x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Saltele antijunghi - Magnet pentru banii pensionarilor

Saltele antijunghi - Magnet pentru banii pensionarilor

de Ionela Gavriliu    |    03 Feb 2007   •   00:00
Saltele antijunghi - Magnet pentru banii pensionarilor

Pensionarii platesc scump pentru metode neconventionale de vindecare. Speranta unui "panaceu universal" ii impinge pe unii oameni sa-si arunce pensia de pe mai multe luni pe retete miraculoase. In trend se inscrie metoda magnetilor bagati in saltele, pernite si centuri care mai mult atrag banii din buzunarele batranilor decat vindeca.

Speranta unui "panaceu universal" impinge unii pensionari sa-si arunce pensia de pe mai multe luni pe retete miraculoase. In trend se inscrie metoda magnetilor bagati in saltele, pernite si centuri care mai mult atrag banii din buzunarele batranilor decat vindeca.

"Sanatatea inainte de toate! Nu o neglijati, este insasi viata! O campanie impotriva bolilor, stresului si disconfortului!" Aceste cuvinte iti sareau in ochi de pe bucata de hartie prazulie pe care o imparteau la Obor doi batranei rebegiti de ger. "Da-o si tu mai departe bunicii", a ezitat barbatul inainte de a-mi intinde fluturasul. Promisiunea unui cadou de 25 de lei si a tratarii unui sir lung de boli prin metode naturiste, printre care "insomnii, depresii, diabet, artroze, dureri, angoase", mi-au afectat altruismul si nu i-am mai dat invitatia vecinului de la parter care se plange mereu de dureri de sale.

FIZICA APLICATA. Marti, 30 ianuarie. In ciuda gerului si a traficului intepenit, vreo 20 de pensionari au ajuns la 10 fix in sala dosita a unui restaurant cu specific romanesc. In lumina galben-murdara, o doamna cu o fusta in carouri prezinta rabdatoare piesa de rezistenta a firmei: salteaua magnetica, facuta la o Universitate din Germania, cu nume imposibil de retinut. "Va rog sa observati benzile magnetice", indica doamna niste dungi negre in textura moale de lana. 20 de caciuli de nutrie si chelii aburite se inclina. "Da, da, observam". Prezentarea e lunga, la limita dintre teleenciclopedia si orele de fizica din liceu: e vorba de intensitatea campului magnetic, de eruptii solare, de energii, de omul ca o baterie care se incarca si se descarca. Un batran din al doilea rand isi framanta ochelarii pe sub scaun si priveste in gol dezamagit. Doar pentru doua genunchiere de lana pe care le-a primit gratis la sosire s-a trezit el asa de dimineata si a strabatut jumatate de oras?

LUNA, SOARELE SI CHIMIA. Batrana din scaunul din fata o priveste ca din strana pe doamna cu salteaua in brate. "Nu-i asa ca dormiti mai prost in noptile cu luna plina?", intreaba adunarea Mariela Paveliu, reprezentant firma si consultant. "Asa-i, maica, asa-i", clatina din cap straluminata batrana. Nu-i nici o problema, daca ne culcam cu capul spre nord, vine si somnul, se incarca si bateria, asigura doamna Mariela. Numai ca, din pacate, nici asa nu absorbim magnetismul pamantului: ca luna plina, eruptiile solare, betonul si electricitatea se pun de-a curmezisul. Iata de ce e nevoie de saltelele minune, rezolva doamna Mariela silogismul cu o singura concluzie. Pana la urma, totul consta in chimie: benzile, folosite si de cosmonautii NASA, ne asigura reprezentanta firmei, sunt produse din 36 de elemente chimice rare ce ne stimuleaza organismul.

DURERI SI DILEME. Cei mai multi dintre cei de fata au ramas undeva, pe la mijlocul explicatiilor. Doar un intarziat cu zambet de scuza mai anima audienta amortita de atatea solutii savante. Un tremur electric trece prin pensionarii toropiti la intrebarea: "Cine are o durere de cap?". O doamna din randul trei, rujata si fastacita, recunoaste ca tocmai are o migrena. "Asa m-a obosit discursul...", se stramba extenuata. Asistenta doamnei Mariela ii infasoara o banda magnetica in jurul fruntii. O alta pensionara se vaita de durere de ceafa: nici o problema, banda se face streang si se pune la locul cu pricina. "O durere de cap, de gat se trateaza cam in zece minute", spune triumfatoare doamna Mariela.

"Din ce material credeti ca e facuta salteaua?", lanseaza o noua provocare femeia in sanul pensionarilor deja plictisiti. "Din lana de merinos", opineaza cineva din fundul salii. "Ba e tigaie", isi da cu parerea doamna cu bentita magnetica, care aduce a indian-cherokee. "Da, intr-adevar, e din lana", lasa in aer dilema merinos-tigaie doamna Mariela. Si expune iar o teorie fizica despre termoreglabilitatea lanii de care stia pana si ciobanul din "Miorita", de purta cojoc gros mitos si vara, si iarna.

