x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Satul clandestin

Satul clandestin

de Petru Zoltan    |    06 Oct 2006   •   00:00
Satul clandestin

Comunitatea de romi stabilita la gra-nita dintre judetele Brasov si Covas-na constituie motiv de disputa intre prefecturi. In comuna Maierus, din judetul Brasov, romii au o singura adresa, Arini 104. Iar oamenii au trecut Oltul si si-au construit locuinte pe teritoriul Covasnei.

Comunitatea de romi stabilita la granita dintre judetele Brasov si Covasna constituie motiv de disputa intre prefecturi. In comuna Maierus, din judetul Brasov, romii au o singura adresa, Arini 104. Iar oamenii au trecut Oltul si si-au construit locuinte pe teritoriul Covasnei.

La granita dintre judetele Brasov si Covasna, o comunitate de romi, de aproximativ 700 de suflete, locuieste la aceeasi adresa, in Arini, la numarul 104. Nu e nici bloc, nu e nici palat. E casa lui Gheorghe Boros, un batranel de 75 de ani, in care isi duce viata zi de zi alaturi de sotia lui. In realitate, romii din satul brasovean Arini au trecut un podulet din lemn peste Olt, in judetul Covasna, si s-au pus pe construit case, pe un teren agricol, care le apartine. Insa le lipseste autorizatia necesara pentru construire. Motiv pentru care autoritatile din Covasna i-au amendat pe fiecare in parte cu cate 50 de milioane de lei vechi.

CARTEA RECORDURILOR. In casuta cu doua camere a batranului Gheorghe Boros, din localitatea brasoveana Arini, la numarul 104 locuiesc oficial aproximativ 700 de persoane. Batranul nu este suparat deloc pe autoritatile care i-au trecut in acte un numar atat de mare de "chiriasi". A aflat intamplator, in urma cu doua luni, ca traieste in aceeasi casa cu toti vecinii de peste Olt. Nu l-a intrebat nimeni daca este de acord ca oamenii din comunitate sa "locuiasca" la el in casa. "Am aflat cand a venit de la Bucuresti un domn. A zis asa: «Eu sunt de la Politia Regionala Bucuresti»." Bine, domne, sa traiesti, i-am zis. A venit aicea, s-a uitat la casa, ca cineva l-a informat ca am un bloc ca iau bani pentru ei. Am sapte copii, fiecare cu casa lui. Eu stau aici din 1950. Noi am cumparat pamantul asta de la un om din sat. Pe mine nu m-o suparat treaba asta. Stiam eu ca oricine venea avea cartierul 104", spune zambind batranul Boros. De la Gabriela Ungureanu, director executiv al Directiei Judetene Comunitare de Evidenta a Persoanelor, am aflat ca actele de identitate, pentru "chiriasii" lui Gheorghe Boros, au fost eliberate conform legii. "Orice cetatean care locuieste in mediul rural trebuie sa vina cu o adeverinta de spatiu, pe care primaria o elibereaza. Este vorba de o adeverinta din registru agricol, cum ca persoana locuieste la un anumit domiciliu. Primaria Maierus a eliberat adeverintele, noi eram obligate sa le facem actele. Sunt acum 120 de copii sub 14 ani fara carti de identitate", a declarat Gabriela Ungureanu, director executiv la Directia Judeteana Comunitara de Evidenta a Persoanelor.

SISTARE. Directia Judeteana Comunitara de Evidenta a Persoanelor Brasov a solicitat autoritatilor sa nu mai elibereze acte de identitate pe adresa Arini 104, pana cand Primaria Mairus nu isi rezolva problemele legate de sistematizare a localitatii. "Noi am spus sa nu se mai elibereze carti de identitate pana nu isi rezolva situatia la nivel local. Noi am eliberat cartile de identitate conform adeverintelor pe care le-a eliberat primaria. Nu sta in atributiile noastre sa verificam domiciliul pe care il declara primaria. Ei raspund asupra adeverintelor pe care le elibereaza, din registrul agricol. In cazul de fata, Primaria Maierus este de vina", a spus Gabriela Ungureanu. Dorel Toderas, primarul comunei Maierus, se apara si arunca vina pe fostii edili ai localitatii: "In comuna Maierus este o problema mostenita si am perpetuat-o. Buletinele s-au facut dupa actiunile politiei. Politia a initiat o actiune prin care fiecare rom sa aiba act de identitate".

