x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Secrete - Tunisia

Secrete - Tunisia

de Anca Scarlat    |    17 Dec 2006   •   00:00
Secrete - Tunisia

Cand ajungi in Tunisia iti dai seama ca ai nevoie de mult timp pentru a nu pierde nimic. Si de un ghid bun, care sa iti arate tot, la cele mai potrivite ore.

Ghidul stie mai mult … Cand ajungi in Tunisia iti dai seama ca ai nevoie de mult timp pentru a nu pierde nimic. Si de un ghid bun, care sa iti arate tot, la cele mai potrivite ore.

Mai ales daca vrei sa fotografiezi tot ce vezi. Ar fi mare pacat sa nu o faci, pentru ca imaginile pe care le ofera aceasta tara sunt unice. Dar una este sa ajungi la Colosseum intr-un moment oarecare al zilei si cu totul altceva este sa te trezeasca dis-de-dimineata ghidul si sa te duca acolo la ora 9:00, cand soarele matinal se exprima printr-un auriu sublim, in contrast cu cel mai albastru cer pe care il vei vedea vreodata.

Am avut noroc de un ghid perfect. Un Tunisian cu trasaturi de italian - ultima insula a Italiei se afla la doar 90 de kilometri distanta de tarmul tunisian. Profesor de pedagogie la o universitate din Tunis, care a facut studiile in Romania si se straduia sa ne vorbeasca limba cat mai bine. Tunisienii sunt oricum deprinsi cu limbile straine si au o cultura foarte vasta.

DROMADERII APUSULUI. Tot datorita lui am inteles ce inseamna un apus de soare in Sahara, calare pe dromader. Si o cina la cort, in mijlocul desertului. Am inteles si de ce apa Mediteranei a fost si este sursa de inspiratie pentru multi artisti. Combinatia de albastru cu verde intens contrasteaza magnific la tarm cu vechile constructii albe, traditionale, ale Magrebului. Iar palmierii sunt creati parca pentru a intretine senzatia de ireal. Si totusi este cat se poate de adevarat tot ce vezi in jurul tau in Tunisia. Hotelurile impunatoare de pe malul Mediteranei, construite in stilul consacrat al palatelor seicilor arabi, rasaritul de soare din mijlocul desertului, mai exact din mijlocul celei mai sarate ape din lume, Lacul Palmierilor. Stralucirea ghipsului de pe dunele de nisip, care din jeep, la safari, par ramasitele unei imense oglinzi sparte de apasarea soarelui.

DESCOPERIRI. Este acelasi vechi Magreb despre care am citit in scrierile romanticilor. Devenit cat se poate de occidental, pentru a-si atrage turistii. Mai vezi insa si azi cum vechea civilizatie se exprima din interiorul celei contemporane. Si cum toate elementele culturilor care au construit Magrebul coexista intr-o armonie aproape postmoderna. Tunisia este o opera de arta ea insasi. Se lasa descoperita greu, ca o femeie araba. Chiar daca s-a modernizat. O privire superficiala poate percepe invelisul comercial. Dar Tunisia are multe secrete bine pastrate intre dunele Saharei si valurile Mediteranei.
×
Subiecte în articol: fotograf in jurul lumii