananc cu placere. Este foarte buna! In Romania am mancat cea mai buna salata de vinete. In ceea ce priveste tuica si palinca, nu sunt un mare amator, dar sunt bucuros ca am aflat un lucru foate amuzant. Diferenta dintre cele doua este ca una este distilata o data, iar cealalta de doua ori, cum e si in cazul coniacului si rachiului.

Soc social

Se poate vorbi despre un soc cultural pentru un occidental care ajunge sa traiasca aici?
Nu pot sa spun ca am avut parte de un soc cultural. De un astfel de soc nici nu se pune problema, avand in vedere asemanarea dintre cultura romana si cultura franceza. Dovada sta un secol de legaturi intelectuale si literare foarte stranse intre Romania si Franta. Le spun deseori prietenilor mei ca intre cele doua razboaie mondiale, Romania a adus numai ea 10% din productia de carti franceze, ceea ce aduce inca un argument in legatura cu asemanarea culturala. Am avut mai degraba un soc social legat de diferentele din societatea romaneasca. Primele saptamani pe care le-am petrecut aici m-au frapat cel mai mult. Pe strada intalneam numai masini de lux, iar in cartierele marginase ale Capitalei vedeam o cu totul alta situatie. Diferentele sunt foarte mari intre cei bogati si cei saraci, intre nivelurile sociale, si asta m-a socat. Nu este ceva specific numai Romaniei, ci pentru toate economiile statelor ex-comuniste. Bogatia de care au parte unii oameni, pe care ii numim "noii bogati", este foarte socanta pentru ca este foarte ostentativa.

Cum este sa vii sa locuiesti intr-o tara despre care mass-media internationala prezinta numai partile negative?
Agentiile internationale, cum este AFP, preiau toate problemele care sunt de interes general si nu de multe ori aceste informatii sunt de tip negativ. Vorbim de probleme cum ar fi inundatiile, dar si despre bunele evolutii din sectorul economic. Despre acest domeniu am spus ca Romania a avut o crestere foarte mare, ca investitiile straine s-au inmultit, in ciuda efectelor negative din tarile occidentale, pe care le numim delocalizari. Totusi, trebuie explicate si aspectele pozitive, de exemplu investitiile masive franceze de la Renault in Romania, care au creat noi locuri de munca chiar si in Franta. Deci, ajungem sa explicam, prin intermediul aspectelor pozitive pe care aceasta investitie a avut-o pentru Romania, aspectele pozitive pentru Franta. In concluzie, putem spune ca in informatiile pe care le prezentam despre Romania nu punem accent numai pe partile negative, ci si pe aspectele pozitive. De altfel, mass-media romana ne ajuta sa ne cream o imagine mai buna despre ceea ce se intampla in plan intern, mai ales ca intre France Presse si presa romana exista o cooperare foarte stransa, o adevarata complementaritate.

Ce v-ati dori sa faceti in Romania si nu ati ajuns sa concretizati inca?
Ceea ce nu am ajuns inca sa fac aici, chiar daca am fost in toate judetele, este sa vizitez Delta Dunarii. Nu am fost nici in Galati si nici la Tulcea, pentru ca am fost pentru o perioada blocat in Franta cu o serie de evenimente. Oricum, mai am de stat inca un an si jumatate in Romania si nu voi pierde ocazia sa ma duc in Delta Dunarii. Vreau sa vad Delta pentru fauna, flora si pentru superbele rezervatii de pasari, care sunt cele mai mari din Europa.

Aveti niste destinatii favorite in tara?
Muntii Apuseni! Consider ca Apusenii sunt o mica regiune care e in totalitate pastrata, din punct de vedere social, si aici fac referire la oamenii care nu si-au pierdut autenticitatea. Dar, ca orice regiune, are si probleme, de exemplu Rosia Montana, dar regiunea este oricum superba datorita locuitorilor care au invatat sa traiasca numai din veniturile pe care le obtin din agricultura, stiind in acelasi timp sa isi pastreze traditiile.

Fatalism romanesc

Pentru ce credeti ca romanii ar putea fi renumiti? Avem vreun punct forte?
Cand discut cu patroni de intreprinderi franceze, germane sau italiene din Romania, toti spun ca romanii sunt foarte calificati si foarte seriosi in munca lor Acestea sunt principalele atuuri ale romanului obisnuit. Nu mai vorbim de sectorul informatic si de soft-uri, pentru care romanii sunt vestiti. Pentru aceste calitati, consider ca intreprinzatorii straini care au investit in Romania vor plati din ce in ce mai mult muncitorii romani.

Ce v-a socat in Romania in ceea ce priveste comportamentul autohtonilor?
Nici aici nu este vorba de un soc, dar cateodata, vorbind in ansamblu, exista o forma de fatalism in societatea romaneasca, printre cetatenii romani. Nu exista insa si un fatalism al coruptiei, pentru care e nevoie de vointa. Coruptia atinge toata societatea. Proverbul "pestele de la cap se-mpute" exprima foarte bine situatia. Nu exista fatalism pentru coruptie sau pentru problemele legate de integrarea tiganilor, chiar daca sunt probleme foarte dificile. Chiar daca au salarii mici, economia a inceput sa progreseze si romanii ar trebui sa fie mai optimisti.

DIFERENTE
"Primele saptamani pe care le-am petrecut aici m-au frapat cel mai mult. Pe strada intalneam numai masini de lux, iar in cartierele marginase ale Capitalei vedeam o cu totul alta situatie. Diferentele sunt foarte mari intre cei bogati si cei saraci, intre nivelurile sociale, si asta m-a socat"

ATUURI
"Cand discut cu patroni de intreprinderi franceze, germane sau italiene din Romania, toti spun ca romanii sunt foarte calificati si foarte seriosi in munca lor. Acestea sunt principalele atuuri ale romanului obisnuit" - Yves-Claude Llorca, directorul Agentiei France Presse pe Romania si Moldova
×
Subiecte în articol: romania romănii straini de romania