DIALOG. Oamenii stau la mana autoritatilor

SATUL FANTOMA. Autoritatile din Brasov si Covasna au ajuns la cutite din cauza comunitatii de romi formate peste Olt. In schimb, SC Electrica SA Brasov a conectat satul, format peste noapte pe teritoriul Covasnei, la energie electrica. "Aproximativ 107 familii locuiesc la aceeasi adresa in judetul Brasov, dar din punct de vedere administrativ sunt pe teritoriul Covasnei. Multi dintre ei au contracte incheiate cu Electrica pentru curent, dar nu sunt actualizate", a declarat Aurelian Leonard Danu, prefectul judetului Brasov. Locuitorii "satului" care nu exista pe harta nu sunt doriti de nimeni. Aproape 90% din romii care si-au ridicat case pe teritoriul Covasnei sunt proprietari ai terenurilor. "Terenurile le-au cumparat de la diversi proprietari cu contracte de vanzare-cumparare, scrise de mana. Au un fel de forme legale. Contractele nu sunt autentificate la notar, dar totusi o forma de proprietate ar avea", a spus Ion Ursache, subprefectul judetului Covasna. Pe vremea cand era secretar in primarie, actualul primar al Belinului, a certificat contractele de vanzare- cumparare, incheiate intre proprietarii de terenuri si romii din zona, cu stampila Consiliului Local al comunei Belin. Pe langa problema cu locuintele, romii mai au un of: "Suntem oameni foarte necajiti. Nu avem unde sa muncim. Nu putem sa mergem la Covasna si cu dispensarul si cu scoala. Pana la Belin sunt 7 km. Vrem sa ramanem la judetul Brasov. Avem casele astea cotete. Noi am platit impozit la comuna Maierus. Cand am primit ajutorul social ne-o tras banii pentru impozit. Sa puna un numar la fiecare casa, nu la tot cartierul", se plange sateanul Muresan Costica.

PING-PONG. La nivel de prefecturi si primarii au avut loc discutii, dar nu s-a ajuns la nici o solutie. "Aceste familii sa se intoarca in judetul Brasov sa li se gaseasca niste amplasamente, sa poata sa isi construiasca legal locuinte. Ei nu sunt proprietari atat timp cat nu au autorizatii de constructii. Ne-am mai gandit acum aproape doi ani la modificarea limitei judetului Covasna. Sa trecem aceasta zona de cateva hectare Brasovului si in compensatie sa ne dea alt teren", spune Ion Ursache. Un alt motiv pentru care romii nu sunt doriti ca cetateni ai Covasnei l-am aflat tot de la suprefectul Ion Ursache: "Nu putem sa le asiguram conditii de trai minime pe teritoriul Covasnei, pentru ca avem si noi romii nostri". Prefectul judetului Brasov sustine ca "cei din Belin nu ii doresc pe romi pentru ca ar strica proportiile etnice ale comunei. Domnul prefect (n.r. - Gyorgy Ervin) mi-a spus ca, daca este populatie de etnie roma, el nu are nevoie de aceasta populatie pe raza judetului. Eu am ramas contrariat. In primul rand este toleranta si Uniunea Europeana are ca principiu toleranta. In al doilea rand este o usoara unda de bataie de joc. Din punctul meu de vedere imi este absolut indiferent de ce etnie este o persoana. Ce ar fi sa schimbam granitele la Gyor, unde avem o comunitate de romani?".

OAMENII SUNT PASATI INTRE AUTORITATI
Prefectul judetului Brasov nu este de acord cu solutiile oferite de autoritatile din Covasna. "In momentul de fata am cautat sa avem un dialog efectiv cu autoritatile din Covasna. Au avut cateva solutii pe care noi le consideram inacceptabile. Prefectul Gyorgy Ervin a venit cu ideea de a modifica granitele judetului. Acest lucru este aproape imposibil de realizat datorita costurilor implicate, pentru ca trebuie sa modifici toate documentele administrative. O a doua solutie irealista este aceea de mutare a caselor din Belin in Arini cu tot cu fundatie. Oamenii trebuie introdusi in legalitate, pentru ca sunt constituiti in comunitate. Ambele administratii sa colaboreze in a-i organiza si sa le elibereze documentele necesare, pentru ca multi cetateni dispun in momentul de fata de dovada proprietatii. Pentru cei care stau ilegal am propus o mobilizare ca sa putem sa le facem legalizarea. Ei vor fi legalizati pe Belin Covasna", spune prefectul Aurelian Leonard Danu.

NOTA
Articol realizat in cadrul proiectului "Jurnalisti de investigatie in apararea drepturilor minoritatilor", proiect derulat de Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Agentia de Monitorizare a Presei si finantat prin programul Phare 2003: Consolidarea Societatii Civile in Romania.
×
Subiecte în articol: reportaj brasov romii covasna judetului