ŞTEFĂNEŞTI, SINTEŞTI ŞI IEPUREŞTI: ACOLO UNDE BANII VORBESC
Revoluţia de la Ştefăneşti s-a mutat ieri în comunele imobiliare
Sinteşti şi Iepureşti. Sute de localnici au ieşit în stradă, pretinzînd
că nu au fost lăsaţi să voteze şi aşteptînd o decizie a BEC.
Satisfacţie au primit doar cei din Sinteşti, unde s-au anulat
alegerile. Hotărîrea a fost primită cu urale sau huiduieli, în funcţie
de cum a mers banul la masa electorală. Azi urmează la judecată cazul
Iepureşti. Cine se mai arată la scandal? Asta are, asta n-are, uite-o
p’aia marcatoare!
După patru zile de mitinguri care s-au lăsat cu valuri de înjurături şi cafteală, peneliştii Sinteşteni au rămas fără "obiectu’ muncii”, fiind satisfăcuţi de decizia BEC. Acum petrec. Evident, cu primaru’n frunte. Adică fostul primar, care tocmai pierduse alegerile, dar mai are o şansă în faţa pedelistului Florin Niculae.
Pe la ora două şi douăzeci, imediat după ce a fost anunţată la tv decizia BEC de anulare a votului, fostul primar, Gabriel Dinică, a intrat în ţarcul manifestanţilor şi-a fost luat pe sus de susţinători. Ba, pardon, că pînă atunci manifestanţii spuneau că n-au nici o legătură cu Gabi Dinică sau cu PNL-ul, iar Gabi Dinică parcă nici nu-i cunoştea. Cel puţin aşa spunea...
CEI 300. "S-a făcut dreptate, bă! Asta era! Bravo, frate, bravo!” şi... palme! Aplauze! Deschideţi camerele, se filmează! Au scandat, au strigat, s-au bucurat cam un sfert de oră în cor şi-au plecat. Toţi 300, adică cei care n-au apucat să pună ştampila pe primar şi pe consilieri. "Stăm liniştiţi, în banca noastră, că acuma caută scandal.”, îşi instruia fraţii unul dintre ei. Asta după ce Gabi Dinică i-a rugat insistent, folosind portavocea, să nu se-ncaiere cu pedeliştii. Cu fuste lungi şi colorate, cu basmale înflorate, cu puradei şi căţei, manifestanţii s-au dus spre casele lor să petreacă victoria.
DE DIMINEAŢĂ. "Hai, adunaţi-vă toţi aicea! Şi-acum, toată lumea-n cor, cum zic io: Noi de-aicea nu ple-căm / pî-nă nu vo-tăm! Hai! Toată lumea acum cu mine!” Şi toată lumea a sărit cu el de cîte ori s-a strigat prin portavoce. Ba chiar au adoptat imnurile de Piaţa Universităţii: "Noi de-aicea nu plecăm / nu plecăm acasă / pînă nu vom cîştiga / libertatea noastră!” Pentru că cică nu-s liberi! "Avem dreptu’ să ne strîngem, să punem ştmpila pe cine vrem. Votu’ e secret. Io aşa ştiu din mintea mea şi din ce citesc prin ziare. Că puneam ştampila pă Gemenii, cum îi zicem noi, că puneam ştampila pă Dinică, asta e treaba noastră. Da’ ni s-a ridicat dreptu d-a vota. Ca să fim împinşi ca nişte oi, aşa ne-a dus pe noi. Eram 300 de oameni şi-a tras de timp. La 20 de minute mai intra cinci şi tot aşa. Atîta am avut de spus.”, ne-a declarat o anonimă. De fapt, toţi erau nişte mari anonimi. "Nu dăm nici un nume. Ce nume să dăm? Deci ei a pierdut că poate cîştiga tot de la noi, că nu cerem nimic. Nu vrem decît să votăm. Vrem să votăm liber! Ne cerem dreptu’. Noi nu sîntem nici cu Dinică, nici cu Gmenii. Noi tot muncitori sîmtem Tot la lopată şi la sapă dăm. Nu ne face secretari la primărie.”, mai zice un anonim.
