x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Un roman din diaspora franceza: “Ma gandesc sa renunt la cetatenia romana! Ambasada Romaniei in Franta ii jigneste si ii dezonoreaza pe romanii ce apeleaza la serviciul pasapoarte!”

Un roman din diaspora franceza: “Ma gandesc sa renunt la cetatenia romana! Ambasada Romaniei in Franta ii jigneste si ii dezonoreaza pe romanii ce apeleaza la serviciul pasapoarte!”

de Cristinel C. Popa    |    08 Iul 2016   •   16:38
Un roman din diaspora franceza: “Ma gandesc sa renunt la cetatenia romana! Ambasada Romaniei in Franta ii jigneste si ii dezonoreaza pe romanii ce apeleaza la serviciul pasapoarte!”

Militarul roman Emil Bodi a avut recent o experienta neplacuta la Serviciul Pasapoarte al Consulatului General al Romaniei de la Marsilia. El se plange de programul nepotrivit al ambasadei, program ce l-a facut sa piarda timp pretios, dar si pentru faptul ca personalul roman de acolo se poarta ca si cum s-ar afla pe propria mosie. Incidentul neplacut pe care l-a trait s-a petrecut pe cand dorea sa reinnoiasca pasaportul expirat, dorind de asemenea sa o treaca si pe fetita sa pe noul act. Mai mult, el insinueaza faptul ca cei de acolo recurg pana si la mici siretlicuri doar pentru a mai baga un ban in plus din buzunarul romanului aflat pe alte meleaguri. Bodi, care este militar veteran intr-o armata europeana (pe care doreste deocamdata sa nu o faca publica), a impartasit din necazurile celor ce asteptau la coada in aceste zile la Marsilia, la Serviciul Pasapoarte. El s-a adresat nemultumit Jurnalului National, sesizand o serie de nereguli ce se petrec acolo: “Am fost la ambasada Romaniei la Marsilia cu cateva zile in urma! Cu chiu, cu vai, au deschis poarta in timp regulamentar, joia programul pentru pasapoarte este pana la orele 14, eu am fost prezent pe la orele 13. A aparut o cucoana, i-am spus ca am restrictie in program si nu pot veni oricand. Aici m-am intalnit cu un baiat pe nume Ionut, un tanar la 26 de ani, ce se plangea ca ambasadorul il pune sa munceasca pentru el trei saptamani ca sa-i faca pasaportul si-i mai cere si 100 de euro! Ca sa vezi ce bestii ocupa astfel de functii! I-a cerut ambasadorul sa munceasca pentru el, ca are firme de constructii pe aici! Asa se comporta in anul 2016 ambasadorul cu cetatenii romani aflati la Marsilia! Cred ca merita facut public acest fapt, pentru ca afecteaza foarte multi romani. Ionel lucreaza in constructii, e un baiat pe care l-am cunoscut la ambasada, cum am spus”, a povestit Emil Bodi, romanul ce face parte din diaspora franceza.  

 

“Poarta de la ambasada se dechide cu un fel de vizeta, ca la puscarie, toti functionarii sunt grasi pe aici”

Emil Bodi, care spune ca s-a saturat de mentalitatea smechereasca afisata pana si la ambasadele romanesti din strainatate, este un barbat onest care stie ce sunt greutatile si mai ales, este si a fost un luptator desavarsit toata viata - o lupta pe care a dus-o cu diversi inamici, inclusiv cu birocratia si tiganeala romaneasca atot-prezenta pe la institutiile noastre din tara si de oriunde. El a tinut sa se prezinte onest, ca un militar corect ce este rememorand necazurile prin care a trecut, intr-o scurta prezentare: “Ma numesc Bodi Emil si ma prezint azi ca si militar european la ambasada tarii mele, Romania. Joi, la orele 13.00, m-am prezentat pentru a-mi regla problemele cu pasaportul. Ionut, un baiat la vreo o 26 de ani, constructor, il gasesc acolo. Baiatul imi spune ca a vorbit si el cu consulul, neavand acte, consulul sau ambasadorul, ce o fi (unul gras, pare-se, lipsit de griji) ar fi cerut acestui Ionut un sejur de munca de trei saptamani, plus 100 de euro in schimbul facerii pasaportului. Daca Ionut m-a mintit, inseamna ca va mint si eu, dar sunt convins ca acesta este adevarul. In plus, baiatul mi-a spus ca pozele se fac la sotia ambasadorului in schimbul a 15 euro, spunandu-i-se ca alte poze, din alta parte, nu sunt bune. Sotia sa are un aparat de fotografiat, in schimb, la statiile de metrou, la aparate, pozele se fac in schimbul sumei de 5 euro. Ca roman imi este sincer rusine, ma gandeam chiar sa renunt la nationalitatea romana, asa cum au facut-o si alti romani (pare-mi-se si Cioran, probabil ca stia el ce stia!). Am plecat de la amabasada cu un gust amar si nu ar fi trebuit, pentru ca aceasta reprezeinta practic o “insula” romaneasca in care ar trebui sa te simti bine. Probabil ca si vina mea a fost ca nu m-am dus mai de dimineata, dar am plecat cu un dezgust din aceasta ambasada romaneasca, unde si culoarea galbenului din drapel bate spre un maroniu mai degraba. E adevarat tot ce va scriu aici. P.S : Doamna care a deschis poarta era o doamna foarte grasa, a deschis poarta la fel, asa cum se deschid usile de la puscarie, au acolo o vizeta si cu chiu, cu vai, a deschis ca sa intru, spunandu-mi ca deja e tarziu! Era ora 13.00, iar programul era pana la 14.00, iar eu am program de armata, nu pot veni oricand! Programul de lucru cu publicul in ziua de joia este de la 9 la 14, iti dai seama ce obositi erau saracii!....Foarte ofuscati si foarte indiferenti acesti ambasadori, consuli sau cum si-or mai spune”, povesteste cu amaraciune in glas Emil Bodi, care nu doreste sa aiba o experienta similara cu vreo institutie romana in viitorul apropiat.

×