x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Xin Nian Hao! - Suntem in Anul Porcului!

Xin Nian Hao! - Suntem in Anul Porcului!

de Irina Cristea    |    18 Feb 2007   •   00:00
Xin Nian Hao! - Suntem in Anul Porcului!

Cu prajituri si coltunasi, curatenie generala, cadouri si multe, multe artificii, chinezii au sarbatorit ieri noapte trecerea in noul an si au dat startul festivalului primaverii, cuprinzand 15 zile de petreceri. Oamenii au convingerea ca Anul Porcului le va aduce belsug si impliniri.

Cu prajituri si coltunasi, curatenie generala, cadouri si multe, multe artificii, chinezii au sarbatorit ieri noapte trecerea in noul an si au dat startul festivalului primaverii, cuprinzand 15 zile de petreceri. Oamenii au convingerea ca anul Porcului le va aduce belsug si impliniri.

Peste 1,3 miliarde de chinezi sarbatoresc azi anul nou chinezesc, ce da startul unei perioade de 15 zile de petreceri. Atat pentru chinezii aflati pe teritoriul tarii lor, cat si pentru cei care traiesc peste hotare (4.000 doar in Romania), intrarea in anul Porcului urmeaza sa aduca, potrivit traditiei, noroc, belsug si fericire. "Va fi un an foarte bun pentru intreaga lume si ne asteptam ca in China sa aiba loc multe casatorii si sa se nasca multi copii. Asa se intampla de fiecare data cand intram intr-un an atat de benefic", ne-a declarat Tang Dasheng, atasat cultural in cadrul Ambasadei chineze la Bucuresti. Daca o femeie ramane insarcinata in cursul anului Porcului, in familie este mare sarbatoare, iar copilul va avea parte cu siguranta de o viata fericita traita in cinste si corectitudine. De altfel, se considera ca oamenii nascuti in anul Porcului sunt modesti, rabdatori, optimisti si prea putin dornici sa apara in prim-plan. Rezervati fata de noile cunostinte, isi arata adevarata fata doar in preajma prietenilor si a celor dragi. Sunt plini de viata si cu un suflet mare, gata oricand sa dea o mana de ajutor. Nu-si dezamagesc niciodata apropiatii si sunt caracterizati de un mare respect fata de reguli, legi si norme.

INTAI CURATENIA, APOI DISTRACTIA. Dupa ce toate gospodariile ies din curatenie generala si toti chinezii se asigura ca s-au tuns si s-au ferchezuit si si-au cumparat si ceva nou de imbracat, sarbatoarea poate incepe. Ajunul Anului Nou si primele trei zile sunt cele mai importante momente, iar autoritatile de la Beijing prevad acordarea a sapte zile de concediu pentru toti angajatii.

Anul Nou sau Festivalul primaverii, cum mai este numit, debuteaza cu o masa bogata, in jurul careia se strange intreaga familie. In acelasi moment se aprind cat mai multe artificii, petarde si pocnitori, care pentru chinezi nu sunt destinate pur amuzamentului, ci fac parte dintr-o superstitie bine impamantenita. Potrivit traditiei, lumina si zgomotul au darul de a indeparta ghinionul si spiritele rele. De altfel, norocul si ghinionul sunt temele principale in sarbatorirea trecerii intr-un nou an. De la preparatele culinare specifice pana la decoratiuni sau dansuri, totul se leaga de dorinta de a-si asigura un an cat mai bun, ferit de nenorociri, cu impliniri in familie, in gospodarie si, nu in ultimul rand, in munca, asa cum se cuvine intr-o tara condusa de un partid comunist. Dansul traditional al leului, cu binecunoscuta masca mobila, aduce noroc gospodariei sau chiar firmei unde este practicat. Un soi de portocala pitica (kumquat) trece, la randul ei, drept aducatoare de noroc.

Click pt a mari imaginea
Click pt. a mari imaginea

IMPREUNA. Familia este extrem de importanta pe tot parcursul Festivalului primaverii. Acesta este si motivul pentru care chinezii care muncesc in strainatate nu prea au ocazia sa sarbatoreasca in afara granitelor tarii lor. "Aproape toti se intorc in China pentru Anul Nou. Pot sa va spun, cel putin despre chinezii din Romania, ca putini petrec aceasta sarbatoare aici. Intreaga esenta este de a fi alaturi de familie", ne-a mai spus Tang. De altfel, perioada premergatoare anului nou este si cea mai aglomerata pentru transportatori, fie ca este vorba de transportul pe apa, sosea sau pe calea aerului, toata lumea se grabeste sa ajunga acasa. Prilej bun pentru autoritatile de la Beijing sa lanseze primele trenuri de mare viteza din aceasta tara, care ii vor transporta pe cei aproximativ 70 de milioane de calatori cu 200-250 de kilometri la ora.

Mai mult de lucru ca de obicei au si comerciantii. Chinezii se inghesuie sa cumpere ulei, orez, faina, carne de pui si rata, peste, dar si fructe, dulciuri, nuci si alune. "Cosul" include si lampioane, artificii si decoratiuni, cadouri pentru rude si prieteni si incaltaminte pentru cei mici.

×
Subiecte în articol: anul straini de romania