LOCURI DE CASĂ. Pînă la urmă, din balamucul generalizat a ieşit şi o declaraţie cam prea sinceră: "Da, ne-a zis primaru’ că ne dă loc de casă, da’ n-am fost să votăm, că nu ne-a lăsat. Noi acuma nu luăm loc de casă, că n-avem ştampila pe buletin.”, a scăpat-o una dintre dudui. În rest, numai despre bătăi, frică şi ameninţări: "Ne-a ameninţat şi ne-a bătut aicea Gemenii. La Vidra pînă la unşpe s-a ţinut urnele că a fost în favoarea la altcineva. Pe noi ne-a dat afară la opt jumate şi n-am mai votat.” "Cine-a ameninţat?” "Nu ştim cine, că ne-a dat telefon.”. Dar s-a găsit altul care să susţină cauza pînă la capăt: "Ne-a ameninţat Gemenii, fratele lui adică, că dacă cîştigă el primar, ne distruge. Aşa ne-a zis. Că a dat bani la oameni să voteze că are magazin la Vidra.” Ne e frică la lume să iasă pe straă, că ne e frică. Bărbatu’ meu nu s-a dus de două zile la lucru să nu-l bată ăia a lu’ Gemenii.”, se plînge o femeie din mulţime. Ne-au înconjurat. Gemenii, pentru că Florin Niculae, candidatul PD-L la postul de primar, are un frate geamăn, iar oamenii din comună aşa i-au botezat.
CONFESIUNI PESTRIŢE. Dacă unii au scăpat cu declaraţii despre terenuri, alţii au prins momentul să spună tot ce-aveau pe suflet... "Domne, să fie oameni corecţi, că noi nu avem nimic cu ei. Fiecare sîntem cetăţeni a României şi-avem drepturi. Drepturile omului!”, au mai strigat doi. Apoi, bomboana de pe colivă: "A venit cu Mihalache aia care-a fost prostituată cu mine şi-are două clase şi-acu’ vrea să fie consilieră.”, s-a confesat în public o duduie la vreo patruzeci de ani, de-a dreptul furioasă pe femeia candidată la postul de consilier local în tabăra adversă. Şi tot aşa, pînă s-a dat verdictul BEC. Apoi a stat...
AL DREACU DE BEC! "S-a vîndut becu’! Da, da! S-a vîndut becu’, că de-aseară se ştia aicea că s-a dat telefon!” Becu’ nu e altceva decît Biroul Electoral Central, adică BEC-ul. Imediat după ce s-a spart gaşca veselă de la Sinteşti, au ieşit în faţa supermarketului advers susţinătorii PDL-ului. "Numai hoţi e acolo! S-a vîndut pe bani mulţi! Că ăsta a cîştigat pe bune, cu 800 de voturi peste. Prafu’ să se-aleagă de ei! Să-i văd la mititica pe toţi!”, se auzea din mulţime de la mitingiţtii ad-hoc. Şi copiii aveau o problemă cu becu’. Doi puşti blonzii au găsit un bec mare, ambalat în cutie de carton în spatele cîrciumii primarului anulat şi s-au gîndit că el era becu’ cel cu pricina, drept pentru care l-au bătut şi l-au înjurat precum mama lui Nică bătea prispa. Şi tot "Jos ma-fi-a!”, "Ho-ţii! Ho-ţii! Vrem schim-ba-re!” şi tot repertoriul de la vecinii lor. Nu numai de la Sinteşti, ci şi de la Ştefăneşti. Ne-am obişnuit. Şi cu scandările, şi cu terenurile scumpe din Ilfov care-au turmentat cetăţeanul cu drept de vot satisfăcut sau nesatisfăcut. Pe la trei şi jumătate a ieşit răzmeliţă şi la supermarket. Strigături, fluierături, huleli. "L-a călcat pe-ăla-n picioare jandarmii, bă! Pă Vali. Nu se poate-aşa ceva! Nu se poateee! Jos mafia!”
