x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Tutte le strade portano a...

Tutte le strade portano a...

de Marin Raica    |    16 Iul 2006   •   00:00

Nu este usor sa vorbesti despre Roma. Atmosfera cosmopolita, strazi pline de oameni, istorie, un farmec aparte.

FOTOREPORTAJ - Click pe imagine

Nu este usor sa vorbesti despre Roma. Atmosfera cosmopolita, strazi pline de oameni, istorie, un farmec aparte.

In vacanta, in Italia. Totul e foarte viu. Pornind de la femei cochete, barbati vorbareti si destul de temperamentali pana la mireasma de pizza, cumparaturi la elegantele magazine de pe Via Condotti sau chilipiruri la piata din Porta Portese. In plus, tratoriile din Trastevere, cele mai proaspete paste, delicioasa inghetata italiana si cafeaua minunata. Gesticuland in timp ce discuta ultimele noutati, participand la demonstratii publice, parcandu-si masinile puternice sau sorbindu-si espresso-ul, localnicii traiesc si iubesc viata la maximum.

MONUMENTE. Imaginati-va un loc vechi de 3.000 de ani. Orasul etern - "la citta eterna", impanzit de monumente istorice, are de oferit cate ceva pentru toate varstele si toate gusturile. De fapt, Roma este un oras-muzeu. Un oras care a depasit limitele istoriei, adunand experiente, istorie si arta. Si a avut parte de momente de glorie si de uitare.

Roma este situata in partea central-vestica a Peninsulei Italice, pe cursul inferior al Fluviului Tibru, in regiunea Lazio. In limitele capitalei Italiei (una dintre cele mai elegante capitale) este cuprins orasul-stat Vatican. Primul oras al tarii ca numar de locuitori (2.472.540) si mare centru politic, financiar si cultural. Renasterea a acoperit Roma cu monumente valoroase: Basilica San Pietro (cea mai mare biserica din lume, pictata de Michelangelo), Palatul Vaticanului, Palatul Farnese, Villa Medici... Din perioada barocului dateaza multe palate si biserici, unele realizate de artisti vestiti.

LIBERTATE. Nu mi-am propus sa fotografiez ceva anume. Este bine sa explorezi Roma la pas, deoarece fiecare colt ofera o comoara nebagata in seama sau o panorama de neuitat...

Interesant este ca peste tot poti sa fotografiezi fara sa te traga nimeni de maneca: in metrou, in magazine, in muzee. Oamenii sunt mult mai liberi si par ca nu au nimic de ascuns. In Roma sezonul turistic e declarat deschis cu putin inainte de Pasti, iar orasul este plin ochi de turisti pana pe la sfarsitul lui octombrie.

Daca veti trece cumva prin orasul etern in aceasta vara, la plecare nu uitati sa aruncati o moneda in Fantana Trevi. Garantia faptului ca va veti reintoarce pe aceste meleaguri stravechi. "Toate drumurile duc la Roma". Sau, mai bine zis, "Tutte le strade portano a Roma".
×
Subiecte în articol: fotograf in jurul lumii roma