Maestrul Radu Beligan a împlinit 90 de ani. Mai mult de 70 de ani i-a petrecut pe scenă interpretând roluri celebre. Jurnalul Naţional vă invită să aflaţi povestea marelui actor din Ediţia de Colecţie de luni, 5 ianuarie.
Nu este deloc uşor să vorbeşti despre Radu Beligan. În cei peste 70 de ani de scenă a jucat zeci de roluri. A studiat faţetele fiecărui personaj, apoi le-a pus în scenă cu mare ingeniozitate. S-a îndrăgostit de teatru de mic. A fost însă un copil cuminte, care n-a ieşit din cuvântul părinţilor. Existau însă şi mici excepţii... Şi-a descoperit chemarea pentru teatru în timpul şcolii generale. "Îmi plăcea grozav. Am jucat şi-n piese traduse de mine. Între clasa I şi clasa a VII-a am jucat în cel puţin 20 de piese. Primele mele roluri au fost travestiuri. Aveam 11 ani când am jucat «Spiridon» în «O noapte furtunoasă», un spectacol de licenţă, unde jucam cu Ştefan Ciubotăraşu şi Ştefan Dăncinescu. Atunci a fost marea chemare. Eram un copil cuminte şi tandru, îmi adoram părinţii, nu ieşeam din cuvântul lor, dar nu puteam să nu fug de la şcoală pentru a face figuraţie la Teatrul Naţional. Era teribil. Acolo eram fericit. Eram transpus în altă lume", îşi aminteşte maestrul Radu Beligan. A urcat însă pe o scenă profesionistă pentru prima oară în 1937 la "Liedertafel-Alhambra-Regina Maria", unde şi-a făcut debutul în spectacolul "Crimă şi pedeapsă", după Fiodor Mihailovici Dostoievski, în regia lui Mihai Zirra.
Destin
A fost studentul Luciei Sturdza Bulandra la Academia Regală de Muzică şi Artă Dramatică după ce a studiat Dreptul şi Filosofia. "M-am înscris la Conservator, unde am început un eşec total. Am dat examen şi nu am intrat. Am spus «Balada chiriaşului grăbit» a iubitului meu George Topârceanu. Încă sunt şi am fost atât de nenorocit. I-am scris atunci doamnei Bulandra o scrisoare care a mişcat-o mult, pentru că mai târziu mi-a mărturisit că a păstrat-o. Dar atunci imediat a intervenit să mai dau o dată examen. Am spus de data asta «Scrisoare mamei» de Serghei Esenin. Aşa am devenit elevul celei mai bune profesoare de actorie, doamna Bulandra. O profesoară ciudată. Nu avea decât studenţi talentaţi. Căuta, găsea şi culegea orice talent şi îl ducea până la licenţă. Aşa că a trebuit să recit poezia lui Esenin în faţa tuturor studenţilor ei din toţi anii. Am recitat şi s-a instalat o tăcere care mi s-a părut o veşnicie. O linişte grozavă, care mi-a îngheţat şira spinării. După un timp s-a auzit vocea ei. A spus: «Dacă dumneata o să fii serios, o să faci o mare carieră». Şi m-a luat la clasa ei, să mă crească. Dar a fost ultimul ei an de profesorat, din păcate."Jurnal
Cine este Radu Beligan? Un campion al succesului. Aşa îl numeşte regizorul Mihai Berechet pe maestrul Radu Beligan. Şi cu siguranţă are mare dreptate. Radu Beligan iubeşte teatrul de când se ştie. Motivul? "Este arta de a povesti opoziţiile. Teatrul te învaţă să-l cunoşti şi să-l iubeşti pe celălalt." Sunt cuvintele maestrului regăsite în volumul "Note de insomniac", un jurnal cu amintiri în care se regăsesc mari nume ale scenei româneşti, care i-au fost alături în cei peste 70 de ani de carieră artistică.Avea 20 de ani când l-a remarcat Victor Ion Popa. "Te învăţa în repetiţii memorabile cum să tălmăceşti pe scenă ezitările inimii şi tresăririle inteligenţei, cum să exprimi într-o privire un peisaj şi să schiţezi într-un gest nedefinitul unei stări sufleteşti. Îmi amintesc că, într-un rând, ne-a arătat 98 de posibilităţi de a sugera o atitudine doar prin felul cum te aşezi pe scaun", a mărturisit maestrul Beligan.
La 25 de ani, Jean Georgescu îl distribuia în filmul "O noapte furtunoasă". A jucat mai bine de 80 de roluri. Pe toate le-a tratat cu aceeaşi seriozitate. Fie că şi-a jucat propiul rol, de soţ, de tată, fie că a intrat în pielea personajelor pe care le-a interpretat de-a lungul vremii, maestrul Beligan a ştiut să fie mai presus de toate un om formidabil.
Un film document
În 1943, în plin război, debuta în cinematografie în filmul-document "O noapte furtunoasă" în regia lui Jean Georgescu. O filmare grea într-un Bucureşti camuflat. L-a jucat pe Rică Venturiano cu măiestrie actoricească, creând un personaj aparte. Filmul "O noapte furtunoasă" în regia lui Jean Georgescu este punct de reper în istoria cinematografului românesc. Şi nu numai atât. Dezvăluie debutul cinematografic al marelui actor Radu Beligan. Este cel mai important film produs înainte de 1948 şi model de transpunere cinematografică. Premiera a avut loc la 22 martie 1943 la cinema ARO.Radu Beligan nu are nevoie de nici o prezentare. Este parte din istoria teatrului românesc, o legendă vie. Este materia teatrului nostru. La cei 90 de ani pe care i-a împlinit în luna decembrie a anului trecut, Radu Beligan a rămas neschimbat. Este acelaşi "poet plin de subtilitate, un cărturar cât trei academicieni", după cum bine îl contura în 1945 dramaturgul Camil Petrescu. Jurnalul Naţional vă aduce luni, 5 ianuarie, o Ediţie de Colecţie dedicată maestrului Radu Beligan, alături de filmul-document "O noapte furtunoasă".
"Radu Beligan durează asemenea fenomenelor naturii. Pentru el, timpul parcă a rămas pe loc. O fizionomie care sfidează trecerea anilor; acea siluetă juvenilă, aceeaşi voce de neconfundat, acelaşi aer distrat, cu o ironică melancolie, aceeaşi cumpătare pentru fiecare gest şi pentru fiecare replică"
Valentin Lipatti
"Pentru mine, teatrul e sfânt, aşa cum e Evanghelia pentru preot", spune maestrul Radu Beligan
"Radu, din toate punctele de vedere, este o certitudine. Micile bijuterii pe care le-a făcut din rolurile sale au fost toate nişte veritabile valori. Este o comoară vie care îţi creează satisfacţie nu numai prin manifestarea ei artistică, ci doar prin existenţa ei. Tot ce a început nu a lăsat nefinisat, ca un mare bijutier în lumea noastră a culturii" Ion Lucian
Citește pe Antena3.ro