ALTE CONFESIUNI… Au început şI aici declaraţiile: "Ne ameninţă pe stradă. Trec cu gipanele noaptea şI ne e frică ieşim din case. Ne-au bătut. La primărie dacă te duci să iei o adeverinţă îţI cere un million şpagă să dea primaru’ o semnătură. Ne-au luat terenurile şI ne-au lăsat fără case că au profitat că n-aveam intabularea făcută!” Unii plîngeau, alţii înjurau de mama focului. Ba chiar s-a ridicat în aer un val de rasism făţiş: "Cine, bă, ţiganii ăia-mpuţiţI să vină să ne conducă pe noi? Să-I călcăm în picioare!” Unii dintre mitingişti spun cu mîna pe inimă că ţiganii care-au votat la Sinteşti şI care-au manifestat după au fost aduşI de fostul primar care le-a făcut acte false şI le-a dat bani. Haosul de la Vidra abia acum începe.
PROBLEME, GOGULE... Miting, miting, dar autorizaţie aveau numai cei de la Sinteşti. Ceilalţi nu se gîndiseră că se va anula votul. Deci au fost trimişi acasă. Pedeliştii, care pe la patru fără zece deja scoseseră tot arsebalul de steaguri, pancarte, tricouri de campanie şi ce mai aveau la-ndemînă, au fost împrăştiaţi chiar de alesul lor, Florin Niculae. Primarul pedelist proaspăt anulat de BEC a pus mîna pe portavoce şi le-a explicat. Că degeaba se bat cu jandarmii, pentru că autorizaţie tot n-au. Deci mai bine stau cuminţi. Şi s-a retras candidatul, în aplauzele susţinătorilor. Mai greu a fost cu manifestanţii, care s-au dat duşi din faţa magazinului cu mare greutate, în aşteptarea autorizaţiei. De la nimeni altul decît primarul încă în funcţie după anularea votului, Gabi Dinică, adversarul lor.
Suspans prelungit la Iepureşti
Sute de localnici din Iepureşti, Giurgiu, au ieşit ieri în stradă, încă de la primele ore ale dimineţii, pentru a aştepta decizia BEC cu privire la contestaţia depusă de PD-L, prin care se solicită anularea alegerilor din această comună. Protestatarii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că au fost împiedicaţi să-şi exercite dreptul la vot la alegerile de duminică şi au cerut renumărarea voturilor şi reorganizarea alegerilor. Ei au aşteptat însă în zadar hotărîrea BEC, pentru că acesta a decis să amîne pentru astăzi verdictul.CEARTĂ NOUĂ. Simpatizanţii şi susţinătorii PD-L consideră că scrutinul, în urma căruia primarul în funcţie, Gheorghe Păunescu (PSD), a cîştigat alegerile cu 749 de voturi, în faţa contracandidatului său, Costin Ceauşu (PD-L), care a pierdut la 11 voturi diferenţă, ar trebui anulat, pe motiv că acesta nu ar fi fost corect. Pedeliştii susţin că Păunescu ar fi cîştigat din primul tur deoarece au existat nereguli crase în desfăşurarea alegerilor şi că diferenţa dintre cei doi ar fi fost dată de voturile unor alegători cu viză de flotant, aduşi de candidatul PSD, care nu ar fi avut dreptul să voteze. Mai mult, susţin cei din tabăra lui Ceauşu, primarul ar fi plecat acasă, lăsînd pe uşa Primăriei un afiş prin care îi înştiinţează pe localnici că la Primărie nu se lucrează pînă luni. "Voturile anulate au fost trecute în favoarea primarului şi, în timp ce unii au votat de două ori, alţii nu au fost lăsaţi să voteze. Preşedintele secţiei de vot a fost chiar preotul din localitate, care, la un moment dat, şi-a luat patrafiru’ şi a plecat la o înmormîntare", a precizat secretarul executiv al PD-L Giurgiu, Mihai Dobre.
