REPORTAJ
SOCANT - Peste Prut, parintii pleaca in strainatate si isi lasa
copiii pe drumuri
Consecintele plecarii masive in ultimii ani a moldovenilor la munca in strainatate se fac deja simtite. Intr-un an, in Moldova au ramas fara grija parinteasca 30.000 de copii.
VITALIE CALUGAREANU - Chisinau
|
REALITATE CRUDA. Copiii lasati pe drumuri peste Prut nu mai au loc in orfelinate |
Guvernul ezita sa ia masuri, pentru ca moldovenii care muncesc in strainatate transfera acasa 300 milioane de euro anual, de doua ori bugetul tarii. Pe langa aspectul economic ce le face pe autoritati sa priveasca cu indiferenta fenomenul plecarii masive a moldovenilor din tara, mai este si unul politic. Foarte putini dintre cei care pleaca fac parte din segmentul comunist de electorat. Or, se stie, comunistii au revenit la putere in Republica Moldova datorita votului persoanelor de varsta a treia. Ajunsi la limita saraciei, peste un milion de tineri (conform datelor oficiale, 600.000) au parasit tara in cautarea unui loc de munca la negru in tarile europene. Ei reprezinta aproape 35% din cetatenii cu drept de vot din Republica Moldova.
Cei mai multi copii ramasi singuri din cauza saraciei sunt in autonomia gagauza si in imprejurimile Chisinaului. Satul Biesti, din raionul Orhei, si satul Kongaz, din autonomia gagauza, sunt populate aproape in totalitate de persoane de varsta a treia si de copii ramasi de capul lor.
SAT PUSTIU. Cu matusa Nastia ne-am intalnit "la apa", la fantana din capatul satului Biesti. I-am spus ca am vrea sa stam de vorba cu cativa copii din sat ai caror parinti au plecat sa munceasca in strainatate. "Pai, puteti bate la orice poarta, ca n-o sa gresiti. Toti s-au dus din sat. Au fugit de saracie! Si mie mi-au lasat pe cap trei nepoti. S-au dus dupa bani lungi. Daâ eu sunt batrana si nu mai am puterea ceea... Drept ca ne trimit bani, n-am ce spune. Iaca pe cel mai mare l-am scapat cu relele. Fumeaza si vine acasa tocmai dimineata. Intr-o zi o aruncat in mine cu scaunul. Ia uite ce vanataie am la mana asta... De s-ar intoarce o data ai lor, sa stau si eu linistita la batranete...", ofteaza matusa.
"MI-I DOR DE MAMA". Nici in Chisinau situatia nu e mai buna. Conform raportului Ministerului Educatiei, in capitala Republicii Moldova au fost inregistrati cei mai multi copii ramasi fara supraveghere parinteasca. Numarul acestora depaseste 4.000. La usa magazinului Gemenii din Chisinau cerseste Olguta. Este o copila ce-ti provoaca mila numai cand te priveste in ochi. Nu si-a vazut mama de doi ani, iar pe tatal sau nici nu-l mai tine minte, ca i-a parasit cand ea abia incepea sa vorbeasca. Cei 10 lei pe care i-am pus in cana de metal au incurajat-o sa ne vorbeasca: "Mama e plecata cu lucrul la turci. N-am vazut-o de mult. Nici poze nu ne mai trimite si nici bani. Cred ca a uitat de noi. Dar eu vreau s-o vad. Cand o sa fiu mare, n-am sa fac ca dansa. Mai inainte, demult, ne-a trimis 100 de dolari cu cineva cu microbuzul. Atunci am crezut ca o sa se intoarca... Inseamna ca n-a uitat de noi! Fratele meu tot ca mine lucreaza la piata de langa gara. Aici e mai bine, ca dincolo de drum sunt niste baruri si cand se insereaza si nu prea este lume pe aici, ma duc pe la mese si cer maruntis. Odata, un nene cu barba mi-a dat 50 de lei... In seara ceea am mancat salam".
TRISTETE
"Mama e plecata cu lucrul la turci. N-am vazut-o de mult. Nici poze nu ne mai trimite si nici bani. Cand o sa fiu mare, n-am sa fac ca dansa. (...) Odata, un nene cu barba mi-a dat 50 de lei... In seara ceea am mancat salam" -
Olguta
TENDINTA PERICULOASA
|
|
FARA CONTROL. Ramasi fara grija parinteasca, cei mici o iau pe drumuri gresite |
Responsabila din cadrul Sectiei de combatere a traficului de copii a reprezentantei UNICEF Moldova, Angelina Zaporojan, face o legatura directa intre exodul moldovenilor si amploarea pe care a capatat-o in ultimul timp traficul de copii si exploatarea fizica a minorilor in special de catre clanurile tiganesti. "Ramasi fara grija parinteasca, minorii sunt atrasi de viciile societatii si, in cele din urma, scapa de sub orice control. La inceput abandoneaza scoala, apoi incep sa fumeze, sa consume alcool, droguri, iar de aici ajung pe mana politiei". Potrivit responsabilului UNICEF - Moldova, cifra de 25.000 de copii nesupravegheati invocata in raportul Ministerului Educatiei este diminuata semnificativ. "Noi avem mari dubii in ceea ce priveste veridicitatea acestei cifre, dar, chiar daca o raportam la cei 1.000.000 de copii cu varsta de pana la 18 ani, o sa constatati o tendinta extrem de periculoasa", a mai spus Angelina Zaporojan.
|