Pare o masinuta teleghidata improvizata. Si descrierea nu este departe de adevar, desi nu este o jucarie, ci o mica bijuterie tehnica, facuta dupa reguli stricte, cu piese omologate, asamblate in forma finala dupa sute de testari si dezbateri. Realizat de o echipa de adolescenti inventivi de la liceul din Voluntari, robotul a castigat cea mai mare competitie de robotica din Europa Centrala si de Est. Alaturi de echipa Olandei, castigatoarea competitiei in Europa de Vest, elevii romani s-au calificat la Campionatul Mondial ce se va desfasura intre 24-28 aprilie la St. Louis, Missouri, SUA.
George Pandaru, Robert Ilie, Mihai Ionescu, Marius Velicu si Andreea Radu sunt cei cinci elevi ai Grupului Scolar Nicolae Balcescu din Voluntari care, spre surprinderea tuturor, au castigat First Tech Challenge, o competitie dedicata liceenilor, la care au participat 13 echipe din mai multe tari europene. Nici unul dintre ei nu nu face parte dintr-o clasa de informatica, unii sunt la profilul economic, altii la filologie. "Nu se astepta nimeni sa castigam, ceilalti aveau experienta, suport logistic, dar nu au avut motivatie. Noi am vrut sa aratam ca putem', povestesc elevii.
Este al doilea an cand Romania participa la o astfel de competitie si pentru prima oara cand o scoala publica romaneasca participa si se califica la mondiale, in conditiile in care celelelalte tari europene au implementat robotica drept disciplina optionala in sistemul educational. "Am mers pentru inceput la un workshop unde s-a stabilit regulamentul si s-a oferit un manual dupa care fiecare echipa a construit un prototip al robotului. Acesta trebuia apoi imbunatatit din punct de vedere tehnic, astfel incat sa poata indeplini manevrele care sa ii asigure un punctaj ridicat', povesteste coordonatoarea echipei, profesoara Cristina Ghita.
Robotelul "made in Voluntari'este un amalgam de fire, piese de lego, suruburi si rotite din care un neavizat nu pricepe nimic. "Este un domeniu care trebuie sa-ti placa, altfel te uiti la acele pise si nu vezi nimic, nu iti dai seama cum trebuie sa le asamblezi. Mie de mic mi-au placut piesele de lego, iar primul calculator l-am stricat in trei zile. Asa inveti, pana nu stici ceva, nu iti dai seama cum merg lucrurile', povesteste George, "driverul' robotului. El a fost ales "la butoane' si datorita pasiunii sale pentru IT, dar si pentru ca este foarte calm. "De multe ori robotul nu merge asa cum vrei, se blocheaza, presiunea este foarte mare, pierzi semnalul de wireless si atunci este foarte important sa nu iti pierzi cumpatul, sa nu te enervezi. Noi am avut un robotel foarte simplu si functional, nu am facut ceva complicat care sa dea gres, sa nu mai avem timp sa punctam. Alte echipe au incercat sa faca lucruri complexe, unii chiar au reusit, dar nu au avut timpul necesar sa puncteze in cele doua minute alocate ', povesteste George. Robert Ilie, alt membru al echipei, impartaseste si el pasiunea pentru piesele de lego si IT. Ii plac si scuterele, dar si karatele, sport datorita caruia a ajuns la campionate europene si mondiale. Daca George se vede peste cativa ani in spatele unui birou de banca, Robert isi doreste mai multa adrenalina si vrea sa mearga la Academia de Politie. Andreea Radu, mezina echipei, este clasa a XI-a si a fost liantul echipei, datorita calitatilor sale de organizator. Ii place matematica si crede ca in orice lucru pe care il faci este important in primul rand sa vrei si sa fii constiincios. Ceilalti doi baieti, Marius si Mihai, sunt la clase de fililogie. Au stat mereu in ultima banca, retrasi, dar au avut mereu un raspuns cand era vreo problema de rezolvat.
"Fiecare a facut de toate la proiectul asta, toti ne-am implicat in constructie, la fiecare antrenament am venit cu un aspect diferit, il schimbam constant. I-am uimit pe cei de la celelalte echipe la antrenamente pentru ca robotul nostru se schimba mereu, dar a trebuit sa gasim formula castigatoare. Am tot montat, am testat, am verificat am vazut ce nu merge, pana ne-am hotarat la varianta finala. A fost foarte greu, dar am reusit. De exemplu, la un moment dat ne-am chinuit sa punem pe roti niste cauciucuri foarte mici ca sa aiba tractiune', povestesc tinerii. In ultimele doua saptamani ei au primit ajutorul unui cunoscator si iubitor de robotica din Voluntari, Ionut Pana Valentin, care a devenit antrenorul echipei si s-a ocupat alaturi de elevi sa insereze robotului anumite programe, sa ajusteze, sa implementeze lucruri noi.
"Primii patru finalisti aveau posibilitatea de a se alia pentru finala cu o alta echipa. Am facut alianta cu Scoala Americana. Noi aveam o manevrabilitate foarte buna a robotului, dar nu aveam forta necesara pentru impingerea unei mingii pe o rampa, de exemplu, pe care robotul lor masiv o avea. Am castigat alaturi de ei si vom merge impreuna la Campionaltul Mondial, daca vom gasi banii necesari', spun membrii echipei.
Doar taxa de inscriere la aceasta competitie este de 5000 de dolari, bani pe care o scoala de stat din Romania nu ii detine. Institutia reusit sa stranga din sponsorizari o parte din suma totala, de 30 de mii de dolari, necesara pentru deplasarea echipei in Statele Unite, dar inca mai are nevoie de 7500 de dolari pentru a le putea asigura copiilor deplasarea, dar si costurile imbunatatirii proiectului.