x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Voluntari - Americanii fac minuni

Voluntari - Americanii fac minuni

de Mihaela Biliovschi    |    15 Sep 2006   •   00:00
Voluntari - Americanii fac minuni

Incercarea americanilor de a alina durerea fizica a saracilor de prin nordul cel mai nord al Moldovei a avut efecte surprinzatoare. Nu numai speranta unei vindecari pe gratis i-a atras in aceste zile pe botosaneni ca bancomatele in zi de salariu, dar mai ales tentatia de a vedea pe viu un american.

Cum arata, cum vorbeste, ce culoare are pielea, cu ce se imbraca si, mai ales, sa le vada reactia la contactul cu aerul de tara imbibat cu miros de tizic si ingrasamant proaspat de grajd. Si, mai ales, au venit satenii ca se stie deja. Tot ce vine de peste granita musai ca e gratis.

DISCOVERY.Prezenti deja pentru al saselea an la Botosani, americanii au decis de data asta sa viziteze si zonele din care provin cei mai multi si nenorociti pacienti ai lor. Mediul rural. Au stabilit tacticos ca se cade sa mearga in zonele cele mai departate de centrul judetului, acolo unde infrastructura primara este inca un vis mult mai indepartat decat UE. Unde oamenii se hranesc numai cu roadele de pe pamant si din ce mai capata de la animalele din batatura. Unde femeile ajung cu greu sa nasca intr-un pat de spital cu asistenta medicala profesionala, iar scolile reprezinta inca un moft pentru taranul de rand.

Asa a ajuns americanul de la Misiunea Medicala din nordul Americii in nordul Moldovei. Tocmai hat, la Hanesti. Aici, oamenii din comuna, aia mai saraci - adica majoritatea - , au fost anuntati ca vin americanii sa-i caute de boli. La ora cutare, in ziua de sambata, sa fie toti prezenti, curati la chilotei si sub limba, pieptanati si parfumati. Sa curete puchii de pe ochii copiilor si sa le scoata gloadele de sub unghii. Asa au si fost, numai ca putini. "Mai degraba se duc la inmormantari oamenii astia decat sa se caute de boli", a dat cu satarul o femeie mai zdravana, dupa cum cara ea doua ciubere ochi cu apa. Sa fi fost la vreo 15-20 de suflete, din care doar vreo zece copii pentru consultatii. Deci, cum fusese treaba: americanul doctor vine, pune stetoscopul, examineaza pacientul si-si da cu parerea in privinta diagnosticului. Daca e posibil sa fie un caz care necesita interventie chirurgicala, atunci il programeaza pentru a doua consultatie la spitalul din municipiul resedinta de judet. Abia atunci doctorii decid de comun acord daca vor baga bisturiul in pacient. "A-ha! Mai, fatuca, mai, da’ de-aiasta am vinit io amu’? Io crezui ca-mi ie durerea cu tatu’!", se arata o batrana ofticata imediat ce afla ca nici macar americanii nu pot face minuni.

AJUTOR. Dupa ce ii consulta pe sateni la dispensarul din Hanesti, americanii vor opera gratuit cazurile cele mai grave la spitalul din Botosani

ZMEUL-SOARE. Cabinetul medical e amplasat vizavi de crasma din Hanesti. Ironia vesela de la intrare a palit cand am dat cu ochii, inauntru, de copii cu jumatate de viata. Carora le-ai fi dat o sansa mai buna daca nu s-ar fi nascut. Valentin, un baietel de 3 ani cu picioarele ca doua crose de golf. "Club legs", asa l-a denumit doctorul Douglas Hagen, directorul Departamentului Doctori din cadrul Fundatiei Medical Missions. Reactie ca la doctor, copilul s-a zvarcolit in pampersul inghesuit pana cand maica-sa l-a lasat in pielea goala. Pielea lui galbena a scrijelit-o pe a mea. Un torace ca o cusca patrata in care se tin perusii cu aripi tunse. Un corp de copil, inger. Nimeni nu si-ar fi imaginat ca omul se poate naste in asa ceva. Dupa ce examinarea a trecut, una fugara si precisa, copilul a zambit. Un zambet deja resemnat cu ceea ce este, si-a tras zmeul-soare de sfoara si a pornit intr-o fuga impleticita afara spre ceea ce va fi viitorul sau. Valentin nu a fost singurul copil al carui parinte si-a cautat doza de speranta. Au aflat cu totii ca nici macar doctorii americani nu pot face minuni. Cel putin nu minuni mai mari decat ai nostri, autohtoni.

