x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ridicat la rang de cavaler

Ridicat la rang de cavaler

de Loreta Popa    |    21 Mar 2010   •   00:00
Ridicat la rang de cavaler

Două săbii se lovesc, nervoase, una de cealaltă. Doi cavaleri se mişcă repede dintr-o parte în alta, fiecare ferindu-se de loviturile celuilalt. Pletele le flutură, iar aerul pare că stă în loc asistând la lupta celor doi. Scena pare desprinsă direct dintr-o lume apusă, dar sunt în fapt doi copii care învaţă scrima la Şcoala Medievală de la Muzeul Naţional de Istorie a României.



Pasiunea pentru tot ceea ce înseamnă arta medievală este împărtăşită de Nicolae Copoceanu şi cei cu care colaborează la proiectele sale. O mână de oameni pasionaţi nebuneşte de istorie, de cavaleri şi tot ce ţine de aceştia. "Idealurile cavalereşti, dar şi tradiţiile şi modul de viaţă medievale pot fi oricând parte a realităţii moderne", spune Nicolae Copoceanu, care nu este un cavaler rătăcitor. Are 46 de ani, a absolvit Şcoala Populară de Artă, Institutul de Marină Comercială şi în prezent activează ca artist plastic şi producător de evenimente, evident spectacole medievale.

A înfiinţat "Medieval Art" în 1996 şi împreună cu echipa sa se ocupă de un atelier de manufactură, în care sunt confecţionate armuri, coifuri, zale, scuturi, spade, pumnale, lănci, buzdugane, arcuri şi arbalete, steaguri, costume, încălţări şi corturi medievale, oferind şi recuzită, decoruri şi mobilier pentru spectacole de teatru sau film.

Puţini sunt cei care găsesc curajul de a-şi transforma visurile în realitate, dar şi mai puţini aceia care transformă pasiunea într-o afacere de succes. Nicolae Copoceanu a reuşit acest lucru pe deplin.

Clienţi i-au fost platourile de filmare, colecţionarii şi câteva teatre importante. Şi-a deschis şi magazin de prezentare în zona Lipscani, cu veşminte de acum 600 de ani, cu vitralii, steaguri medievale, fresce cu cavaleri în armuri. E drept că armurile costă destul de mult, la fel şi cămăşile de zale, scuturile, buzduganele sau pantofii medievali, pentru cei care doresc să intre în posesia unor astfel de lucruri sunt destul de mulţi.

"Medieval Art" a deschis o şcoală permanentă de artă medievală în incinta Muzeului Naţional de Istorie a României, unde, pe lângă deja clasicele activităţi, copiii învaţă să facă şi vitralii, replici după ceramica de Cucuteni expusă în galeriile Muzeului Naţional de Istorie, şi urmează şi un curs de dansuri medievale şi dansuri irlandeze.

Nicolae Copoceanu a creat aceste cursuri pentru copii pentru a-i introduce pe aceştia în tainele Evului Mediu. I-a îmbrăcat în haine de cavaleri, le-a pus spada în mână şi, sub supravegherea unui profesor de scrimă, cunoscutul cascador Ioan Albu, i-a învăţat să participe la un turnir. Apoi le-a dat ocazia să picteze icoane bizantine sub îndrumarea pictoriţei Runa Petringenaru. Nu orice fel de icoane, ci cu sfinţi războinici precum Sfântul Gheorghe.

În luna august a fiecărui an, la Cisnădie, lângă Sibiu, pentru copiii între 8 şi 18 ani organizează o tabără medievală. "Semnificaţiile unor termeni specifici Evului Mediu trebuie cunoscute de cât mai mulţi. La Cisnădioara am început să construiesc un fort medieval, o prelungire a preocupărilor mele pentru copii. Fortul conţine o estradă de spectacol pentru turniruri şi producerea evenimentelor artistice.

Am un manej pentru doritori în ale echitaţiei, un loc amenajat pentru tir cu arcul, nişte ateliere de manufactură care vor fi gata în această vară, sper, şi cât de curând vreau să ofer şi o cazare, astfel ca seara, după ateliere, copiii să nu mai plece din fort şi să doarmă la pensiune", ne-a spus Nicolae Copoceanu. Şi ce frumos vor spune aceşti copii când vor pleca acasă: "Mamă, ştii, am fost ridicat la rang de cavaler!"

×
Subiecte în articol: tentaţii