x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Sighisoara se teme de Festivalul de la Sibiu

Sighisoara se teme de Festivalul de la Sibiu

21 Iul 2004   •   00:00

Organizatorii Festivalului de Arta Medievala de la Sighisoara vor readuce atmosfera epocii in cele trei zile dedicate evenimentului, dupa ce, in ultimii ani, vizitatorii s-au aratat dezamagiti de sarbatoare. Din pricina proastei organizari a editiilor Sighisoara 2000-2002, mult mai tanarul festival similar de la Sibiu "fura" tot mai multi turisti interesati de muzica, teatrul si ocupatiile Evului Mediu.

TATIANA DABIJA

Festivalul Medieval "Cetati Transilvane" de la Sibiu, aflat anul acesta abia la a patra editie, aduna de doua-trei ori mai multi turisti (60.000 in 2003) decat mai vechiul Festival de Arta Medievala de la Sighisoara, aflat la a 12-a editie. Dragos Pandele, purtatorul de cuvant al Casei de Cultura Sibiu - organizator al festivalului, alaturi de primaria locala - gaseste ca esecul din ultimii ani al manifestarii de la Sighisoara are la baza proasta organizare si programul neadecvat. "Concertele de muzica folk si rock de la festivalul din judetul vecin nu au nici o legatura cu perioada medievala. Acum doi ani au fost invitate pana si fetele de la Blondy... Pe langa asta, un festival de acest gen inseamna mai mult decat niste oameni imbracati in costume de epoca si care se plimba cu sabia pe strada", isi explica el motivele migratiei catre Sibiu a turistilor interesati de Evul Mediu.

RREVENIRE LA PROIECTUL INITIAL. Primaria Sighisoarei a inteles ca festivalul din cetate are de pierdut abia dupa ce presa si turistii s-au aratat foarte dezamagiti de organizarea de acum doi ani, cand arta medievala a fost reprezentata doar de doua formatii de muzica veche, iar singurii care au fost imbracati in costume medievale au fost doi turisti. In rest, nimic nu aducea aminte de Evul Mediu. Nici macar o parada de cavaleri. Autoritatile, care si in 2002 au fost printre organizatori, au luat din nou in maini fraiele festivalului, de data aceasta incercand o redresare. Au decis revenirea la programele anuntate in titulatura evenimentului. Concertele rock au fost inlocuite cu "asediul cultural" al cetatii Sighisoarei de catre patru ordine cavaleresti, vor fi spectacole de teatru medieval, muzica vremii, printi si domnite. Va fi amenajata si o Tribuna a Oamenilor Liberi, unde orice turist va putea sa-si strige pasurile sau parerile despre manifestare.

SIBIUL, FIDELITATEA MESAJULUI. Festivalului "Cetati Transilvane" din Sibiu atrage mai multi turisti decat Sighisoara pentru ca "este autentic medieval", crede Dragos Pandele. Organizatorii nu au facut compromisuri. Au semnat contracte numai cu formatii de muzica specifica Evului Mediu, spectacolele de teatru au fost in aceeasi nota, s-au dat "batalii" intre diferite ordine cavaleresti.

Daca Sighisoara are in fata Sibiului avantajul arhitecturii cetatii, foarte apropiata de a celor din epoca medievala, Sibiul dispune de spatii mai largi pentru manifestari. Anul trecut s-a tinut si un concurs, in urma caruia, prin tragere la sorti, un turist a fost declarat print. Ironica soarta, era un turist din Sighisoara. Acesta plecase insa de la festival, iar cel care a primit titlul nobiliar a fost un tanar din Cluj. I s-a dat un costum medieval, a fost plimbat cu o caleasca, insotit de doua domnite si i s-a oferit un ospat cu meniu medieval, consumat insa cu tacamuri moderne.

NIMIC NOU IN CETATEA SIGHISPAREI. Cu doua saptamani inainte de Festivalul de Arta Medievala, cetatea Sighisoarei isi primeste grupurile de turisti din strainatate - cele mai multe din Ungaria, Cehia si Germania - , mai numerosi decat cei din Romania.

Zidurile cetatii, ferestrele chivernisite cu flori, inscriptiile cu Dracula si casele vechi sunt fotografiate si filmate cu nesat. De sub palariile de soare, vizitatorii urmaresc cu gura cascata aratatorul ghidului. Ca un facut, in perioada festivalului, putini straini se arata interesati de cetate. "Din cauza haosului si a programului care nu prea are legatura, in ultimul timp, cu arta medievala", banuieste Dragos Pandele, omul care da informatii despre festivalul sibian rival.

