x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje "Suntem mândri, doar e ziua României!". Sărbătoarea Marii Uniri în oraşul Micii Uniri

"Suntem mândri, doar e ziua României!". Sărbătoarea Marii Uniri în oraşul Micii Uniri

de Cristinel C. Popa    |    01 Dec 2013   •   16:17
"Suntem mândri, doar e ziua României!". Sărbătoarea Marii Uniri în oraşul Micii Uniri

La Iaşi, tricolorul a fost arborat peste tot, pe unde s-a nimerit. Din autobuz, până pe reclamele mobile ale magazinelor şi ale restaurantelor. Ieşenii erau mândri cu steguleţele în braţe şi cocardelele în piept…

Autobuzul, nu foarte aglomerat, circulă cu viteză îndreptându-se spre Piaţa Unirii, unde au loc manifestările organizate de Ziua României.
Pe scaunul din spate o bunică îşi ţine în braţe nepotul. Luca Darius Ionuţ e un copil de grădiniţă ce şi-a exprimat dorinţa să vadă de aproape parada militară. “M-a rugat să-l las să îşi ia cu el steagul de anul trecut, l-a păstrat! Părinţii săi sunt acasă. Puteţi să-l fotografiaţi, suntem mândri, doar e ziua României!”, spune bunica. Ionuţ flutură la geam tricolorul. Adoptă apoi o poziţie îndrăzneaţă pentru a imortaliza evenimentul. Peste 55 de ani, chipul său va însemna istorie.
La una din staţii urcă doi oameni ai străzii. Instantaneu oamenii îşi duc palmele la gură. Un miros fetid ne astupă tuturor nările. Boschetarii, flămânzi, se grăbesc să prindă “pomana”: fasole cu cârnaţi şi nelipsitul pahar cu vin.

De dimineaţă, de la opt şi până după amiază, când s-a prelungit spectacolul festiv cu muzică populară, mii de ieşeni au trecut prin Piaţa Unirii. Dimineaţă, oficialităţile locale, în frunte cu primarul Nichita alături de invitaţi de la Bucureşti, între care miniştrii Şova şi Remus Pricopie, au ţinut nelipsitele discursuri. S-au depus coroane de flori la statuia lui Cuza din apropiere. Ieşenii s-au bucurat în special la defilarea trupelor de militari. Dar mai ales la spectacolul de muzică populară.
Unii s-au urcat pe statuie, l-au luat în braţe pe Kogălniceanu, aflat la temelia statuii lui Cuza, şi s-au pus pe dansat (foto). În mijlocul mulţimii, la cântecul moldovencei de peste Prut, s-a încins o horă de toată cinstea. Mai în spate, răsfiraţi, alţi dansatori. Unii dintre ei dansează cu aşa spor, încât crezi că joacă la propria nuntă.

Cetăţenii s-au învăţat să se distreze cu astfel de prilejuri naţionale, încât ziua pentru ei e una plină. Seara se strâng în găşti la chefuri cu muzică la maximum, cu manele şi fum de mici. E un prilej de a chefui nimerit, spun amărăştenii de cartier. Că altceva ce să facem!  După momentul “oficialităţilor” s-a dat drumul la fasole cu cârnaţi. Ca şi cu alte prilejuri, porţiile s-au servit pe strada Lăpuşneanu. Înghesuială, cozi interminabile, ca la sărbătoarea Sfintei Parascheva. Recunosc în mulţime un prieten rocker, flămând şi fără o leţcaie. Are de stat cel puţin o oră la rând, dar chiar şi aşa n-are alternativă.

 “Alo, nu vă mai impingeţi la fasole că este pentru toată lumea!”
“La foame, cârnaţiul prăjit miroase foarte bine! Mi-am luat o carte, citesc la rând dacă pot!”, îmi spune el. Pe stradă şi la coadă, oamenii cu copii în braţe şi tricolorul între ei îmi zăresc aparatul foto şi cer să fie imortalizaţi. Bătrâni neputincioşi şi săraci, boschetari, rockeri şi studenţI flămânzi – toţi umplu cunoscuta stradă Lăpuşneanu. Cu ani în urmă pe aici cobora Mihail Sadoveanu pentru a se opri la prânz la Hotelul Traian să facă o partidă de şah. Ionel Teodoreanu sau George Topârceanu se îndreptau grăbiţi spre case. Însuşi marele poet Mihai Eminescu ar fi stat la gazdă pentru puţin timp în casele acum demolate ale străzii.

Unii din mulţimea flămândă, cu caserolele în braţe, se aşează chiar şi pe ciment mâncând cu poftă din fasolea caldă.  “Unde e bunica? Mai ia o porţie, încearcă să intri din nou la rând! Te rog! Hei, tu ai mai fost o dată! Vă rog! Nu vă împingeţi”, surprind dialoguri disparate. “E cea mai bună fasole, pentru că e de Ziua Naţională!”. Pe lângă tricolorul steagului există şi un tricolor al foamei: fasole, cârnaţi, vin. Dar şi unul al bucuriei: muzică populară, dans, voioşie!
La Iaşi, ca şi în restul ţării, vremea a fost frumoasă. Cu mic, cu mare, oamenii s-au bucurat  de sărbătoare. Până şi câţiva maidanezi costelivi dădeau bucuroşi din coadă în apropierea oalelor imense cu mâncare. Deja îşi făcuseră norma pentru câteva săptămâni. S-au gudurat bucuroşi că nu i-a alungat nimeni. Doar e ziua noastră, a tuturor românilor, şi trebuie să sărbătorim cu toţii, cu căţel, cu purcel.
La mulţi ani România din oraşul Unirii de la 1859!



×