"PANACEU UNIVERSAL". Interactivitatea cu publicul devine tot mai interesanta. "De ce boala suferim atunci cand, de exemplu, ne facem un ceai, mergem in bucatarie sa ne punem zahar in cana si, ajunsi acolo, uitam la ce-am venit?" "Scleroza?", e raspunsul universal. "Aoleeeeu, nici chiar asa", e luata prin surprindere doamna Mariela. Si explica faptul ca proasta irigare ne face uituci, iar salteaua magnetica ne aduce mintile inapoi in scurta vreme. Ai pietre la rinichi, aritmii, astm bronsic, insomnii, osteoporoza, scartaieli de articulatii? Dupa 2 luni de dormit cu capul spre nordul saltelei, te simti mult mai bine. "N-o sa va spun ca aceasta saltea e un panaceu universal (sic!). Nici ca o sa va vindecati de SIDA, de cancer in faza terminala sau ca o sa traiti 140 de ani", argumenteaza volubil doamna Mariela sub privirile dezamagite ale celor douazeci si ceva de pensionari. "Noi va garantam, in schimb, ca veti trai pe picioarele dumneavoastra, fara sa apelati la rude sau vecini, care de multe ori va pot dezamagi. Nu o sa ajungeti la mila nimanui", ataca la sentiment femeia. In climaxul acestei declaratii care a umezit cateva priviri, intra in sala doua femei cu batic si fuste lungi. "Ia, nu va suparati, veniti maine la 9 jumatate. Pe invitatie scrie ora 10 azi, nu 11", se enerveaza consultantul firmei de intrerupere.

PRETUL E DUREREA. Dupa 20 de minute de cand au fost legate de gat si la cap cu benzile fermecate, femeile schimba impresii cu sala. "Parca ma simt mai usurata, am auzit si niste trosnituri", marturiseste femeia care a stat cu guler magnetic. "Doamna, pe mine m-a lasat durerea, parca mi s-a racit capul, nu alta", renunta femeia la bentita de indian.

Urmeaza partea cea mai dureroasa: pretul produselor. La auzul scorului de 6 milioane si un pic batrana din primul rand se apleaca adanc pe bastonul lucios in care se sprijina. "Pentru ca sunteti 100% pensionari, va facem o reducere pana la 4 milioane patru sute", indulceste tonul reprezentanta firmei. Calculele zbarnaie in capul pensionarilor. "Am platit intretinerea la garsoniera 2 milioane sapte sute. O saltea din asta ma lasa fara bani pentru 3 luni", clatina din cap sub caciula de lana Ioana Ignat de 66 de ani. Zice ca se astepta la altceva cand a primit fluturasul tot prin zona Obor. "Ceva legi de la guvernanti, sa ne dea ceva pentru sanatate", marturiseste femeia.

Printre produsele "accesibile" se numara si perna magnetica, un petic de lana cu o dunga neagra, magnetica. "Poti sa o pui la cap pentru durere, poti sa o pui sub fund pentru prostata", exemplifica pe asistenta ei doamna Mariela. La fel si centura magnetica, ce poate fi pusa oriunde te doare. "La pretul asta, la inima nu se poate?", iese suparat un domn mustacios.

GENUNCHIERELE GRATIS FIDELIZEAZA PUBLICUL-TINTA
La sfarsitul prezentarii, pensionarii care au ajuns mai tarziu s-au bulucit la biroul de unde Mariela Paveliu impartea genunchiere gratis. "Avem prezentari in fiecare zi, de luni pana vineri, in diverse locatii", explica Paveliu. Aceasta spune ca produsele au succes in randul pensionarilor, mai ales in Bucuresti. "Ne-am gandit sa mergem si in statiuni, dar acolo mai merg alte doua firme concurente. In Bucuresti stam intr-un loc pana ajung oamenii sa ne cunoasca bine si sa auda de produsele noastre", marturiseste ea din secretele marketingului. Gheorghe Lazar, de 66 de ani, a ajuns sa le cunoasca atat de bine, ca vine la fiecare intalnire. "Iti dau si de data asta genunchiere, desi ai mai luat de sapte ori", il dojeneste doamna Mariela pe batranul care seamana izbitor cu "badia" Maftei. Nea Gheorghe se jura ca el n-a mai luat nimic. "Nici nu pot sa ma pronunt daca sunt bune sau nu genunchierele. Ma doare mai rau mijlocul si, de la vreme, ma mai apuca si coatele, de-aia am venit, ca poate imi pun astea si-mi trece", marturiseste batranul. In urma prezentarii de nici o ora, firma de produse magnetice a vandut o saltea de 440 RON, o centura de 91 RON si o perna magnetica.
×
Subiecte în articol: reportaj doamna mariela magnetica