Cu mai puţin de un an până la startul Expo 2010, numărătoarea inversă a început. China, care găzduieşte Expoziţia Mondială (Universală) de anul viitor în superdezvoltatul oraş din sud Shanghai, şi-a propus ca această ediţie să fie cea mai mare din istoria de 150 de ani a manifestării.
Este pentru prima dată când o ţară în curs de dezvoltare găzduieşte Expoziţia Mondială, a declarat Xu Wei, purtător de cuvânt, directorul Departamentului de Comunicare şi Promovare de la Biroul de Coordonare al Expo 2010. Lucrările, demarate în 2007, sunt în grafic, a precizat Xu Wei, la Shanghai, pentru jurnaliştii din şase ţări central şi est-europene care au vizitat China, în iunie, la invitaţia MAE de la Beijing. România a fost prezentă prin Jurnalul Naţional.
Timp de 184 de zile, în perioada 1 mai-31 octombrie 2010, peste 70 de milioane de vizitatori vor putea admira gradul de dezvoltare economică şi tehnologică a lumii.
Deviza expoziţiei de la Shanghai, "Un oraş mai bun, o viaţă mai bună", reflectă preocuparea pentru dezvoltarea urbană şi protecţia mediului, pentru rolul oraşului în avansarea societăţii şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, fiind prima Expoziţie Mondială (Universală) care are ca temă oraşul.
Ca orice eveniment de acest fel, manifestarea are şi o emblemă. Înfăţişând trei oameni ţinându-se de mână, aceasta simbolizează marea familie a omenirii şi este inspirată din "litera" chinezească ce înseamnă "lumea", designul corespunzând dorinţei organizatorilor de a găzdui un eveniment global şi de a prezenta diversitatea culturilor urbane.
Mascota, Haibao, un simpatic omuleţ de culoare albastru deschis, este vizibilă deja pe străzile Shanghaiului. În chineză înseamnă indirect "comoara întregii lumi", designul ei provenind din "litera" chinezească "oameni", întrucât aceştia sunt creatorii şi beneficiarii vieţii. Vânzarea biletelor de intrare va începe în august, ne-a informat Xu Wei. Până în iunie, 240 de ţări şi organizaţii internaţionale şi-au confirmat participarea.
Ca ambasadori ai bunăvoinţei pentru acest eveniment au fost numiţi starul lumii filmului Jackie Chan, vedeta NBA Yao Ming şi pianistul Lang Lang, potrivit Beijing Review.
ORAŞUL ARMONIEI
Locul pe care este situată Expo Shanghai ocupă ambele maluri ale râului Huangpu între Podurile Nanpu şi Lupu, are o suprafaţă totală de 5,28 kilometri pătraţi, aria restricţionată pentru plătitorii de bilete fiind de 3,28 kilometri pătraţi. Proiectul are la bază conceptul de "Oraş al armoniei", referire clară la mult dorita armonie dintre om şi natură. Investiţia totală pentru suprafaţa de 5,28 kilometri pătraţi va ajunge la 2,63 miliarde de dolari.
În iunie, pe şantier, multe dintre principalele construcţii se aflau în fază finală. Erau încheiate deja lucrările de infrastructură la Pavilionul Chinei, Pavilioanele tematice, Expo Center şi Expo Boulevard, iar la Performance Center, acestea erau în curs, principalele construcţii urmând să fie finalizate până la sfârşitul acestui an. În total, expoziţia va avea 90 de pavilioane, iar la peste 60 dintre acestea lucrările au început deja.
ARHITECTURA MILENIULUI
De la prima Expoziţie Mondială, cea de la Crystal Palace din Londra, din 1851, manifestările de acest fel au devenit cunoscute prin arhitectura lor deosebită. Şi la ediţia din 2010, ţările se întrec în imaginaţie când este vorba despre proiectele pavilioanelor.
Pavilionul Chinei se bazează pe conceptul "Coroanei orientale" şi adoptă elemente din lemn specifice arhitecturii vechi tradiţionale, construcţia semnificând prosperitatea ţării, bunăstarea oamenilor şi bogăţia culturii chineze. Culoarea dominantă este "roşul din Oraşul Interzis", celebrul palat imperial din Beijing. Cu o înălţime de 60 de metri, clădirea este descrisă drept grandioasă.
Expo Boulevard este o structură semideschisă cu două niveluri subterane, un nivel superior, plus o boltă şi va servi drept complex cu multiple funcţiuni de transport şi comerciale.
Expo Performance Center, care seamănă cu o farfurie zburătoare, constă în principal dintr-o mare scenă centrală, prima din China care poate fi modificată în cadrul a 360 de grade, şi o sală multifuncţională cu o capacitate de 18.000 de locuri.
Pavilionul Ideilor, aparţinând Marii Britanii, are mii de "coloane" cu surse de lumină colorată şi care se răsucesc în adierea vântului, formând diferite imagini. Peretele exterior este format dintr-un ecran uriaş pe care se pot vedea scene "live" dinăuntru.
Pavilionul Franţei poartă numele de "Oraşul senzual", o clădire simplă care are înăuntru o grădină franţuzească şi care este înconjurat de apă, astfel încât pare că pluteşte.
La rândul său, pavilionul României va avea forma unui măr verde, dar lucrările încă nu au început.
CARNAVAL ŞI HI-TECH
Expo 2010 va găzdui aproximativ 20.000 de evenimente culturale, adică peste 100 pe zi, organizatorii dorind ca Shanghaiul să devină un "carnaval" pentru toţi.
Lumea s-a obişnuit ca la Expoziţiile Mondiale participanţii să îşi prezinte cele mai îndrăzneţe creaţii în domeniul tehnologiei, precum roboţi cântând la instrumente, lasere care proiectează filme pe ecrane de 50 de metri, vehicule autoghidate. Şi de data aceasta, participanţii îşi vor prezenta performanţele hi-tech în pavilioanele destinate corporaţiilor.
În Zona celor mai bune practici urbane, vizitatorii vor putea vedea modele de succes în dezvoltarea oraşelor în privinţa eliminării aglomerărilor de trafic, reducerii poluării, promovării comunicării (inter)umane, îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă.
Organizatorii s-au gândit şi la aceia care nu vor putea merge la Shanghai, oferindu-le o platformă interactivă, ESO, versiunea online a expoziţiei fizice. Varianta virtuală este diferită de site-ul oficial al manifestării, expo 2010.cn.
Pentru zecile de milioane de vizitatori din întreaga lume, Shanghaiul îşi va extinde reţeaua liniilor de metrou, acestea ajungând la 13, inclusiv linia expoziţiei. La finalul acestui "film" de anticipaţie, un mesaj ne trezeşte la realitate. Este totuşi doar o expoziţie, clădirile sunt temporare, cu excepţia unui număr de cinci, şi întreaga zonă urmează a fi reconstruită ulterior, precizează Xu Wei. Dar în cele 184 de zile, "dăm chinezilor ocazia să vadă şi alte culturi, dăm tuturor vizitatorilor, chinezi şi străini, şansa de a avea o viziune globală, internaţională" asupra stadiului de dezvoltare a lumii în care trăim, încheie el.
Citește pe Antena3.ro