Magazinasele din cetate vand exclusiv obiecte cu inscriptii sau desene legate de Dracula, vampir ori domnitor. Aceleasi tricouri cu Vlad Dracul, aceleasi vederi, aceleasi obiecte de artizanat. Nimic nou fata de anii trecuti.

COSMARUL SIGHISORENILOR. Pentru unii locuitori de astazi ai cetatii Sighisoarei, festivalul este un cosmar. Cum vine vara, nu mai pot pune capul pe perna linistiti.

Larma din cele trei zile medievale nu-i lasa sa doarma noptile. Sunt revoltati ca tinerii turisti isi fac nevoile pe ziduri si pe garduri, dorm pe jos pe langa alei, beau de sting si se pupa-n public ziua-n amiaza mare. "Dar si astea sunt tot apucaturi medievale", glumeste Adrian Gherca, patronul unui restaurant din cetate. Pe el nu-l deranjeaza "indisciplina" tinerilor, ca doar toti fac asa la 16-25 de ani. "Ce sa faca tinerii la festival? Sedinte de partid?", i-ar intreba Gherca pe cetatenii suparati. Patronul admite ca in cele trei zile de festival are incasari de trei ori mai mari decat in alte perioade.

"Dupa festival, cetatea miroase a WC public." Alexandru Gota, din Grupul de initiativa civica "Sighisoara Durabila", ar dori la festival un public mai putin numeros, dar "mai de calitate", interesat cu adevarat de arta medievala. Din punct de vedere economic, Sighisoara n-a avut prea mult de castigat din festivalul asta, crede Gota. "Tinerii care vin fac foamea trei zile, ca majoritatea sunt studenti si vin cu votca de acasa. La primele editii veneau 5.000-6.000 de turisti, iar festivalul era chiar de arta medievala. Acum vin 15.000-20.000 de oameni, iar dupa festival, Sighisoara miroase a WC public."

NEINSPIRAT

"Concertele de muzica folk si rock de la festivalul din judetul vecin nu au nici o legatura cu perioada medievala. Acum doi ani au fost invitate pana si fetele de la Blondy..." - Dragos Pandele, purtator de cuvant al Casei de Cultura Sighisoara

PRINTESA ADEVARATA

Organizatorii din Sibiu au cautat o solutie pentru a inarma spectacolul cu "un carlig" in prezent. Anul acesta, tema festivalului este "Familii nobiliare romanesti", iar cea care va patrona evenimentul este descendenta dintr-o astfel de familie: printesa Brianna Caradgea.

MARKETING

Festivalul de Arta Medievala de la Sighisoara, la care vor participa 400 de invitati, se va desfasura intre 30 iulie si 1 august.

Bugetul estimativ al manifestarii este de 140.000 de euro (peste 5,7 miliarde de lei). Toate locurile de cazare din cetate (134), dar si cele din oras au fost deja rezervate.

Primaria a dat zvon ca asteapta oferte de camere de la sighisoreni pentru cazarea celor 10.000-15.000 de turisti pe care-i asteapta la editia de anul acesta. Intrarea in cetate in cele trei zile de festival va fi, ca si anul trecut, 10.000 de lei, iar cei care vor sa urce cu masina in curtea cetatii vor plati 100.000 de lei. Anul trecut, organizatorii au strans 400 de milioane de lei numai din taxa de intrare.

Festivalul sibian "Cetati Transilvane" va avea loc intre 27-29 august si are un buget de 2,6 ori mai mic (2,2 miliarde lei) decat cel alocat rivalului sau.

Cu toate acestea, organizatorii au reusit sa incheie contracte cu trupe din strainatate. Anul trecut au avut invitati din Italia, Bulgaria, Belgia, Franta si Olanda, iar anul acesta vor veni trupe din Israel si Polonia si din cateva orase infratite cu Sibiul - Klaghenfurt (Austria), Landshut (Germania), Deventer (Olanda), Rennes (Franta). Alexandru Gota regreta ca Sighisoara nu a reusit sa atraga straini. E convins ca, daca s-ar fi respectat specificul medieval al festivalului, ar fi venit, cu siguranta, multi vizitatori din alte tari.
×