x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Suceava înainte de referendum

Suceava înainte de referendum

de Cristinel C. Popa    |    21 Iul 2012   •   15:24
Suceava înainte de referendum

Treburi gazetaresti m-au manat de curand la Suceava. Am gasit un oras frumos, plin de verdeata, insa intesat de multa deznadejde. Putina lume pe strazi, oameni blazati, parca fara chef de viata, fara vlaga. Cartierele pareau depopulate, parca tipa deziluzia in fiecare din aceste locuri. Curios, in prag de referendum, oamenii isi exprima pur si simplu pe strada, strainilor, dorinta de schimbare.

'Trebuie alungat, mama, pezevenchiul aista. Si-asa ne-a pacalit atat. Se uita la noi cu un ochi, dar cu celalalt privea in alta parte, la hotiile lui', glumeste un batran. Alaturi, un om intre doua varste imi explica ca oricine ar fi fost presedinte in acest moment ar fi trebuit schimbat. 'Este un moment psihologic favorabil schimbarii', spune el. La Suceava e un fel de sarbatoare acum ca se apropie referendumul. Subiectul de discutie peste tot e doar acesta. Am ajuns aici nu pe caldura torida, ci in perioada dinaintea unei noi zile caniculare. Insa, in Bucovina, in nordul tarii, intotdeauna e ceva mai suportabila vremea.

In nordul tarii
Trenul Iasi-Suceava opreste in scrasnet de osii pe un soare ce incepea sa arda. 'Daca doriti sa vedeti partea importanta a orasului coborati la Burdujeni', ma indeamna unul dintre insotitorii de tren. O gara nu demult renovata, cu tot felul de magazine, fast food, inghetata la cornet, chiar si o librarie foarte bine pusa la punct, cu zeci de titluri, in care vanzatorul te saluta recunoscator daca ii cumperi ceva. Coboara din tren oameni de la tara, cativa tineri, foarte saritori cand afla ca doresc sa aflu directia in care trebuie sa o iau spre o strada. Autobuzul toarce la capat de linie in asteptarea musteriilor. Merge din 20 in 20 de minute. 2 lei calatoria. Zeci de statii am de bifat pana in centru.

Pe strazile centrale, multa verdeata. Oamenii nu trebuie sa se fereasca de vipia de afara din acest motiv. Magazinele din centru au dat faliment, s-au transformat toate in second hand-uri. 'Nu mai are lumea bani. Ne-au nenorocit astia cu salariile taiate. De aceea aproape toti au tras obloanele si s-au transformat in magazine cu produse de mana a doua. Nici aici nu vin, se vand hainele la kilogram, dar degeaba'. Pana si pe strada oamenii vorbesc de perioada importanta dinainte de referendum. In autogara, la Gara, pe la carciumi, auzi doar de Basescu.

'Trebuie schimbat. Oamenii s-au saturat de saracie. Chiar si daca ar fi fost altul in locul lui tot ar fi trebuit schimbat. Mergem la referendum, cum sa nu!'. A devenit un fel de salut intre oameni la Suceava. Gara e plina si la intoarcere. Toata lumea incalzita se lafaie cu inghetata ce curge din aparatul albastru cu maner. 'Sunt izgoniti de nevoi. Pleaca oamenii din nordul tarii, daca se mai poate, mai ales in strainatate. Prea e saracia mare si prea ne-au lasat de izbeliste PDL-ul, de fapt toti cei din capul tarii', spune un barbat.

×