x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje ,,Tabăra Folk de la Calafat”. August fierbinte sub semnul folkului binefăcător

,,Tabăra Folk de la Calafat”. August fierbinte sub semnul folkului binefăcător

de Clara Margineanu    |    16 Aug 2013   •   23:36
,,Tabăra Folk de la Calafat”.  August fierbinte sub semnul folkului binefăcător
Sursa foto: Picasa
Capitala folkului de malul Dunării
,,Tabăra Folk de la Calafat” este evenimentul maraton al genului. Participă peste 100 de folkişti, poeţi, jurnalişti, organizatori de spectacole, reuniţi sub sloganul ,,Asta-i muzica ce-mi place!” Timp de opt zile şi nopţi se cântă, se recită, se lansasează cărţi şi albume, într-un ambient privilegiat. Spaţiul saturat de acordurile sonore ale chitărilor, versurilor, prieteniei şi bunei dispoziţii devine atributul libertăţii de a fi fericit.

Oraşul de pe malul Dunării este pe parcursul taberei, la începutul lunii august, capitala consacrată a folkului. Cantautorul Dan Vană a reuşit să ducă la bun sfârşit cea de-a şaisprezecea ediţie. Cu efort maxim, pe măsura pasiunii care-l mână în această luptă frumoasă şi cu sprijinul autorităţilor locale care au înţeles că o asemenea desfăşurare de forţe creatoare aşează o emblemă nobilă asupra oraşului. Spaţiul nu ne permite să-i amintim pe toţi participanţii iar a omite vreun nume ar fi nedrept. Cu atât mai mult cu cât artiştii îşi susţin recitalurile de plăcere. În Tabăra folk nu este vorba nici despre competiţie, nici despre onorarii, ci doar despre acele splendide daruri imateriale pe care şi le oferă unii celorlalţi, oamenii frumoşi, iradiind spaţiul cu vocile şi chitările lor. Începând cu ora unsprezece, în centrul oraşului, după prânz în spaţiul aerisit şi oranj al unui club generos, după amiaza pe scena de pe plaja de la Başkov, seara spre dimineaţă, pe scena de pe fostul port al Dunării spectacolele s-au desfăşurat în maniera ,,foc continuu”. Peste oraş, comunitate şi public venit de te miri unde s-a aşezat o binemeritată stare de bine, jubilaţie, speranţă. Şi anul acesta, au fost la Calafat, personalităţi de primă mărime ale folkului, reprezentanţi ai generaţiei de mijloc şi voci tinere. Cantautorii, români, bulgari şi sârbi au fost deopotrivă protagonişti şi spectatori întrupaţi parcă într-o singură fiinţă de cântec şi lumină.

În timpul acesta, la televizoare se cânta de pe alte scene. Unele politice. La Calafat s-a cântat mult pe versurile poetului Adrian Păunescu, între altele şi refrenul: ,,Ridicaţi de potop/ În deceniul profan/ Figuranţii în top/ Figuranţi în prin plan!” Muzica folk şi implicit poezia nu se află acum pe nici un culoar media.  Dar rezistă cu rost şi demnitate întru revigorarea spirituală şi emoţională a oamenilor frumoşi.

,,Poarta Sărutului”, un festin al bucuriei împărtăşite

În ultimii şapte ani, Tabăra Folk de la Calafat se prelungeşte în Festivalul Naţional de folk şi Baladă ,,Poarta Sărutului” de la Târgu- Jiu. Tinerii folkişti prezenţi la Calafat sunt concurenţi la Târgul Jiu iar o parte dintre personalităţile de primă mărime susţin recitaluri sau sunt membrii ai juriului. Bine aşezat în arealul valorilor gorjene, ajuns la a douăsprezecea ediţie, Festivalul ,,Poarta Sărutului” s-a concretizat în trei seri de spectacole susţinute pe scena Teatrului de vară din Târgu-Jiu. Concursuri ale interpreţilor şi grupurilor folk urmate de recitaluri extraordinare, emoţii, aplauze, un public numeros şi vital, implicarea profesionistă şi rafinată a organizatorilor au zămislit un festin al bucuriei împărtăşite. În fiecare dintre cele trei zile, în spaţii aerisite şi calde din oraş s-au întâmplat lansări de carte şi albume audio, minirecitaluri folk, discuţii destinse, prezentări cordiale, s-au armonizat glasuri şi chitări într-o atmosferă de confort afectiv şi bună dispoziţie. O tradiţie a festivalului de la Târgul Jiu este momentul petrecut la ,,Poiana lui Mihai”, loc cu încărcătură istorică, unde participanţii, într-un răgaz fertil, se odihnesc (cum altfel?) în muzică şi poezie. Autorii gorjeni au oferit o splendidă lecţie despre cum se poate scrie poezie patriotică în zilele noastre.

Meritul incontestabil al reuşitei acestui festin binefăcător din miez de august îi revine mentorului, preşedintele juriului, domnul Viorel Gârbaciu şi directorilor de festival Iani Gârbaciu şi Alexandru Băluţă. Nu ştim cum au reuşit o manifestare de asemenea amploare şi ţinută dar au demonstrat că unde există dorinţă şi pasiune se pot găsi resurse financiare, chiar şi prin hăţişurile crizei economice. Aceşti oameni merită să le mulţumim din suflet! Pentru că respectă artiştii poeziei cântate, pentru că prin demersul lor ne oferă crâmpeie de viaţă care ne aşează ,,mai sus de noi, mai sus”, dincolo de cotidian, grabă, griji, nelinişti şi măşti. Am fost pentru prima dată la ,,Poarta Sărutului” şi am văzut oameni fericiţi. Şi câteva lacrimi, de emoţie...

Marele premiu: Alexandra Andrei şi Cosmin Vaman din Iaşi; Premiul I secţiunea individual: Ioan Mateiciuc din Siret; Premiul II secţiunea individual: Narcis Tran din Târgu-Jiu; Premiul III secţiunea individual: Sarah Nicorescu din Craiova; Premiul I sectiunea grup: Grupul Descântec din Iaşi; Premiul II sectiunea grup: Grupul Zări din Botoşani; Premiul III sectiunea grup: Grupul Noi Doi din Dorohoi; Premiile speciale:
Premiul "George Stanca" -  Kethy Bivolaru din Bucureşti; Premiul "Stefan Geraksiev " pentru cel mai bun tânăr artist: Stefan Câşlariu din Dorohoi.

×
Subiecte în articol: folk