CEARTĂ VECHE. Toată tărăşenia la Iepureşti a început în timpul campaniei electorale, cînd George Păunescu, fiul primarului pesedist, ar fi iscat scandalul aplicîndu-i o corecţie cu pumnii şi cu picioarele lui Vasile Gane, un simpatizant al PD-L. A fost scînteia care a aprins conflictul, oamenii ducîndu-se acasă la primar pentru a-i cere socoteală. De teamă, Gheorghe Păunescu a angajat la urgenţă 20 de bodyguarzi de la o firmă din Bucureşti, care în scurt timp au intrat în dispozitiv, înarmaţi cu bastoane şi gloanţe de cauciuc. De cealaltă parte, Gheorghe Păunescu spune că bătaia pe care a primit-o Vasile Gane ar fi fost de la un fin de-al său. (Vasile Arcanu)
Episodul al doilea la BEC
Locuitorii din comunele Ştefăneşti şi Vidra (Ilfov) vor merge din nou la 15 iunie la vot, dar nu pentru turul al doilea, ci pentru reluarea alegerilor organizate duminică, 1 iunie. Biroul Electoral Central (BEC) a hotărît ieri, în urma analizării unei contestaţii formulate de PSD Ilfov, să anuleze alegerile de la 1 iunie din toate cele cinci secţii de votare din comuna Vidra, care include şi satul Sinteşti. Purtătorul de cuvînt al BEC, Marian Muhuleţ, a precizat că noile alegeri din Vidra vor avea loc în aceleaşi condiţii, folosindu-se aceleaşi liste electorale permanente şi aceleaşi liste de candidaţi. O altă contestaţie aflată ieri pe masa BEC a fost cea formulată de PD-L, care a reclamat fraudarea alegerilor în localitatea Iepureşti, judeţul Giurgiu. Biroul a decis însă amînarea discutării acestei contestaţii pînă astăzi, pentru a mai fi aduse noi probe.ŞTEFĂNEŞTI. Cu o zi înainte, BEC anunţase anularea alegerilor în cazul Ştefăneşti. Ieri, purtătorul de cuvînt al BEC, Marian Muhuleţ, a prezentat motivarea hotărîrii, precizînd că numărul mare de alegători cărora le-a fost îngrădit dreptul de a vota în Ştefăneşti este de natură să modifice rezultatul alegerilor şi atribuirea mandatelor. Potrivit lui Muhuleţ, probele aduse de contestatari (PRM, Partida Romilor Pro Europa, PNGCD, PNL, PC – Ştefăneştii de Jos) au condus la concluzia că în circumscripţia 37 Ştefăneştii de Jos votarea şi stabilirea rezultatului au avut loc prin fraudă de natură de a modifica atribuirea mandatelor.
NEREGULI. Principalele nereguli din contestaţiile depuse la BEC invocau faptul că în comună au fost organizate numai două secţii de votare, la care erau arondaţi 2.400 de alegători, că procesul de votare s-a desfăşurat cu foarte mare greutate din cauza blocării accesului alegătorilor în secţiile de votare de către susţinătorii unuia dintre partidele politice. Alte aspecte semnalate la BEC au fost înscrierea unui număr semnificativ de alegători pe listele suplimentare şi a unui număr mare de alegători care şi-au stabilit reşedinţa în comună în perioada imediat anterioară alegerilor, existenţa unor grupuri organizate care exercitau presiuni în zona secţiilor de votare în scopul de a influenţa exerciţiul dreptului de vot, înregistrarea unor incidente violente în perimetrul secţiilor, fapt care a determinat intervenţia forţelor de ordine şi suspendarea votului. Potrivit deciziei BEC, în cele două localităţi au fost anulate atît alegerile pentru primar, cît şi cele pentru Consiliul Local, Consiliul Judeţean şi pentru preşedintele CJ. (Carmen Vintilă)
VERIFICĂRI
"În privinţa incidentelor referitoare la procesul de votare de la Ştefăneşti, au fost declanşate verificări de către organele abilitate, fiind deja constatate unele încălcări ale legii. Anularea alegerilor ca urmare a fraudei este, însă, o măsură administrativă care nu este condiţionatăde stabilirea, în prealabil, a răspunderii penale"
Marian Muhuleţ
purtătorul de cuvînt al BEC
Amenzi
13 persoane din Ştefăneşti au fost amendate pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice în noaptea de miercuri spre joi, cînd40 de poliţişti şi jandarmi au fost prezenţi pentru prevenirea unor manifestări spontane ale localnicilor. "În prezent, se continuă identificarea altor persoane care au încălcat prevederile legale privind ordinea şi liniştea publică", a precizat MIRA. Ministrul Internelor, Cristian David, a cerut încă de duminică seară începerea unei anchete penale la Ştefăneşti. (Mara Răducanu)
Citește pe Antena3.ro