x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Terapie cu pumni și înjurături

Terapie cu pumni și înjurături

de Sergiu Cora    |    04 Iun 2015   •   00:32
Terapie cu pumni și înjurături
Sursa foto: ferrerivideo/Getty Images/iStockphoto

Ce se întâmplă în aşa-zisele cabinete ale doctorilor de ocazie este de-a dreptul şocant. Tratamentul seamănă mai degrabă cu o şedinţă de tortură.

Împins de curiozitate, mi-am inventat o durere nebună de cap şi m-am prezentat la cabinetul omului care vindecă tot. Aflasem de el de pe internet, unde are postate anunţuri pompoase cu aşa-zişi pacienţi vindecaţi prin minuni.

Omul m-a observat chiar de la intrarea în curtea casei unde-şi desf㬺oară activitatea şi a început să ţipe. Se pare că până şi el are un duşman natural:

„Ăsta-i de la ANAF, bă! Care eşti, mă, de la ANAF?”

Îmi continui drumul spre cabinet şi am primul şoc. Cel puţin treizeci de persoane, majoritatea de vârsta a treia, aşteptau la uşă. Fără să am timp măcar de „Bună ziua!”, sunt preluat de o duduie, asistentă, cu o privire suspi¬cioasă.

„Dumneavoastră?
Am şi eu o durere de cap, insuporta¬bilă...”
Din cabinet, vraciul, cu un ton destul de ridicat, o întreabă pe asistentă:
„Ce vrea ăla, mă?
A zis că-l doare capul!
Să vină la mine!”

Era clar că nu mă încadram în profilul clientului falsului doctor. Totuşi am intrat în cabinet. Locul semăna mai degrabă cu o toaletă dezafectată, cu un birou în mijloc. Făcătorul de minuni medicale n-are nevoie de halat; se mulţu¬meşte cu un tricou care dă să-i crape peste burta imensă:

„Te doare capul, mă?
Da, am o durere intensă aşa, dimineaţa...
Acum te doare?
Da!
Precis?
Da!”

După ce m-a analizat atent, vraciul mi-a ordonat să mă aşez pe un scaun. Imediat invită în cabinet o altă pacientă şi o aşază cu faţa-n jos, pe o saltea veche şi murdară. Îşi dă un pantof jos din picioare şi începe circul. O loveşte cu călcâiul pe unde apucă. Femeia ţipă ca din gură de şarpe.

„Aaau!
Ce zodie eşti?
Peşti!
Fir-ai a dracului!”

O înjură fără nicio reţinere şi o calcă în picioare la propriu, fără să-l intereseze dacă pacienta are vreun diagnostic de boală. Se uită zâmbind la mine şi face glume pe seama kilogramelor femeii.

„Câtă apă are asta în corp! Apă, apă! Ai 115 kile' cu bătaie cu tot, fir-ai a dracului de grasă!”

După terapia cu pumni şi picioare, vraciul îi ordonă pacientei să-l sărute. Aceasta se conformează, apoi iese din cabinet, nu înainte de a lăsa o sută de lei pe masa asistentei. Cine urmează? Eu!

„Te mai doare capul?
Mă mai doare!”

Şi cât ai clipi, doctorul de ocazie mă înşfacă de cap şi începe să-mi dea palme.

„Aaau... Staţi aşa!
Păi, vii la mine să mă baţi?
Cum să vă bat? Aoleo, staţi aşa, nu mă mai trageţi de urechi!
Gata, nu te mai trag!”

Am răsuflat uşurat că am ieşit din mâinile terapeutului de ocazie. Am plătit şi eu tratamentul cu o sută de lei şi am plecat direct la specialiştii cu şcoală, să văd ce spun ei despre astfel de metode.

Şi dacă astfel de vraci nu sunt medici cu acte, nicio autoritate din domeniu, cum ar fi Colegiul Medicilor sau Ministerul Sănătăţii, nu-i poate sancţiona.

Nu au nicio pregătire medicală, nu cred că au nicio pregătire în general. Şi există pericolul ca ei să vă pună un diagnostic greşit. De multe ori se fac anumite manevre osteopatice, care pot pune în pericol chiar viaţa pacientului.
Ruxandra Constantina, medic
 

×