x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Saint Bernarzii cu lopată şi cazma

Saint Bernarzii cu lopată şi cazma

de Razvan Barbulescu    |    10 Feb 2010   •   00:00
Saint Bernarzii cu lopată şi cazma
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional



Ultima ninsoare, care i-a venit lui Oprescu mănuşă, întrucât primarul i s-a dedicat trup şi suflet, s-a ridicat la înălţimea prognozelor meteo. Portocaliu au zis, portocaliu a fost. A nins în neştire. Până şi lui Vanghelie i-a smuls exclamaţia că vede numai alb.

Pe praful ăsta economic te-ai fi aşteptat ca străzile înzăpezite să colcăie de inşi cu cazmaua. Măcar atâţia câţi spălători îţi sar vara pe parbrize. Da de unde. Nu le-a crescut numărul dar a crescut bezmetic preţul la lopată.

În puţine cartiere, dimineaţa, la orele potrivite, tipi cu cazmaua urlă din toţi rărunchii "Dăm zăpadaaa" (în Militari, "Râmăm zăpadaaa!"), cu intonaţia hitului "Sticle şi borcane goale cumpărăăăm". Unul dintre ele este Primăverii.


LA PÂNDĂ ÎN PRIMĂVERII

    În Primăverii, ciumalăii cu lopeţi defilează vioi pe la opt, când ştiu că tu tocmai ieşi să-ţi scoţi maşina din zăpadă. Zona le înalţă rangul. Au aerul prestatorilor de servicii de protocol. Ţin cazmaua  ca la trecerea în revistă cu onor. Blătuiţi strategic după colţuri, apar după ce locatarul dă jumătate din zăpada de pe maşină. Au pe feţe o lumină de Saint Bernard venit să te salveze, evident când  aproape ai terminat treaba. Nu se bagă de la început, că nu-s tâmpiţi. Ci la spartul târgului, aproape de umflatul banului. Cartierul Primăverii a fixat preţul zonei la datul zăpezii: un milion vechi. Ca la cotele apelor Dunării, scade uşor spre Băneasa şi Aviaţiei. Calcul băbesc: zece maşini, zece milioane, salariul mediu pe economie.
Il întreb pe unul Ilie: de ce aveţi, băi frate, preţuri nesimţite?
    Fiindcă aici e bani. Că dacă nu aici, unde?"
    La Pipera, zic. La Becali...
    Ilie: Nu mai ţine, Becali dă zăpada cu badigarzii...
    


PERSONALUL APT DE MUNCĂ ERA BEAT

    Băneasa, orele 13 40, pe-aproape de grătarul lui Sandu Cocoşatu, caut pe cineva care freacă menta, deci tocmai bun să-mi scoată Matizul din nămeţi. Nimic. Personalul apt de muncă era beat. Aflu că se troznise la grădina din colţ cu banii scoşi din datul zăpezii la prima oră în Primăverii.

Dibui trei portocalii de la Romprest, care răseseră ca în palmă trotuarul de la farmacie.
      -   Dom'le, zic eu, ştiţi pe cineva să-mi scoată maşina de sub zăpadă?
    Ce marcă ?
    Contează?
    Da, că e la metru... da', oricum, noi nu facem d-astea că ne vede şefu'. Vorbiţi cu privaţii.
    Dar cât aţi lua dacă n-ar vedea şefu?
    Cât vreţi să daţi...
    Zic şi eu, vreo două sute....vechi. Îi umflă râsul.
    In martie mai ieşi, la banii ăştia..., fără cinci sute nu-i vezi culoarea...


ZĂPADA E MULTĂ ŞI CU APĂ
  Mă duc două staţii de tramvai peste pod, în Aviaţiei. Ajung în preajma hotelului lui Mitică de la Ligă. Nici ţipenie de râmători. Până dibui un bărbos îndesat care săpa cu sârg la o Skodă.
Întreb: -Ştiţi pe cineva care dă zăpada, pe-aici?
El: -Eu.
-Uite, Matizul ăla de vizavi, cât iei?
El, fără să clipească:  -700. Vechi.
Mă holbez să văd dacă nu-i pleacă privirea inconştient sau glumeşte. Are argumente: zăpada e multă şi are apă. Imi fac socoteala că iarna asta dădusem zăpada de vreo trei milioane. Întreb: Dacă stăm de vorbă, mai laşi?
- Dacă mai stăm de vorbă încep să te taxez ca la taximetre, că am treabă la Skoda asta.
-Ce faci pe 700 de mii ăştia?
-Păi, zice bărbosu, suprafaţa, timpu', munca....patru metri lungime, un metru pă lăţime, vreo optzeci de centimetri înălţime, dintre copaci. Zăpadă grea, cu apă, că se topeşte. Da' curăţ la tablă (adică şI maşina), fac lună-n jur, până la ghiocei...zici că-i primăvară.


AUROLACII DECONGELAţI DE ONŢANU
În preajma Stadionului Naţional, patru aurolaci ajunşi la maturitate, decongelaţi la primul ger în  adăposturile lui Onţanu, se dau loviţi. Ciordiseră două sticle de bere la plastic de la unu cu butic în scara blocului. Apucaseră ceva de mâncare de la o creştină şI ardeau gazul blocând trotoarul. "Nu dau, nenică, zăpada, să muncească proprietaru...", îi răspund ei unuia cu un Mitsubishi de Buzău, speriat de o bucată mare de zăpadă de la patru care îi ameninţa limuzina. Aurolacii îşi frecau zdrenţele pe lângă el sperând să se lipească de-o ţigară.



MERCURIALUL LA LOPATĂ, MEDIA PE CAPITALĂ

Între orele 7 şi 9,: 1 milion sau 700 de mii. La tocmeală 500. Dacă ai noroc de-un portar de bloc care şi-a luat unelte, te scoţi şI cu 5 lei noi.
Preţurile variază de la cartier la cartier, dar media pe Capitală e următoarea:
- Mormanu' de un metru -500 de mii vechi
- Mormanu' întreg - 700 de mii
- Maşini, de la Matiz la BMW- 700 de mii
- Dezăpezit 4x4 - un milion fără tocmeală
- Datul la roată, când patinează, 5 lei noi
- Datul la roată şi împins, 10 lei noi

×
Subiecte în articol: reportaj