MAINI UMANITARE. La Cotusca insa situatia s-a schimbat. Mai bine zis, aerul s-a schimbat. Comuna face parte dintr-o zona defavorizata prin pozitionarea sa geografica. Departe de orice sursa de apa, de gaz sau de politicieni, oamenii din Cotusca isi incalzesc reumaticul pe vreme de iarna cu tizic. O amestecatura din balega de vaca, paie si apa, omogenizata prin calcatul in picioare si pusa la uscat in forme circulare. Iarna se ia roata de margine si se arunca in para focului. Imaginati-va numai un pic ce aroma se infiripa in traditionalele case moldovenesti. La Cotusca, afla si doctorul american, babele sufera de ginecologie. "Cum, maica, mi-o iesit un mat din burta. Da’ o intrat ’n-apoi. Amu’ vin ca poate o iesi din nou", se dezvaluie in mod misterios si pe la colturi de gard o tata visand la miraculoasa mana de doctor de peste mari si tari. "Dar poate or fi venit cu ajutoare?", s-au intrebat altele. Treaba cu ajutoarele e si mai ilara. Ca tot ce-i picior de strain si strabate granita romaneasca musai sa aduca si ceva gratis la popor. Ca altfel nu-i de neam bun. Treaba de la usa cabinetului medical din Cotusca se subtie drastic dupa ce babele aflara ca doctorul nu consulta si dincolo de chilotii tetra. Peste trei sferturi din adunatura suferind de afectiuni ORL luase calea batatorita a cararilor spre casele si telenovelele lor, unde vor afla ca, totusi, americanii fac si minuni. "Maica, draga, da’ Bil acela, a lu’ Clinton, cum aduse el curcubeu’ la Bucuresti?"

MITURI. Asa crezu si batranelul cu mana facuta "covata". Si-a pierdut speranta dupa ce-i murise sotia. Tot in anul acela avusese si un accident la circulara si si-a betegit mana. Nu a luat in seama durerea, dar mai cu seama si-a inecat-o in alcool. Acum nu mai poate misca deloc degetele si nici face treaba acatarii. A venit la doctor sa-l salveze. Adica sa-i faca o minune. Afla si el, la fel ca multi altii, ca doctorii americani nu sunt mai deosebiti ca aceia romani decat cu un singur lucru: "Acu’, trebuie sa recunosc. La ai nostri ne ducem noi, cu gaina, cu cocosul, batem la usa zile intregi sa ne dea o programare. Americanul o trecut Oceanul si ne-o batut el in poarta. Iaca-i bine asa. C-am vazut american".

Din cele doua vizite operate in comunele botosanene, americanii au selectat in total vreo cinci cazuri pe care pot interveni chirurgical. Majoritatea insa provine din municipiu si toata lumea si-a pus in gand un singur lucru: americanii pot face minuni, trebuie sa poata face minuni.

MEDICI CARE DAU, NU CER
BOLNAV. Valentin, un baiat de 3 ani, are picioarele ca doua crose. Americanii ii zic "Club legs"
Fundatia Medical Missions a fost infiintata in 1996 de un doctor american din Filipine. A pus bazele organizatiei pentru a-si ajuta semenii aflati in nevoie de ostoire a durerii fizice, dar mai ales pe copiii nascuti cu malformatii congenitale. Doua femei, membre in consiliul de conducere MMF, au propus mai tarziu Misiunea Romania. Una din ele infiase un copil din Botosani si cunostea zona binisor. Cunostea si nevoile acute ale copiilor saraci de aici si a avut castig de cauza intre colegii sai. In 2001, Medical Missions a campat la Botosani, judetul ce tine nordul Moldovei. Pentru cinci ani la rand, acestia au tot revenit la Spitalul de Pediatrie, pentru a-i opera pe copii. Anul trecut, Consiliul de Administratie al fundatiei a votat o extensie a misiunii pentru inca doi ani. Iar zilele acestea, nu mai putin de 55 de americani, doctori si asistenti medicali, vor opera cazurile critice din cele 230 de dosare medicale pe listele lor. Judetul Botosani este singurul din Romania unde medicii americani de la MMF au intins o mana de ajutor.

×
Subiecte în articol: reportaj minuni