x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Un studiu stiintific romanesc, realizat de un profesor de la Universitatea Cuza din Iasi, preluat in New York Times

Un studiu stiintific romanesc, realizat de un profesor de la Universitatea Cuza din Iasi, preluat in New York Times

de Cristinel C. Popa    |    18 Dec 2015   •   12:10
Un studiu stiintific romanesc, realizat de un profesor de la Universitatea Cuza din Iasi, preluat in New York Times

Un studiu stiintific ce provine de la Laboratorul de Biofizica moleculara si Fizica Teoretica a Facultatii de Fizica din Iasi este prezentat de prestigiosul ziar american New York Times. Lucrarea apartine prof.univ.dr. Tudor Luchian, de la Facultatea de Fizica a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, care a colaborat cu doi profesori din Coreea de Sud.

Articolul, aparut pe site-ul publicatiei americane sub titlul "Cum ne poate ajuta exercitiul fizic sa luptam cu raceala" prezinta concluziile unui articol stiintific semnat de Luchian Tudor (Universitatea "Alexandru Ioan Cuza"), Lee JK ((Universitatea  Chosun, Coreea de Sud), Park Y. (Universitatea Chosun, Coreea de Sud) din revista ‘Scientific Reports’ (Nature Publishing Group, UK), "Effect of Regular Exercise on Inflammation Induced by Drug-resistant Staphylococcus aureus 3089 in ICR mice".

Acesta arata ca exercitiile fizice, in general asociate unui corp sanatos, au efecte demonstrate asupra reducerii inflamatiei in organism in momentul in care organismul se lupta cu infectii.

„In termeni generali, sistemul nostru imunitar reactioneaza la microbii invazivi prin intermediul mai multor celule. Unele dintre aceste celule nu combat infectia direct, dar in schimb contribuie la aparitia unei inflamatii. Cand ne gandim la inflamatii, de obicei ne gandim la febra, umflare si roseata. Dar inflamatia poate fi si buna, deoarece ajuta corpul sa se vindece atunci cand se lupta cu microbii”, se arata in articolul din The New York Times.

“Totusi, inflamatia poate fi si disproportionata in raport cu amenintarea pentru sanatatea unui organism, iar acest lucru se intampla cu atat mai mult cu cat este mai multa grasime in organism. In acest caz, inflamatia se poate declansa si fara sa existe vreo infectie, iar atunci cand inflamatia este prea puternica, aceasta poate dauna organismului intr-o masura mai mare decat il ajuta”.



Studiul citat a avut la baza experimente realizate pe doua grupe de soareci masculi - un grup care a fost fortat sa aiba o activitate fizica moderata (echivalentul a 30 de minute de jogging pentru oameni) si unul al carui stil de viata a fost sedentar. Grupul de soareci activ din punct de vedere fizic a raspuns mult mai bine unei infectii ulterioare, in special datorita faptului ca nivelul de inflamatie a fost mai scazut.

Articolul este un rezultat al colaborarii dintre echipa Laboratorului de Biofizica Moleculara si Fizica Medicala de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” echipa din Coreea de Sud, in cadrul unui proiect finantat de guvernul coreean. Intitulat Design and Development of Therapeutic AMPs against Epidemic Superbugs, proiectul isi propune sa identifice noi compusi cu potential farmaceutic pentru lupta impotriva bacteriilor rezistente la actiunea antibioticelor actuale.

×