Din vremuri indepartate, ziua de 24 februarie este cunoscuta drept Dragobete sau Cap de primavara, altfel spus, ziua indragostitilor la romani. Sarbatoarea, numita si Dragostitele, aduce in atentie, pe de o parte, un personaj mitologic, -Navalnicul – personificare a dragostei patimaste si, pe de alta parte, din batrani se spune ca in aceasta zi pasarile se strang stoluri, se imperecheaza si incep sa-si dureze cuiburi.
Sarbatoarea nu putea trece neobservata la Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti' unde, in perioada 24 – 26 februarie, Dragobete cel Navalnic va fi marcat prin evenimente speciale. Nu vor lipsi melodiile de dragoste zise cu foc din fluieras de maestrul Dumitru Zamfira dar nici datinile specifice sarbatorii aduse in atentie prin teatru si poezie, dar mai ales prin maiestria mesterilor populari veniti din toata tara.
Cum ziua de Dragobete marcheaza (cel putin teoretic) sfarsitul iernii si renasterea naturii, numit fiind, cum spuneam, Cap sau Inceput de Primavara, mesterii vor aduce martisoare vesele, pe alese. Cei care poarta numele de Draga, Dragan, Dragan sau Dragos vor avea acces gratuit la Muzeul Satului, la 24 februarie, cu buletinul la purtator!
Asadar, personificarea dragostei si a optimismului precede adevarata sarbatoare de revenire la viata a naturii, eveniment marcat simbolic prin martisor, despre care se spune ca aduce noroc si fericire, este considerat drept talisman, aducator de frumusete, sanatate si puritate. Prin urmare, la Muzeul ASTRA din Sibiu, la Galeriile de Arta Populara aflate la Casa Artelor, mesterii populari vor veni cu martisoare confectionate din materiale ecologice si cu felurite miniaturi dupa obiectele de arta traditionala. Micile talismane reconstituie majoritatea simbolurilor cunoscute si iubite: ghiocei, trifoi, cosari, etc., fiind prinse cu snur alb-rosu, simbolul impletirii celor doua principii antagonice – motorul permanentei innoiri si a sperantei spre mai bine.
In Capitala, intre 24 si 29 februarie, are loc la Muzeul Taranului Roman Targul Martisorului.
Peste 200 de mesteri tarani, artisti plastici si studenti vor veni cu martisoare traditionale, mesterite din lut, textile, lana hartie sau fetru, dar si cu martisoare de criza si suprarealiste, vintage si recycle, altfel spus, de toate pentru toate buzunarele.
Nu vor lipsi nici <> gastronomice: turta dulce, dulceturi, zacusca, gem de prune, kürtös kalács, prajiturele de Alexandria si de Baia Mare, suc de mere de Malancrav, miere si alte bunatati.